Liga 1 Orange, faza pe fotoliu. Etapa 19. Gaz Metan Mediaș – Dinamo 4-0: Unora le place Gazul

Etapa a 19-a e Ligii 1 Orange a reușit să ne dovedească două lucruri legate de fotbalul din campionatul intern. Primul este faptul că am reușit să numărăm 11 zile consecutive de meciuri din Liga 1, o situație care a dus la trei meciuri jucate într-o singură săptămână pentru majoritatea jucătorilor din campionat. Evident, antrenorii care s-au lovit de aceste trei etape ca de zid, terminând maratonul cu roțile în sus, au dat vina pe oboseală, știut fiind faptul că jucătorii noștri se pregătesc în vară de un singur meci pe săptămână, orice scurtcircuit ulterior în program virusându-le instantaneu sistemul de operare.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Al doilea aspect e legat de faptul că, văzând probabil că echipele din Liga 1 sunt absolut fabuloase și că merită o promovare, zeii fotbalului au ridicat nivelul de dificultate al campionatului cu ceva zăpadă care a acoperit complet unele terenuri din Liga 1 Orange, astfel că am avut meciuri care ar fi putut avea loc fără probleme la Olimpiada de Iarnă, umăr la umăr cu probele de skeleton, slalom uriaș și sărituri cu schiurile.

Articolele din seria “Liga 1 Orange, faza pe fotoliu” vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

S-a întâmplat asta la Iași și la Târgu Mureș, pe terenuri care în mod normal nu ar fi trebuit să fie omologate fără să aibă instalație funcțională de încălzire subterană. Bonus: la Cluj, terenul CFR-ului a fost acoperit doar pe jumătate cu zăpadă, probabil pentru că maghiarii încercau să-l vopsească pe ascuns în verde-alb-roșu, dar nu au avut timp până la începerea meciului. Până la urmă, să nu uităm că trăim în țara în care o țeavă din cupru este cuantificată mai degrabă în valoarea sa de revânzare decât în potențiala plus-valoare pe care ar putea s-o aducă atunci când este folosită o dată pe an.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Gaz Metan Mediaș – Dinamo 4-0

Dacă-ți arunci cristalinul pe clasament și vezi traseul pe care l-a avut Gaz Metan Mediaș până azi în această ediție a Ligii 1 Orange, ai putea să crezi că n-are cum să fie mai mult de o farsă informația conform căreia medieșenii au jucat anul trecut în adâncurile fotbalului matinal contra unor echipe stelare precum FC Caransebeș sau Șoimii Pâncota.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Dacă Steaua e abonată la primele locuri în ciuda faptului că reușește de câțiva ani să joace fotbal măsurat la nivel de microni și dacă Viitorul și Craiova mizează pe sângele cald al tinereții ca argument pentru faptul că rulează la aspirație în spatele liderului, performanțele echipei din Mediaș fac parte dintr-un palier contextual în care surpriza pare adânc sculptată în ADN-ul ardelenilor. Chiar dacă dulăul de pază al stânei medieșene este profesorul Pustai, un tip căruia nu prea-i dă cu virgulă indiferent de cât de adânc alegi să intri în tainele matematicilor superioare ale fotbalului, faptul că o echipă care a retrogradat acum doi ani cu aproximativ același lot reușește astăzi să călărească nume grele ca pe lipițani reprezintă – oricum ai lua-o – o veste care-ți scurtcircuitează conexiunile nervoase.

Iar paratrăznetul de pe casă, sâmburele din gem și virgula sub ț au fost reprezentate de meciul contra celor de la Dinamo, care a trântit ușa etapei a 19-a într-un hal care distrus hălci întregi de tencuială de pe casa aparent perfect construită de dinamoviști în derby-ul cu Steaua, câștigat cu doar câteva zile în urmă.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Nu trebuie să fi terminat o găleată de facultăți de profil pentru a-ți da seama că de la 3-1 cu Steaua la 0-4 cu Gaz Metan Mediaș trebuie să se întâmple multe căderi de tensiune și eliberări de testosteron, mai ales când între cele două rezultate se întind doar patru zile în care fotbaliștii români nu reușesc nici măcar să-și scoată berea de bucurie din organism, darămite să uite cum se dă o pasă de trei metri.

Este la fel de adevărat faptul că la alunecarea de teren dinamovistă a contribuit serios și arbitrul Alexandru Tudor, căruia i s-a întrerupt brusc comunicarea cu divinitatea la o jumătate de oră de la startul meciului, atunci când a mutat în careu un fault pe care dinamovistul Ceccarelli îl executase la jumătate de metru în afara acestuia. Tudor le-a transformat astfel apa în vin medieșenilor, care luau câinele de coarne și conduceau nesperat pe tabelă.

