Liga 1 Orange, faza pe fotoliu. Etapa 20. Astra Giurgiu-Steaua 1-0: Primul Șuministru

Derby-ul etapei, dintre Astra și Steaua, s-a disputat în timp ce alegerile parlamentare își trăiau ultimele și cele mai triste clipe. În vreme ce săritorii în analiză și aruncătorii cu părerea se întrebau care va fi nominalizarea pentru viitorul premier, dinspre Giurgiu a venit un răspuns atât de simplu și de evident, încât ne mirăm că Liviu Dragnea nu l-a făcut public până acum: Șumudică Prim-Ministru! De ce n-am încerca? Pare genul de om care face lucrurile să se întâmple: Șumi nu o scaldă, o rezolvă. Plus că, indiferent de câte trânte are în repertoriul vast de termeni adresați prietenilor săi de la Steaua, Șumudică vorbește totuși mai frumos decât politicienii. Și, la fel ca alți pretendenți, are și el o suspendare de câteva etape pentru că a rupt biletele de pariuri pe genunchi în timp ce antrena. Fair enough.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

După ce s-a calificat în primăvara europeană cu un 0-0 contra celor de la AS Roma în care cea mai mare realizare a echipei sale a fost o deposedare de zile mari prin care Lovin i-a luat tricoul lui Totti după meci, Șumi a mai tăiat un picior de la scaunul și așa moale al lui Reghecampf și a trimis Steaua să înoate între rechini în spatele insolvenților de la Mediaș și ulterior în spatele mânjilor lui Hagi, semn că uneori banii nu aduc nici măcar competența, darămite fericirea.

Articolele din seria “Liga 1 Orange, faza pe fotoliu” vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Unul dintre personajele principale ale operei literare a fost, ca de obicei, Gabriel Tamaș. Dacă în meciul cu Osmanlispor și-a luat echipa în cârcă și a ridicat-o deasupra apelor de vidanjă, singurul jucător din Liga 1 care nu e 70% apă decât atunci când doarme a fugit cu ea în pădure și a îngropat-o în țărână, luând două cartonașe roșii antologice nu atât prin spectaculozitatea, cât mai ales prin urmările lor. Astfel, după roșul cu Villarreal din minutul 79, echipa lui a luat bătaie cu un gol în minutul 90. Acum, în etapa în care Steaua a fost trântită pe locul al treilea al campionatului, echipa originară din Ghencea și eșuată pe Național Arena s-a stins firavă în spatele burdihanului lui Budescu, care de la înălțimea celor 190 de kile pe care le are l-a întors pe Enache ca pe clătită și a mâncat – pardon, a marcat – în ultimul minut de prelungiri golul unei victorii care încheie o săptămână de vis pentru giurguveni. Astra s-a calificat joi în primăvara Europa League după 0-0 cu AS Roma acasă, iar duminică a bătut echipa cu nume sinonim într-un meci care l-a transformat pe Șumudică în urmașul de drept al Rapidului de pe vremea în care echipa din Grant se alerga cu rivala în competiții cu ștaif organizate de UEFA.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Evident, așa cum procedează de fiecare dată când Steaua rămâne brusc – din ce în ce mai des în ultima perioadă – fără radiații termice ca mijloc de transfer al energiei, Laurențiu Reghecampf și-a certat jucătorii la final chiar pe teren, cu efect imediat mai ales asupra fotografilor, care au prins cadre spectaculoase în care Enache și Adi Popa plonjau printre cuvintele adânci transmise ad-hoc de antrenorul lor.

De partea cealaltă, propunerea mirceamester.ro pentru scaunul de prim-ministru, Marius Șumudică, a avut câteva zile în care a migrat dinspre demisie (la finalul jocului cu Roma) spre iubire necondiționată pentru echipă și patron (în ziua meciului cu Steaua). Șumi s-a jucat de-a v-ați ascunselea cu foaia pe care-și scrisese demisia, s-a anunțat manager la Gaziantep imediat după meciul cu Roma, și-a introdus excrescențele în managementul dezastruos de la Astra și părea că a evadat din orașul pe care restul țării îl folosește mai ales ca reper de tranzit spre Bulgaria sau Grecia pe timp de vară. Doar că fotbalul românesc e ca filmele lui Denis Villeneuve: fără twist-uri, viața e pustiu. Iar în dimineața derby-ului, Șumi a ales în final haosul organizat de la Astra în locul salariului triplu de la Gaziantep, care venea însă cu garnitură de atentate, așa cum s-a întâmplat sâmbăta trecută la Istanbul după un meci al celor de la Beșiktaș. Ceva ne spune însă că argumentul nu ar fi stat în picioare dacă Șumudică ar fi primit o ofertă de la – să zicem – PSG.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

