Liga 1 Orange, faza pe fotoliu. Etapa 18. Dinamo – Steaua 3-1: 20.000 de Reghe sub mări

Acum nu mai mult de 3 etape, Steaua se așeza confortabil în vârful clasamentului ca steagul american pe Lună, săpând o gaură de 6 puncte până la locul al doilea din campionat. Dacă ai urmărit cât de cât partidele din Liga 1 Orange din acest sezon între două concursuri care forează după talentele românilor, știai însă că echipa bucureșteană și-a descoperit recent talentul de a sta pe primul loc fără să joace fotbal, profitând mai degrabă de faptul că lupii cu dinți de lapte din spatele său – în special Craiova, Viitorul și Gaz Metan Mediaș – au prostul obicei de a-și lipi fălcile cu Super Glue fix când să muște decisiv din pulpana plină de zer a liderului.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Și uite-așa, în ritm de fasole bătută, am ajuns în etapa de grație 18: cu Liga 1 Orange transformată într-un maraton în care alergătorul de pe prima poziție respiră prin aparate și-și mișcă membrele doar pentru că mai are zeamă în perfuzii, în timp ce urmăritorii au GPS-ul virusat, fiind prinși deseori de radar într-un sprint glorios executat însă în sens opus.

Articolele din seria Liga 1 Orange, faza pe fotoliu vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Dinamo – Steaua 3-1

Ăsta este contextul în care s-a jucat în această etapă Dinamo-Steaua. Un meci al cărui EKG istoric ne oferă indicii serioase legate de starea fotbalului din România: de la era comunistă, în care cele două echipe își încordau mușchii făcând exerciții de biceps la aparatul de Stat, la perioada post-’90, în care personaje cu epidermă multistratificată au tras pielea de pe talentele celor două echipe ca de pe mieii atârnați în cârlige de Paște. Și terminând, evident, cu epoca contemporană, în care cele două echipe sunt imaginea stării de fapt a sportului din România: cu identități incerte, cu un campionat care seamănă cu o probă de înot viteză printre echipe înecate, cu patroni ale căror intenții se văd la fel de neclar ca murăturile prin fundul borcanului și cu suporteri care-și scot fularele din fundul dulapului doar atunci când se întâlnesc la ocazii speciale, adică în general la meciurile dintre cele două echipe și atât.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Una peste alta, ne rămâne doar bucuria că noul format al Ligii 1 Orange ne oferă câte cel puțin patru partide între Dinamo și Steaua în fiecare sezon. Asta pentru că Rapid, cealaltă echipă care învârtea turnicheții, s-a lovit violent de sol după ce în ultimele sezoane a părut un parașutist care așteaptă imparabilul impact cu cernoziomul.

Ei bine, pentru că suporterii celor două echipe au timp câte jumătate de sezon pentru a se pregăti de meciul cu marea rivală, începuturile partidelor dintre Dinamo și Steaua ies în evidență prin coregrafia din tribune, care seamănă cu spectacolele pe care le vedem de obicei în campionatele în care plățile recurente spre jucători sunt o regulă, nu un motiv de sărbătoare. Iar după ce dinamoviștii le-au vărsat tribunele în cap steliștilor prin mutarea de mari maeștri internaționali executată la meciul Stelei cu Manchester City, partida din campionat a fost utilizată pentru vernisajul unei alte expoziții spectaculoase a cărei singură problemă a fost faptul că a întârziat fluierul de start și că a oprit pentru câteva momente nocturna pe Național Arena, chestiuni care într-un campionat cu acte în regulă s-ar fi lăsat cu bobârnace și amenzi.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Din păcate pentru dinamoviști, lipsa temporară a luminii de pe stadion le-a blocat sinapsele jucătorilor, chestiune demonstrată în secunda 10 a meciului, când Penedo, un panamez de 35 de ani care și-a petrecut cea mai mare parte din carieră în fabulosul campionat din Guatemala, a intrat ca mănușa-n boxul de sac în William, iar penalty-ul rezultat a făcut ca meciul să înceapă practic de la 1-0 pentru Steaua. Părea o nouă demonstrație pe cord deschis a teoriei conform căreia Steaua se prezintă la meciuri doar pentru ca celelalte echipe să-i bage golurile-n traistă.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

