Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 9. Simona Help

  • Simona Halep, eliminată în sferturi de rusoaica Makarova
  • Sharapova trece de Bouchard
  • Rafael Nadal, out în trei seturi contra lui Berdych
  • Florin Mergea, scos la dublu mixt de favoriții 3 ai competiției

Astăzi a fost oficializat faptul că o țară care-și crește copiii cu un singur fel de mâncare la mic dejun, prânz și cină nu poate avea pretenția ca aceștia să aibă gusturi la fel de rafinate precum omologii lor din statele cu mai multe desene animate la televizor. Într-o Românie în care terenurile hard precum cele pe care se joacă la Australian Open sunt mai rare decât tăierile de taxe ale guvernelor, jucătorii de tenis cresc aproape exclusiv în praf de zgură, cea mai lentă suprafață pe care se poate juca acest sport. Cu două-trei terenuri de ciment aruncate mai degrabă în silă în peisaj decât din spirit practic, performanțele pe care jucătorii români ajung să le aibă în marile competiții încep să aibă valoare de minuni palpabile și revelații unice. Nu poți să te încalți o viață întreagă în tricou, iar la prima ocazie să dai senzația că ești născut pentru a face nod la cravată.

În aceste condiții, faptul că Simona Halep (3 WTA) reușește performanțe precum sfertul de finală de la Melbourne este o excepțională dovadă de pură autoeducare sportivă. Iar dacă la Roland Garros avem îndeplinite toate baremele pentru a ne întrista la înfrângere, fie ea și în finală, o înfrângere la Melbourne în faza superioară a competiției trebuie privită ca o performanță și trebuie să aducă aplauze în valuri, nu fețe schimonosite. Ce face Simona și ce a reușit mai devreme Irina Begu reprezintă depășiri constante și aproape ilogice ale propriei condiții.

În sfertul de finală jucat azi dimineață contra Ekaterinei Makarova (10 WTA), Simona a prins o zi slabă. Shit happens, până și Picasso arunca la gunoi mai multe desene decît au rămas în muzeele care-i poartă numele. Cu adversara sa pregătită să sară la jugulară de fiecare dată când Simona sângera, meciul s-a jucat într-o singură direcție. Lipsită de inspirație și de câteva puncte care consecutive care să-i inspire încredere, Simona a părut obosită și luată prin surprindere de o jucătoare aflată parcă la proba finală a concursului Rusoaicele au Talent.

Simona a început meciul slab, pierzîndu-și de două ori serviciul, o situație cu care jucătoarea noastră se întâlnește foarte rar în circuit. Chiar dacă a dat semne de revenire, apropiind-se la 2-3 în primul set, Makarova a reușit să-și expună studiile de proxemică și nu a lăsat-o pe româncă să se apropie la mai mult de două game-uri. A fost 6-4 pentru Makarova în primul set. O premieră pentru Halep, care nu pierduse niciun set până la ora meciului cu rusoaica, dar business as usual pentru adversară, care a reușit să treacă prin turneu până acum ca laptele prin sită, câștigând toate meciurile în două seturi indiferent de numele adversarei.

În setul al doilea, Simona a căzut moral ca un schior căruia i-au crăpat bețele în timpul coborârii, în timp ce rusoaica a continuat să lovească fără milă din toate direcțiile. Dacă Makarova a făcut break de trei ori fructificând la maximum toate cele trei șanse pe care le-a avut pe serviciul destul de slab al Simonei, românca nu a reușit să tragă-n aspirator niciuna dintre cele cinci mingi de break avute. A fost set la zero, un scor dur față ceea ce ne-am obișnuit în ultima perioadă, dar unul care acoperă reativ corect imaginea unei jucătoare obosite de efort și de așteptările pe alocuri ilogice ale unei țări care a descoperit recent că mingile de tenis pot fi folosite și la altceva în afară de spălatul gecilor de puf în mașina automată.

Prin înfrâgerea înghețată de astăzi, Simona Halep a pierdut șansa de a se întâlni din nou cu blestemul Maria Sharapova (2 WTA), care s-a lovit de Eugenie Bouchard (7 WTA) în celălalt sfert al zilei ca trenul de Tico. Deși lumea tenisului se aștepta la un meci în care cele două să se tragă elegant de coamă până când organizatorii dădeau drumul la câini, rusoaica a terminat povestea în ceva mai mult de 60 de minute, dovedind că Bouchard este eroină doar în filmele de duzină jucate cu adversare mai slabe. Scorul final a fost 6-3 6-2 într-un meci în care jucătoarea din Canada a avut doar două mingi de break, ambele într-un game oricum pierdut până la urmă. Iar când nu reușești să deranjezi portarul advers decât din aut nu ai cum să ridici pretenții de golgheter.