Prima repriză a ieșit însă în evidență mai ales printr-o serie cruntă de ratări ale dinamoviștilor, care au reușit implicit performanța de a le trimite mingea cercetătorilor de la Stația Spațială Internațională de la un metru de poarta goală (chit că din offside) sau de a-l transforma pe Pleșca în legendă vie a clubului după ce acesta a scos mingea de pe linia porții, în ciuda faptului că Ioan Andone a încercat s-o bage în ațe țipând de pe margine apăsat și hotărât ca taragotul lui Dumitru Fărcaș.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Pauza le-a prins bine doar gazdelor, care au profitat de cele 15 minute de pauză pentru o scurtă, dar eficientă lecție de dirigenție cu profu’ Pustai, care le-a explicat elevilor săi aplicabilitatea practică a unor concepte filosofice precum adâncul “Pe ei, că par încă mahmuri”! Urmarea absolvirii școlii de teorie sportivă a venit în repriza a doua, atunci când Gaz Metan Mediaș a reușit să marcheze de încă trei ori spre finalul de meci. Mai mult, ardelenii și-au permis chiar și să-și împartă frățește golurile, Axente și golgheterul Llullaku agățându-și pe pereți câte două trofee de vânătoare după partida cu echipa care în etapa trecută aprinsese din nou campionatul după ce le-a înfipt steliștilor trei supozitoare care din elan au ajuns între coastele liderului.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Viitorul – CSU Craiova 2-0

Meciul etapei – cel puțin la nivel teoretic și statistic – a avut loc pe malul mării, acolo unde FC Viitorul și Universitatea Craiova au ținut cu tot dinadinsul să ducă mai departe moștenirea cluburilor de vară de pe litoral, care la umbra serilor estivale își termină deseori programul cu măselele clienților pe mese. Aflate pe primele locuri sub Steaua în clasament, cele două echipe urmau să decidă numele challenger-ului care avea să se lupte ulterior în pentru centură cu diamante la categoria moluscă.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Însă partida jucată la Ovidiu a ieșit în evidență mai ales prin faptul că jucătorii celor două echipe și Gică Hagi ca Guest Star au transformat momentele de după fluierul final într-o partidă de lupte libere, aranjându-și obiectele vestimentare și organele prin metoda reducerii la absurd din motive încă necunoscute. Asta în ciuda miliardelor de reluări de la televiziunile de profil care au pus accent pe faptul că Rambe, un atacant ivorian căruia-i miroase gura de ceva vreme a praz, l-a confundat pe Hagi cu un sac de box, moment în care antrenorul-patron al echipei de la poalele Mării Negre a suferit o criză de naționalism, invitându-l pe adversarul său la o călătorie de afaceri cu bilet doar dus.

În cele 90 de minute care au precedat demonstrația de anatomie intercostală, Viitorul câștigase cu 2-0 un meci dominat clar în care Craiova a dat impresia că pedalează cu lanțul sărit. Constănțenii și-au băgat nasul cu această ocazie pentru 24 de ore în prima poziție a clasamentului, conducând plutonul pe cățărare și încălzindu-le locul celor de la Steaua, care după victoria din meciul cu Pandurii au revenit la manete.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Steaua – Pandurii 3-1

Apropo de Steaua și de Pandurii, partida dintre cele două echipe s-a desfășurat duminică seara pe Național Arena, însă putea să aibă loc foarte bine și în Sala Studio a Teatrului Odeon, pentru că cei 200 de spectatori din tribune s-ar fi bucurat de o atmosferă ceva mai intimă și de temperaturi ceva mai omenești.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

A fost un meci între două echipe aflate într-o criză cruntă de sciatică din cauza căreia niciuna dintre cele două formații nu prea poate sta cu spatele drept. Dacă în cazul Stelei criza a început acum patru etape, contra Chiajnei, s-a acutizat cu Botoșaniul și a ajuns la spitalul de urgență după derby-ul cu Dinamo, echipa din Târgu Jiu a urmat din această toamnă o traiectorie descendentă uniform accelerată după ce jucătorii au fost obligați să retrăiască viața din studenție, în care singura activitate în conturi vine când părinții își fac milă de ei, iar modelul de alimentație sportivă este reprezentat de feliile de pâine cu zacuscă venite de acasă în sacoșe din rafie.

