Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 6: Training Day

  • Zi lejeră pentru majoritatea favoriților la Australian Open
  • Petra Kvitova (3), eliminată de locul 35 WTA în două seturi
  • Meci fantastic, în 4 seturi, între David Ferrer și Gilles Simon
  • Niciun român astăzi pe tablourile de simplu
  • Florin Mergea câștigă în turul 1 la dublu mixt

Sâmbătă a fost prima zi fără miros de sarmale în meciurile de simplu la Australian Open. După ce Marius Copil, singurul reprezentant al tenisului românesc cu cromozom Y, fusese eliminat în turul anterior de Wawrinka iar fetele noastre rămase în turneu sunt masate într-o singură jumătate de tablou, prima sâmbătă a turneului de Mare Șlem din Melbourne ne-a lăsat să privim meciurile jucate cu relaxarea vacii care mestecă otavă.

Evident, lipsa limbii române din lecția de tenis de azi nu a exclus însă partidele foarte interesante. De exemplu, proba feminină de simplu ne-a arătat o Serena Williams (1 WTA) care atunci când e rănită scoate ghearele și trage șanțuri în carnea adversarei. S-a întâmplat și în acest tur al treilea în meciul cu ucraineanca Elina Svitolina (26 WTA), care a îndrăznit să-i fure americancei primul set cu 6-4. Serena a deblocat însă armatele americane din brațul drept și i-a frânt speranțele colegei de circuit cu un 6-2 6-0 fără milă. Svitolina a fost transformată în bornă, iar cea mai bună dovadă a acestui fapt sunt cele 10 mingi de break pe care Serena le-a avut în ultimul set. Numărul 1 mondial pășește astfel în câmpia cu iarbă moale a optimilor, acolo unde va da de Garbine Muguruza (24 WTA), una dintre singurele jucătoare din circuit contra căreia Williams nu are palmares pozitiv. Scorul în meciurile directe e egal, 1-1, jucătoarea din Spania rașchetându-o serios pe Serena în ultimul lor meci, la Roland Garros 2014: 6-2 6-2. La Melbourne, Muguruza a terminat toate cele trei meciuri jucate până acum cu 6-0 în decisiv, implicit în meciul din această noapte, jucat contra elvețiencei Timea Bacsinszky (38 WTA): 6-3 4-6 6-0.

Familia Williams va întinde în tihnă niște Vegemite pe pâine în seara asta după ce Venus Williams (18 WTA), sora mai mare, a învins-o pe Camila Giorgi (35 WTA) într-un meci în care americancei i-au tremurat serios încheieturile. După un prim set câștigat de jucătoarea din Italia, 6-4, Camila a continuat să taie tăiței din jocul americancei și a ajuns la 5-3 în setul al doilea. Venus a aplicat însă metoda Williams și a scos tocătorul, câștigând setul în tiebreak. Mai mult, americanca a profitat apoi de faptul că adversara sa a picat moral precum focile când văd urși polari și a terminat meciul cu un 6-1 fără replică în decisiv. Va fi meci tare în turul următor între Venus Williams și Agnieszka Radwanska (6 WTA), jucătoarea poloneză trecând până acum prin turneu ca rechinii prin bancurile de sardine. Ultimul său meci, jucat de asemenea azi noapte contra Varvarei Lepchenko (30 WTA), s-a terminat 6-0 7-5.

Surpriza zilei a venit în meciul din cehoaica Petra Kvitova (4 WTA) și Madison Keys (35 WTA). Jucătoarea americană a încurcat calculele Kvitovei de a o ajunge din spate pe Simona Halep în clasamentul mondial și i-a bătut două piroane-n inimă, ca-n filmele cu dințoși: 6-4 7-5.

Victoria Azarenka (41 WTA), câștigătoare la Australian Open în 2012 și 2013, își continuă revenirea după ciobire printr-un redundant 6-4 6-4 împotriva Barborei Strycova (25 WTA). Într-un meci disputat între două americance fără prea multe rezultate până acum prin turneele mari, Coco Wandeweghe (37 WTA) a pierdut împotriva lui Madison Brengle (84 WTA) 6-3 6-2. În sfârșit, capii de serie 11 și 19. Dominika Cibulkova, respectiv Alize Cornet,  au jucat o partidă de două ore în urma căreia franțuzoaica a demonstrat că adversara și-a dorit mai mult victoria. 7-5 6-2.