Prima semifinală a turneului de la Melbourne devine astfel una 100% rusească, cu Sharapova și Makarova încercând să-și aplice alternativ strategiile de tortură psihică a adversarului învățate probabil de la trupele de gherilă. Rămâne de văzut dacă Sharapova și compania sa de teatru ieftin cu bilete scumpe va triumfa în fața companiei de pază și protecție care folosește forța brută semnată Makarova.

***

În 2006, Serbia și Muntenegru formau încă o singură țară. Amelie Mauresmo o bătea pe Justin henin în finala de la Wimbledon. Iar Zidane juca ultimul său meci în naționala Franței, finalizând cu un cap în inima unui italian o carieră superbă. În sfârșit, undeva prin luna octombrie, la Madrid, Tomas Berdych (7 ATP) reușea să-l bată pe Rafa Nadal (3 ATP) cu 2-0 la seturi la Madrid. La nouă ani de la acel moment, după 16 înfrângeri consecutive, majoritatea în minim de seturi, jucătorul ceh a găsit combinația de taste perfectă pentru a-l trimite-n gard pe oponentul său în sferturile de finală ale ediției 2015 Australian Open.

De fapt, nu a fost un meci în adevăratul sens al cuvântului, ci o demonstrație cu public și sparring-partner a faptului că, atunci când ține racheta corect, Berdych poate reașeza planetele tenisului și poate reinventa fără probleme legi fizice care transformă magicieni în oameni ai străzii. După primele două seturi, Nadal era deja băgat cu capul în clopotniță, acolo unde Berdych avusese grijă să instaleze un robot de drepte care să-i transforme în terci creierii spaniolului: 6-2 6-0 în mai puțin de o oră, iar meciul părea deja o întâlnire la fotbal între naționala de juniori a Senegalului și selecționata echipelor din Madrid și Barcelona. Berdych reușea să facă ce n-au făcut precursorii săi în turneu: să-i administreze lui Nadal supozitoare prin toate orificiile, astfel că spaniolul a avut foarte puține ocazii de a-și etala celebrele ticuri ante-serviciu, implicit ritualul de scoatere a chiloților din cur și cel de așezare a pletei după ureche.

Al treilea set a fost ceva mai echilibrat, Nadal reușind să tragă cu dinții de propriul serviciu și a dus setul în tiebreak, însă Berdych a finalizat problema cu rezultat exact, fără virgulă, cu satisfacția pe care-o are un olimpic la matematică atunci când termină proba de algebră perfect în doar 10 minute. Scor final 6-2 6-0 7-6, iar cehul pleacă la vânătoare în pădurile scoțiene.

În cel de-al doilea sfert de finală al zilei, Andy Murray (6 ATP) l-a înecat în marsupiu pe cangurul Nick Kyrgios (53 ATP), australianul de 19 ani care a dus ținut sus steagul gazdelor până în această fază a competiției. Trecut cu bine din încercări demne de cărțile de povești ale fraților Grimm, implicit prin două meciuri de cinci seturi câștigate la granița infarctului cu nebunia, Kyrgios nu a mai reușit să-și ducă planul în meciul cu unul dintre cei mai eficienți jucători de tenis ai erei actuale. Murray a câștigat în trei seturi, 6-3 7-6 6-3 și va juca în semifinală cu Tomas Berdych într-un meci pe care nici unul, nici celălalt nu-l anticipau înainte de startul turneului. Foarte interesant este faptul că Berdych conduce cu 6-4 în meciurile directe cu scoțianul, ultimele două partide – jucate în 2013 – terminându-se cu victoria tenismanului ceh.

***

După extazul punctual de ieri, când Florin Mergea și partenerul său de dublu, Dominic Inglot, au reușit să rescrie câteva pagini de wikipedia învingându-i pe frații Bryan, arădeanul a primit azi câteva cuburi de gheață pe șira spinării în proba de dublu mixt. Mergea și partenera sa, Michaella Krajicek, au fost eliminați de favoriții 3, Nestor/Mladenovic, scor final 6-4 7-5, iar românul va trebui să se mulțumească doar cu sfertul de finală de la dublu masculin, acolo unde mâine dimineață va încrucișa cozonacii cu Horia Tecău într-un meci care-l va califica pe unul dintre cei doi în semifinală.

articol în curs de actualizare

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.