În aceste condiții vitregi, cu jucătorii Pandurilor la un pas să facă deplasarea la București pe jos, cum o făceau minerii chemați să planteze panseluțe și bâte după urechi în primii ani de după întuneric, părea că Steaua nu va avea foarte mult de săpat în noroi până să zgârie aurul cu lopata. N-a fost însă foarte ușor pentru bucureșteni, în ciuda faptului că Petre Grigoraș a fost nevoit să-și construiască apărarea după metoda “cel mai gras stă în poartă”, utilizată la scară largă pe marile arene europene din spatele blocurilor.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Chiar dacă a marcat relativ repede, prin Enache, Steaua a fost egalată printr-un gol marcat de Herea, unul dintre jucătorii care în condiții atmosferice normale peste echipa din Târgu Jiu ar fi reprezentat coloana vertebrală a unei formații plină de nume dense. Mai mult, Pandurii ar fi putut să conducă lejer la pauză dacă Sânmărtean nu și-ar fi adus aminte în fața porții, singur cu portarul, că-i născut și crescut în Ardeal, acolo unde poți lăsa pe poimâine To Do List-ul de azi.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Erorile inerente de construcție s-au văzut însă în găurile căscate în caroseria Pandurilor în a doua repriză, atunci când apărarea inventată a oltenilor a început să ruginească. Ceea ce le-a dat ocazia steliștilor să scoată din muzeu jucători care uitaseră cum e să te bucuri după gol, precum Pintilii, care în acest sezon a fost ros de accidentări și a marcat ultima oară în Paleoliticul Timpuriu. A venit apoi și al treilea gol al Stelei, marcat de același Enache dintr-un penalty acordat la un fault în careu în care unul dintre mânjii Pandurilor a încercat fără succes să-l degajeze pe Momcilovic pe al treilea inel al tribunelor de pe Național Arena.

S-a terminat 3-1 pentru Steaua, care reușește astfel să liniștească pentru câteva zile apele de sub propria corabie plină de găuri. Peisajul nu e însă deloc unul senin la prova, pentru că prognoza anunță furtună cu descărcări electrice în deplasarea de la Villarreal din Europa League și apoi cutremur cu tsunami în meciul din campionat de săptămâna viitoare, care va avea loc pe terenul campioanei Astra Giurgiu. O echipă care trage de fiecare meci rămas ca de ultima bancnotă din salariu în condițiile în care se târăște leșinată la limita dintre Playoff și Playout, adică în zona care face diferența dintre echipele care pun muzica și cele care dansează pe ce note prind din când în când prin pereți.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

FC Voluntari – Astra Giurgiu 1-2

Așa cum ne-am înțeles în paragraful anterior, jucătorii campioanei sunt nevoiți să privească fiecare etapă ca pe un examen de admitere într-o comisie imposibilă. Iar asta s-a văzut în partida de la Voluntari, acolo unde Astra a câștigat transpirând serios la 5 grade Celsius într-o atmosferă comunală de divizie repetentă în timp ce căuta răspunsurile corecte la întrebările existențiale ale echipei gazdă: “Ce este viața?”, “Ce căutăm noi aici?” și, nu în ultimul rând, “Când vor avea în sfârșit canalizare milionarii din Pipera?”.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Până la urmă, Astra a trecut clasa după ce Budescu, introdus la pauză ca să nu-și scuipe plămânii și kilele în plus pe teren după efortul din ultimele săptămâni, a reușit să-și ștampileze numele pe tabelă printr-un gol spectaculos dintr-o lovitură liberă despre care nici măcar cea mai avansată tehnologie de analiză nu ar putea să spună dacă a fost șut sau centrare. Același Budescu a pasat pentru golul al doilea, marcat de Teixeira, un tip de 36 de ani care continuă să alerge în fiecare meci mai mult decât stau rezervele echipei la care joacă. Chiar dacă au revenit spre final la un gol diferență, cei din Voluntari au pierdut la puncte, ca la box, și sunt aproape siguri că se vor lupta în primăvară pentru a-și menține nasul deasupra apei în Liga 1 Orange.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