N-a fost însă cazul. Asta chiar dacă alb-roșii au fost aproape de infarct la o fază în care Steliano Filip, care în timpul liber dezleagă integrame cu cutter-ul, s-a prăvălit ca alunecarea de teren pe Adi Popa în careu fără ca Hațegan, noul Hagi al arbitrajului românesc, să vadă vreo ilegalitate în gestul de wrestling al fundașului dinamovist. Până la urmă, câinii au scăpat spre finalul primei reprize din lanțuri, când Pintilii – abia introdus în teren de Reghecampf – le-a aruncat o bucată de ciolan plină de carne peste gard, transformându-și mâna-n cârlig în mijlocul careului. S-a făcut astfel 1-1 din penalty-ul executat de Hanca, iar Dinamo și Steaua demonstrau că duc mai departe moștenirea tradiției de la Euro 2016 a Naționalei, singura echipă care a marcat doar de la 11 metri la turneul din Franța.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Golul egalării a fost însă momentul în care dinamoviștilor le-a vibrat discobolul și jucătorii lui Andone s-au prins că în fața porții Stelei e o brânză bună de mâncat. La doar 10 minute distanță se făcea astfel 2-1 pentru gazdele acestui meci, o titulatură mai degrabă arbitrară în condițiile în care partida s-a jucat pe Național Arena, stadion care-și poate schimba ușor numele în Poșta Română Arena după ritmul în care este schimbat de cele două echipe din București. Golul dinamovist a fost marcat de Nedelcearu, fundaș central care a demonstrat ca a învățat destule de la atacanții pe care-i marchează etapă de etapă și a înscris după o piruetă în careu în urma căreia jucătorul de 20 de ani a primit telegramă de convocare la lotul național de patinaj artistic.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Steliștii au intrat la pauză triști și și-au înecat probabil amarul în alcool, detaliu care s-a observat foarte clar în minutul 59, atunci când Tamaș și portarul Niță au părut doi adolescenți fâstâciți la o minge aruncată aiurea în careu, iar Nemec a profitat și a marcat în poarta goală. Era 3-1 pentru Dinamo, un scor care s-a păstrat în aceeași formă și culoare până la final, în ciuda încercărilor disperate ale lui Reghecampf de a modifica strategia și așezarea în teren prin schimbări inspirate care au transformat complet jocul echipei sale într-unul stelar, impecabil, fabulos. Dacă iei ca reper Liga a 3-a din Nepal.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Dinamo a reușit astfel să câștige marele derby al campionatului, chestiune care are două efecte majore asupra următoarelor 8 etape, care vor decide echipele calificate în Playoff. În primul rând, Steaua rămâne cu doar un punct în fața Craiovei și a echipei lui Hagi, ceea ce înseamnă că bucureștenii ar trebui să-și regândească strategia, echipa și jocul dacă-și doresc un final de campionat la puls normal. În al doilea rând, Dinamo strânge la doar cinci puncte diferența dintre echipele de pe primele șase locuri și intră din nou în linia întâi a echipelor care se pregătesc pe bune pentru Champions League.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Pentru că v-am ținut deja cam mult cu ochii-n derby, trecem rapid prin poveștile meciurilor din restul etapei a 18-a.

Universitatea Craiova – Poli Timișoara 2-0

În primul rând, notăm faptul că Universitatea Craiova a reușit să-și repare mașina de goluri și, după două etape în care oltenii au dat crăpat lemne cu capul (0-1 cu Astra acasă și 1-2 la Iași), aceștia au desfăcut în sfârșit capacul de pe oala sub presiune. Victima a fost Timișoara, care în minutul 16 era deja condusă cu 2-0 și și-a schimbat strategia din mers, mizând pe un meci în care să nu-și strice complet golaverajul. Dovada este faptul că bănățenii nu au tras niciodată pe poartă în cele 90 de minute ale partidei, chestiune care în fotbal nu prea are efecte pozitive decât dacă joci la zero, ca la Whist.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Viitorul – CSM Iași 1-0

Și echipa lui Hagi a reușit să câștige în această etapă, deși s-a chinuit o oră până când a găsit dalta îndeajuns de ascuțită cu care să spargă zidul din molibden al moldovenilor. Până la urmă, Viitorul s-a apropiat la doar un punct de locul întâi prin golul marcat de Nimely în minutul 73, ieșenii având greutăți majore în restul meciului în încercarea de a găsi un macaz care să schimbe strategia din construcția de ziduri în cea de faze de poartă.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Concordia Chiajna – ASA Târgu Mureș 1-2

