Euro 2016, faza pe fotoliu. Anglia-Rusia: Înecați ca huliganul la mal

Primul meci cu nume de la Euro 2016 a pus față în față Anglia și Rusia într-un duel care a început cu câteva ore înainte de fluierul arbitrului, când suporterii celor două echipe și-au rezolvat danturile pe spinarea asigurărilor medicale de călătorie în străinătate. Orașul Marseille a căzut între hoardele de ruși alăptați de mici doar pentru a nu se otrăvi cu votcă și englezii care râgâie alternativ cu reverb a ceai, respectiv bere, iar partida de pe Stade Velodrome a devenit contextul potrivit pentru galeriile care și-au rezolvat la nivel intern problemele ridicate de James Bond în filmele în care a urcat pe pereți ruși cu cicatrice pe față.

Cu o echipă atît de tânără încât jucătorii nu ajung la vârsta reginei nici măcar adunați, englezii au început meciul călare pe spionii ruși, lăsând impresia că cei care au pariat pe un meci echilibrat cu goluri puține vor fi primii care vor cere retur cu ambalajul desfăcut. Lallana, Delle Alli și Kane au fost pe rând aproape să rupă legăturile moleculare din alcool, dar prima repriză a fost salvată fie de faptul că atacanții englezi s-au încălțat pe întuneric și și-au pus ghetele invers, fie de portarul Akinfeev, singurul rus care bea pentru ca adversarii să-l vadă dublu.

După un început echilibrat de repriză secundă, englezii au trecut la planul doi și au început să mizeze pe sprinturile lui Raheem Sterling, un băiat pe care englezii l-au adoptat după ce s-a născut și a crescut timp de 7 ani în Jamaica, țară în care proba de 100 de metri plat e examen de buletin. Problema e că Sterling ține la minge doar cât timp o aleargă în linie dreaptă, ca pe iepuri.

Iar când englezii au construit perfect, portarul rușilor a căzut perfect pe subiect și a scos mingi în ritm de metronom, așa cum s-a întâmplat la șutul lui Rooney din minutul 71 (video).

În sfârșit, englezii au reușit să rupă izolația rusească după ce Eric Dier a inventat un șut fabulos la o lovitură liberă la care Akinfeev a plătit în sfârșit bilet cu preț suplimentar pentru a vedea faza de foarte aproape. Era minutul 73, iar Rusia părea că se clatină sughițând pe marginea șanțului fără șanse să prindă finalul de meci trează (video).

Rușii au demonstrat însă că au un sistem imunitar călit natural și, în al doilea minut de prelungire, la o centrare moale și tristă, Berezutski a călcat cu bocancii plini de noroi pe ceștile de porțelan ale englezilor. Joe Hart a privit nemuritor și rece cum mingea prinde aer și coboară în poartă într-o parabolă perfectă, reamintindu-le tuturor faptul că geometria s-a născut la stat (video).

ANGLIA-RUSIA 1-1 (0-0)
Au marcat: Dier (73), respectiv Berezutski (90+2)
Cine merita să câștige? În mod clar Anglia.
Ce a învățat din meciul ăsta? Că englezii nu trebuie să ajungă neapărat la penalty-uri pentru a eșua la final de meci.

***

Slovacia-Țara Galilor

În celălalt meci al grupei s-au întâlnit Slovacia și Țara Galilor, ultimii aflați pentru prima dată la un turneu final europan. Galezii au debutat cu dreptul și, în loc să ia tradiționala piatră-n gură cu această ocazie, l-au delegat pe Gareth Bale să le vâre slovacilor un bolțar în molari cu o lovitură liberă de pe la 30 de metri care a prins o traiectorie vecină cu haosul din Cosmogoniile lui Eminescu (video). Coincidența face ca primul gol al lui Bale (și al Țării Galilor, normal) la Euro să fie identic cu primul gol al lui Bale pentru națională, marcat acum 10 ani: tot lovitură liberă și tot împotriva Slovaciei. Normal, diferența e făcută de faptul că pe vremea aia Bale juca cu burta goală, iar acum singura lui problemă legată de ziua de mâine e să-și ascundă chelia cu șuvițe prinse-n coadă, după schema Băsescu.