În sfârșit, ca-n filmele cu Prim Miniștri, Șumudică a lins bine unde scuipase cu o zi înainte, i-a ridicat un mic bust din osanale patronului pe care-l făcuse de calcar cu câteva zile înainte și s-a autopropus antrenor pe viață la marea lui dragoste, Astra. Ceea ce nouă ne convine, pentru că am ajuns la momentul în care, în lipsa fotbalului, Șumudică adună jumătate plus unu din charisma Ligii 1 Orange.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Chiajna – Viitorul 1-2

După ce banda de producție a Stelei a început să dea chix-uri repetate în ultimele etape și să scoată șuruburi fără filet pe care nu le mai cumpără nimeni, Viitorul lui Hagi a pus mâna pe manșă și a preluat comanda trenului care circula din inerție. Cu Mediașul deja trecut pe primul loc după victoria Astrei în fața Stelei, Viitorul avea nevoie de trei puncte pe sinteticul de la Chiajna pentru a-și asigura prima poziție în clasament pentru cel puțin o etapă și potențial pentru întreaga perioadă de iarnă în condițiile în care constănțenii primesc în ultima etapă a anului vizita Botoșaniului, o echipă cu o traiectorie de rollercoaster în această ediție a Ligii 1.

Povestea meciului de la Chiajna a fost spusă rapid de Romeo Benzar, care a citit declarația de Independență în minutul 12, printr-o execuție din lovitură liberă pe care a moștenit-o pe linie patronală de la Gică Hagi, antrenorul, șeful, CEO-ul și CFO-ul unei școli de fotbal care reușește să conducă prima ligă din România după o politică mixtă de transferuri și descoperiri de talente care oferă avantajul de a avea un caracter unic în fotbalul de la noi. Mai târziu, spre finalul meciului, Viitorul a mai marcat o dată, iar Chiajna și-a semnat și ea condica de prezență printr-un gol înscris spre finalul de meci. Constănțenii sunt astfel culmea campionatului la propriu și la figurat, în timp ce Chiajna are patru înfrângeri consecutive, singurul noroc al ilfovenilor fiind faptul că Târgu Mureș și Timișoara nu prea au șanse să-i egaleze din cauza faptului că au început campionatul pe coji de nucă, cu penalizări crunte dictate din cauza datoriilor.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Pandurii – Gaz Metan 2-5

Cealaltă echipă care a depășit Steaua este Gaz Metan Mediaș, o formație care până anul trecut lăsase fotbalul deoparte și era specializată în perverse de pe Târgu Ocna din simplul motiv că pe acolo avea meciuri în Liga a doua. Folosind însă formule de calcul pe care nimeni altcineva din fotbal nu le poate înțelege, profesorul Cristi Pustai a transformat o echipă care a reprezentat întotdeauna mediocritatea prin excelență într-o oază de spectacol care reușește, așa cum am văzut în această etapă, să marcheze de cinci ori într-un meci, performanță care în Liga 1 Orange este atât de rară, încât înregistrarea partidelor de acest tip este dusă imediat la Muzeul Antipa pentru conservare.

E adevărat că Mediașul a jucat contra celor de la Pandurii, echipă care în ultima perioadă își primește banii după un calendar la care are acces doar conducerea echipei și pe care jucătorii nu-l cunosc. De altfel, toată presa sportivă s-a grăbit să elogieze „super-meciul” dintre Pandurii și Mediaș, de parcă n-am ști cu toții care e cea mai mare cotă la pariuri: cel puțin 7 goluri marcate. Când asta se combină și cu 1 pauză/2 final, dar și cu niște portari și fundași care mai degrabă au admirat acțiunile ofensive ale adversarilor decât să intervină, gurile rele își permit să spună că fotbalul este frumos mai ales când toți participanții își doresc asta și când rezultatul nu contează așa mult. În orice caz, cu toții ar fi de acord că frumusețea sportului rege stă uneori în faptul că-l găsești pe ofertele de la pariuri atunci când tu ești neplătit cu lunile.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Craiova – CFR Cluj 2-1