Meciul dintre Chiajna și ASA Târgu Mureș, jucat pe sinteticul ilfovean pe care acum câțiva ani pășteau vacile și creșteau găinile sub cerul liber, s-a terminat cu victoria ardelenilor. Desfășurarea partidei a fost însă una definitorie pentru pozițiile celor două echipe în clasament: după un meci întreg în care Chiajna a presat cu eficiența unui storcător de fructe care n-are curent, cele două echipe au marcat trei goluri în opt minute, cel decisiv fiind marcat de mureșeni în minutul 90+3, deci practic la urcarea în autocar. Rezultatul final a transformat Chiajna în subiect de analiză la simpozioanele mondiale ale psihologilor după ce echipa ilfoveană a reușit performanța de a câștiga un singur meci în ultimele 5 jocuri. Contra liderului Steaua. De cealaltă parte, Mureșul strânge prima victorie după 8 jocuri de doliu și părăsește ultimul loc al clasamentului, acolo unde ardelenii fac schimb săptămânal de salivă cu Timișoara.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

FC Botoșani – Gaz Metan Mediaș 0-0

Dacă te uiți pe caseta tehnică a meciului dintre Botoșani și Gaz Metan Mediaș, ai putea să juri că a început al treilea Război Mondial. Patru eliminări, șaptezeci de miliarde de cartonașe galbene și un fotbal jucat direct proporțional cu tempratura la care a avut loc meciul din nordul Moldovei. Și, cel mai important, zero goluri, asta chiar dacă botoșănenii au dominat partida și au avut șansa de a se apropia de zona locurilor care duc în raiul Ligii 1 Orange. Și pentru că un meci terminat 0-0 e un motiv perfect pentru a-ți găsi treburi mai bune de făcut, vă invit la concursul prin care Orange, partenerul Ligii 1 și al acestei serii de articole, vrea să vă ofere câteva premii interesante contra unor fotografii. Detalii aici.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Pandurii Târgu Jiu – FC Voluntari 1-1

Partida jucată la Drobeta Turnu Severin a avut trei momente-cheie. Primul a fost golul marcat de Lucian Sânmărtean în minutul 7 din lovitură liberă. Deși alăturarea termenilor “lovitură liberă” și “Sânmărtean” ar putea să pară una spectaculoasă, golul a fost unul de tip săpun ud, portarul ilfovenilor scăpând mingea în poartă la un șut mai degrabă mediocru al mijlocașului bistrițean ajuns la vârsta la care joacă fotbal din plăcere, că bani oricum nu există la echipa olteană. Al doilea moment important a fost golul egalării, marcat de Balaur dintr-o foarfecă strâmbă pe care o iertăm însă în condițiile în care jucătorul Voluntariului este un fundaș pur-sânge, deci orice gest tehnic aflat ca valoare peste pasa corectă cu latul e considerat bonus. În sfârșit, ultima fază a meciului a fost vânăta din zacuscă: scăpat singur cu portarul oltenilor într-o fază la care jucătorii Pandurilor au prins semne serioase de aritmie cardiacă, Bălan a decis să-și tragă un glonte imaginar în cerul gurii și, în loc să tragă la poartă, i-a pasat lui Cernat, care se afla în offside. S-a terminat deci 1-1, scor la fel de util celor două echipe ca un aparat de ras pentru o entorsă de gleznă.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Astra Giurgiu – CFR Cluj 1-2

Deși Astra și CFR au adunat împreună trei titluri în ultimele șapte ediții de campionat, mirosul rânced al falimentului a făcut ca partida dintre cele două echipe să se joace într-un peisaj trist din care a lipsit doar ploaia rece pentru a fi unul 100% bacovian. Dacă CFR înoată în zona luminată a Ligii 1 Orange, Astra culege merele stricate ale unei ediții de campionat în care a jucat fotbal doar în Europa League, și chiar și acolo doar atunci când au avut chef Alibec și Budescu de miuță. Partida a fost însă una spectaculoasă per total, colțul rumenit al franzelei fiind un gol de trecut în poza de buletin marcat de Alibec printr-un șut în vinclu de la 30 de metri. Am notat un joc solid al CFR-ului, echipă care s-a apropiat la 5 puncte de primul loc, deși insolvența, starea deja tradițională a lucrurilor de prin Liga 1, le permite să vadă cupele europene doar pe micile ecrane. Mai mult, dacă clujenii nu începeau anul de la cota -6, astăzi se lăfăiau pe primul loc precum șeicii în jacuzzi.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Distracția continuă însă în Liga 1 Orange, pentru că la ora la care citiți aceste rânduri ne pregătim deja de etapa următoare, a treia consecutivă jucată fără pauză în campionatul românesc. Semn că mai există fotbal de jucat, totul e să nimerim intervalul de minute din meciurile în care-l putem găsi.

[table id=47 /]

[table id=48 /]

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

3 Comentarii

  1. @ASA
    Mureș, Cluj, paprikașul același gust are :)
    Merci, rezolvat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.