***

Meciul zilei pe tabloul masculin a fost cel dintre spaniolul David Ferrer (10 ATP) și francezul Gilles Simon (20 ATP). Dacă nu l-ați văzut, ați pierdut nu un meci de tenis, ci o poveste despre ce înseamnă insistența, efortul, pasiunea, dinții strânși și durerea. Tenisul ăla muncitoresc, dur, atractiv, îndepărtat de glamour-ul și de eleganța fracurilor.

Partida a fost un simplu antrenament cu bilete scumpe după primele două seturi, câștigate relativ ușor de Ferrer 6-2 7-5, iar trendul a continuat și în setul al treilea, când spaniolul a ajuns la 5-3, deci la un game de finalul meciului. Simon, un oaspete tradițional al turneului ATP de la București, a băgat însă benzină de 100 și, chiar dacă începea să fie chinuit de crampe, a revenit și a câștigat setul cu 7-5. Francezul a leșinat însă fizic și s-a prezentat în setul al patrulea cu atitudinea unei șosete-n baltă, iar Ferrer a ajuns la 5-1 și la câteva puncte vestiare. A fost momentul în care Simon a decis să trimită wireless infarcturi la pachet pentru pariori și, mușcând din el însuși, a reușit să recupereze diferența și chiar să conducă cu 6-5 într-un meci care începea să semene mai degrabă cu un film de Hitchcock decât cu o partidă de tenis. Ferrer a egalat însă la rândul său și a trimis meciul într-un tiebreak la fel de echilibrat, terminat însă 7-4 pentru spaniol. Scor final 6-2 7-5 5-7 7-6, iar imaginile celor doi jucători prăvăliți unul peste celălalt la final și a șosetei pline de sânge a lui David Ferrer vor fi unele dintre amintirile eterne ale acestei ediții Australian Open.

Novak Djokovic (1 ATP) a umplut din nou arena centrală de la Melbourne într-un meci care ar fi putut deveni complicat dacă sârbul ar fi pierdut tiebreak-ul primul set împotriva lui Fernando Verdasco (31 ATP). S-a terminat însă 10-8 pentru Nole, lucru care i-a deschis drumul spre un meci relativ liniar împotriva spaniolului. Scorul final a fost 7-6 6-3 6-4, Djokovic având nevoie de câte un break în fiecare dintre ultimele două seturi pentru a-și duce calul la adăpat.

Sârbul va juca meciul următor împotriva surprizei Gilles Muller (45 ATP), un luxemburghez de 31 de ani a cărui singură mare performanță a fost un sfert de finală la US Open acum 7 ani. Muller a reușit să dinamiteze turnul de control John Isner (21 ATP) în meciul jucat în după-amiaza zilei la Melbourne, americanul reușind astfel performanța de a deveni singurul cap de serie din turneul masculin care a părăsit astăzi competiția.

În alte partide jucate azi, Stan Wawrinka (4 ATP) a trecut peste oboseala pe care i-a dat-o jocul cu Copil și l-a expediat ramburs în Laponia pe finlandezul Jarkko Niemenen: 6-4 6-2 6-4. Wawrinka ajunge la 8 victorii în 2015, an în care elvețianul a uitat cum e să te simți bătut. Feliciano Lopez (favorit 12) a fost nevoit să sape o groapă adâncă și greoaie pentru a-l ascunde definitiv pe Jerzy Janowicz (42 ATP): 7-6 6-4 7-6. Milos Raonic, un canadian cu nume de sârb și atitudine de neamț, nu a avut multe emoții cu Bejamin Becker (38 ATP), pe care l-a bătut regulamentar, în trei seturi: 6-4 6-3 6-3.

Kei Nishikori (5 ATP) i-a lăsat lui Steve Johnson (39 ATP) impresia că ar putea să fâlfâie steagul americii peste Melbourne, însă japonezul a apelat la codul actualizat de onoare al samurailor și, după un prim set pierdut în tiebreak, i-a făcut ordine americanului prin măruntaie cu sabia nihonto. Scor final: 6-7 6-1 6-2 6-3.

***

Merită notat astăzi și faptul că Florin Mergea a reușit să demonstreze că prietenia româno-olandeză este mai apăsată decât cea ucraineano-sud-africană. S-a întâmplat în turneul de dublu mixt, acolo unde perechea Mergea/Michaella Krajicek a terminat în 48 de minute discuțiile despre pluriculturalism cu duo-ul Elena Svitolina/Raven Klaasen. A fost 6-1 6-3, iar Mergea speră să calce pe urmele grele ale lui Tecău, care a câștigat titlul la dublu mixt în Australian Open în 2012, împreună cu Bethany Mattek-Sands.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.