Slovacii au revenit după pauză printr-un gol marcat de Ondrej Duda, care l-a trimis din fentă după fasole pe căpitanul galez înainte de o-nfige cu sete în plasă. Reușita va purta însă pentru totdeauna semnătura lui Robert Mak, mijlocaș slovac care a adus mingea în careu după ce-a alergat douăzeci de maratoane cu mingea la picior fără ca vreun jucător galez să-l întrebe care-i povestea vieții lui și ce vrea căprioara de la viață (video).

În sfârșit, meciul a fost închis de un gol câștigat la loz în plic de galezi, care au marcat prin Robson-Kane printr-o execuție împrumutată din repertoriul vast al bețivului satului care iese din birt fix printre băieții care bat mingea în bătătură (video). O victorie pentru Țara Galilor care ne pasionează mai ales în contextul viitorului duel contra Angliei, un soi de meci Muntenia-Ardeal care a reușit în viață.

ȚARA GALILOR-SLOVACIA 2-1 (1-0)
Au marcat: Bale (10), Robson-Kanu (81), respectiv Duda (61)
Cine merita să câștige? Un egal ar fi fost ceva mai sincer.
Ce a învățat din meciul ăsta? Că debutul la o competiție precum Euro 2016 nu e argument să intri pe teren cu coada-ntre picioare.

***

Elveția-Albania

După ce francezii au reușit să dovedească ieri că Notre Dame bate catedrala lui Teoctist când vine vorba de puterea semnalului, toți ochii celor 19 români care n-au găsit altceva mai bun de făcut sâmbătă la ora 16 au fost ațintiți pe televizoare. Motivul: la Lens, pe un stadion de 49.000 de locuri construit într-un oraș care adună 34.000 de suflete, Elveția și Albania – celelalte două echipe din grupa României – au pus-o de-un team building în familie. Cu 8 jucători de origine albaneză în echipa Elveției și cu 7 jucători din echipa Albaniei crescuți și școliți în Elveția, meciul a părut o punere în scenă a poveștii Turnului Babel colț cu Familia Bundy sub semnătura lui Tarantino și Michel Platini.

Povestea meciului nu a fost una foarte complexă, pentru că Elveția a marcat rapid, în minutul 5, când Fabian Schär, unul dintre puținii jucători cu nume cu miros de angajat german de bancă din naționala Elveției, a marcat cu o lovitură de cap. Faza ne-a adus aminte parțial de primul gol al Franței contra României, cu mențiunea că de data asta portarul a greșit evident, aruncându-se după minge ca Superman la prins de fluturi (video).

Restul meciului a fost un exemplu de “așa nu” la nivel de finalizare, atacanții celor două echipe fiind scoși probabil de pe băncile școlii de fotbal Bogdan Stancu. În rest, notăm eliminarea prematură a căpitanului albanez Lorik Cana, care s-a prins că de la înălțimea naționalei pe care o conduce poate intra mai ușor în istoria Europeanului din Franța dacă ia primul cartonaș roșu al competiției. Mișcarea tehnică rivalizează la nivel cerebral cu fantasticul cartonaș roșu primit de Jean Vlădoiu la Mondialul din Statele Unite din 1994 în meciul contra aceleiași naționale elvețiene (video).

Partida s-a terminat cu victoria la limită a elvețienilor, cărora li s-a întunecat însă ușor movul într-o fază în care Shkëlzen Gashi a scăpat singur cu portarul Sommer, dar s-a fâstâcit ca o cârtiță la vederea becului și a ratat egalarea în minutul 87.

Următorul meci din grupă va fi România-Elveția, o partidă în care nu ne rămâne decât să sperăm că, după modelul deja patentat, elvețienii vor împrumuta o jumătate de echipă din vestiarele din Chiajna, Voluntari și Botoșani, echipe de tradiție care se bat pentru ciolan în Liga 1.

ALBANIA-ELVEȚIA 0-1 (0-1)
A marcat: Schär (5)
Cine merita să câștige? Elveția, clar.
Ce am învățat din meciul ăsta? Că-i putem bate și pe unii, și pe alții. Și că albanezii nu se lasă ușor nici măcar cu un om în minus.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.