CFR-ul a început să semene cu compania al cărei nume îl poartă. În sensul că în ultima vreme se mișcă greu, are probleme de personal și are mulți nași. Ultimul a fost Craiova, care a bătut-o într-un meci pe care mai degrabă l-ar analiza Mulder în X Files decât Ioanițoaia în GSP. Și asta pentru că doar paranormalul a făcut ca ardelenii să nu plece acasă cu vagonul încărcat cu vreo 10 în loc de două. Într-atât de mari au fost ratările oltenilor, încât antrenorul lor, Mulțescu, a devenit probabil primul din istoria fotbalului care a caracterizat o victorie drept un meci „groaznic”.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

ACS Poli – FC Voluntari 1-0

Fără penalizarea record de 14 puncte cu care a început campionatul, Timișoara ar fi fost acum cu 4 locuri mai sus, în zone ale clasamentului neafectate de frigul și singurătatea pozițiilor care duc către liga secundă și – așa cum am văzut din ce în ce mai des – către faliment. Așa, însă, echipa lui Ionuț Popa a trebuit să se bată mai întâi pentru a se prinde pe ea însăși înainte să se gândească la adversari. Dar Popa (care s-a autocaracterizat, după etapa trecută, drept un antrenor ”bulangiu”, apropo de “bulan”) a avut rezultate miraculoase cu un lot despre care ai fi crezut că singura minune de care e capabil este să-și permită tricouri cu mâneci lungi pe timp de iarnă. Victoria cu Voluntari a fost unul dintre acele rezultate, semn că la înjumătățirea punctelor prin intrarea în Playout, Timișoara ar putea să emită pretenții la salvarea de la înhumare.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Botoșani – Iași 1-3

Specialiștii în fotbal și antropologie de la Universitatea din Tecuci au stabilit că moldovenii joacă prost acasă în special pentru că trebuie să atace. Cum istoria i-a învățat doar să se apere, atacul e lucru mare în Moldova, cu atât mai mult cu cât n-ai atacanți și extreme cum avea Solimanspor, echipa pe care CSMS Ștefan cel Mare și FC reușea s-o învingă prin 1475 pe terenurile de lângă Vaslui pe care Porumboiu cultivă acum rapiță de calitate.  Revenind asupra meciului care ne interesează, Botoșaniul a acuzat șocul cultural și pe cel disciplinar în partida de pe teren propriu cu Iași, intrând la pauză cu handicap de două goluri și doi jucători, Miron și Golofca fiind trimiși la cărățătoria chimică din cauza excelsului de zel. Pe final, ieșenii au marcat pentru 3-0, apoi au luat intenționat două cartonașe roșii în prelungiri, special ca să piardă în meciul de cupă pe care-l vor juca marți la Cluj. Aviz amatorilor de bani găsiți pe jos, vorba lui Șumudică.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

Dinamo – Târgu Mureș 1-0

Dinamo se află în acea perioadă a vieții în care întrebările existențiale îi macină pe jucători în timp ce pierd timpul prin cluburi între etape. Pentru că Dinamo nu prea știe ce vrea, ce poate și mai ales ce scop în viață are. Bucureștenii bat Steaua în derby-ul de la București într-un meci foarte bun, apoi pleacă la Mediaș să privească cum trece patrula, pentru că ulterior să revină în capitală ca să se chinuie cu o echipă care mai are puțin și cade de pe hartă. În partida cu Târgu Mureș, succesul câinilor s-a datorat 100% genelor și bunei creșteri ale lui Nemec, un slovac care a sărit peste parizer la propriu și la figurat când era mediu, că mic probabil că n-a fost niciodată. Iar când s-a făcut mare, Nemec a încălecat pe șaua apărării mureșene și a dat gol cu capul la începutul meciului, scor care s-a menținut până la final, în ciuda încercărilor dinamoviștilor de a marca implicit din penalty-uri ratate. Una peste alta, cu 3 puncte și cu Steaua trimisă la munca de jos în această etapă, probabil că suporterii dinamoviști sunt cei mai fericiți din campionat. Dar asta mai ales pentru că Viitorul și Gaz Metan Mediaș nu prea au suporteri care să se bucure de succesele celor două echipe.

Foto: Sportpictures.eu

Foto: Sportpictures.eu

[table id=55 /]

[table id=56 /]

Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.

2 Comentarii

  1. Primul Ministru e slab pentru Sumi? Pe Sumudica il facem direct Ministrul Justitiei. I se potriveste mai bine avand in vedere ce rezultate are in ultima perioada. Fiecare cu gradul sau de Justitie.

    • Sau direct Președinte, să n-o mai lălăim aiurea :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.