ASA Târgu Mureș – FC Botoșani 2-0

Până acum două etape, când au simțit căldura plitei încinse care dogorește sub fundul ultimul loc a Ligii 1 Orange, cei de la Târgu Mureș au avut atitudinea spânzuratului care se îndreaptă relaxat spre eșafod după ce a băut șapte sticle de vin și vede funia ca pe un lanț din aur de 24 de carate. Mureșenii s-au trezit însă brusc din beție și, ca niște ardeleni pur-sânge, s-au prins în etapele 18 și 19 că e cazul să se zbată pentru a scăpa de etichetele care trimiteau echipa la programul Rabla în versiunea dedicată campionatului românesc.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Jucat pe un teren înghețat și acoperit de zăpadă, meciul cu FC Botoșani a avut o desfășurare concentrată în primele două minute de după pauză, atunci când gazdele au marcat de două ori în poarta unor adversari care și-au uitat vigilența la dușuri. Kuku și Morar au fost autorii celor două goluri pe care moldovenii le-au primit intramuscular îndeajuns de dureros încât să-și dea seama că înfrângerea din această etapă înseamnă că echipa din Botoșani rămâne doar cu șanse matematice la calificarea în Playoff. Dincolo, jucătorii din Târgu Mureș adună 9 puncte și încă speră să prindă un loc pe barca de salvare. Asta deși nu mai pot să aducă argumentul handicapului de 6 puncte cu care au început campionatul în condițiile în care colegii de dialect de la Cluj au pornit din același subsol, dar au ajuns să spere la câștigarea campionatului.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

 

CSM Iași – Concordia Chiajna 1-0

Celălalt meci al etapei care s-a jucat pe un patinoar ad-hoc a fost cel de la Iași, în care gazdele s-au așezat constructiv cu fundul în zăpadă și l-au lăsat pe Andrei Cristea, trecut la doar 32 de ani pe la 96% dintre echipele lumii, să hârâie de unul singur apărarea adversă. Chiar dacă scorul final a fost 1-0 pentru gazdele meciului de hochei cu mingea, ceva mai multă concentrare din partea atacantului moldovean ar fi putut să caște și mai mult rezultatul în favoarea echipei sale.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Nu că i-ar fi folosit la ceva: atât Iașul, cât și Chiajna se află la ora la care citiți aceste rânduri în poziții demne de milă, fiind primele echipe deasupra Mureșului și a Timișoarei, formații care au început campionatul cu handicap de 6, respectiv 14 puncte. Până la urmă, însă, merită subliniată forma de invidiat a celor de la Chiajna, care în ultimele șase meciuri în Liga 1 Orange au adunat cinci înfrângeri, dar au bătut Steaua într-un meci în urma căruia regizorii de la Hollywood au primit inspirație pentru încă patru sezoane ale serialului Zona Crepusculară.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

CFR Cluj – Poli Timișoara 2-2

Jucat pe un gazon-hibrid de ultim răcnet – acoperit pe jumătate cu zăpadă, dar perfect în cealaltă jumătate – meciul dintre CFR Cluj și Poli Timișoara a fost unul plin de amintiri plăcute pentru fanii celor două echipe care acum nu foarte mulți ani reușeau să le demonstreze unor echipe precum Șahtior Donețk, Manchester United sau AS Roma că fotbalul din România poate să ofere și victorii cu echipele mari pe lângă înfrângerile normale contra pescarilor, avocaților sau casierilor care ne bat fix când să scoatem nasul din mirosul de scutece al prelininariilor. Aflați detașat pe ultima poziție a clasamentului, jucătorii Timișoarei au așteptat 19 etape pentru a ne arăta că pot să marcheze două goluri în doar cinci minute. Ambele au fost înscrise de Octavian Drăghici, un tip atât de hotărât să pună punct evoluției mediocre a echipei sale, încât nu a fost oprit să marcheze nici măcar de un offside porcesc la al doilea gol.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

CFR a revenit însă pe tabelă după două penalty-uri marcate de Nascimento, un tip care bate loviturile de la 11 metri relaxat, cu latul, cu lejeritatea cu care amestecă dimineața în cafea. Motiv pentru clujeni să vadă egalul cu Timișoara ca pe un rezultat pozitiv, deși înaintea partidei ai fi băgat mâna-n foc până la triceps că ardelenii vor câștiga lejer acest meci, profitând de faptul că Timișoara își jocă meciurile cu bolovani atârnnd de gât, așteptând doar momentul oportun pentru a se arunca în luciul apei.

[table id=49 /]

[table id=50 /]

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

8 Comentarii

  1. Omule ma omori cu jocurile tale de cuvinte!!! Felicitari!

  2. Eu multumesc pentru aceste articole scrise fara patima sau partinire…

  3. Mirif modul de expunere de tip comico-tragic!!! Bravo domnule!

    • Asta facem aici, cu asta defilăm.
      Te mai aștept prin zonă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.