Live de la Stuttgart: Porsche Tennis Grand Prix, faza pe tribună. Marea finală. Pliskova – Vandeweghe 7-6 6-4: Gazolina Pliskova

  • Karolina Pliskova este noua campioană a turnelui de la Stuttgart: 7-6 6-4 în finala cu CoCo Vandeweghe.

Recunosc, n-am prea scris despre Karolina Pliskova săptămâna asta. Pentru că am fost ocupat în special cu jumătatea de tablou pe care s-au înnodat Simona Halep și tovarășele ei de scandal, Karolina a cam zburat sub radar. Și e cumva normal: în timp ce noi ne rupeam sinapsele în meciuri de câte trei seturi și analizam structura zgurii de la Stuttgart, Pliskova a urcat la cârma spărgătorului de gheață și a purces la demontarea adversarelor una câte una, regulamentar, subtil, elegant.

Utilizând singurele două unelte ascuțite pe care le are în trusă – serviciul cu damf de torpilă și forehandul jumbojet, Pliskova a profitat de suprafața rapidă de la Stuttgart ca jucătorii de alba-neagra de trecători și și-a expediat rivalele în istorie cu manevrele care au făcut-o celebră în circuit: răpăieli de lovituri din care ieși viu doar dacă porți armură, ca romanii. Pliskova reușise 41 de ași în cele patru meciuri de până acum din turneu, 14 dintre aceștia venind cu Jelena Ostapenko. Mătușa a simțit astfel pe pielea ei ce înseamnă să joci tenis contra unei mitraliere căreia virușii i-au șters fix linia de cod care-o temperau atunci când senzorii simt un adversar dincolo de fileu.

Despre CoCo nu mai sunt multe de spus după ce i-am analizat în cronicile de până acum fiecare pas din turneu cu o apăsare care l-ar face pe Sherlock Holmes să-și piardă jobul într-o lume normală. Cert e că, aflată la prima sa finală pe zgură, CoCo – o altă specialistă în răpăieli la sânge – avea ocazia să-și pună în colțul cu trofee al casei din California un Porsche 718 Boxster, mașină care se potrivește perfect cu soarele din Rancho Santa Fe, unde-i trecută femeia la intreținere.

Aceste cronici îți sunt oferite de:

Urma, deci, o finală în care terenul s-a transformat într-un soi de poligon de tir în care cele două jucătoare s-au pus față în față și au început să-și care pumni, palme, șuturi, capete-n gură și alte procedee tehnice care n-au ce să caute pe un teren de tenis, dar care caracterizează în general perfect ostilitățile dintr-un meci în care mingea e lovită încontinuu cu ură proletară.

Meciul a început cu Vandeweghe la butoane. Karolina a greșit startul în timp ce și-a reglat fin aparatele pe propriul serviciu, iar CoCo a ajuns rapid la 2-0. Era o situație relativ nouă pentru Vandeweghe, obișnuită ca adversarele să i se agațe de textilă și să rămână acolo până spre finalul setului. Probabil surprinsă de situație, Vandeweghe a trecut imediat la capătul greșit al bâtei și și-a pierdut serviciul la zero. Un eveniment atât de rar, încât organizatorii i-au cerut cartea de identitate la schimbul dintre game-uri pentru a se asigura că pe teren a intrat cine trebuie.

De aici înainte, meciul deraiat care ignorase complet șinele până atunci s-a reașezat pe traiect și a continuat să ruleze pe parcursul primului set așa cum se întâmplă de obicei în partidele dintre cele două jucătoare. Asta pentru că istoria trotilelor dintre CoCo și Karolina arată că primul set s-a terminat la tiebreak în 5 din cele 6 meciuri directe. Așa s-a întâmplat și la Stuttgart, unde i-am mulțumit wireless inventatorului tiebreak-ului pentru că ne-a scutit de un set care s-ar fi jucat probabil până după stabilirea primelor așezări omenești pe Marte. Nu de alta, dar și noi, și fetele astea avem treabă săptămâna viitoare. Așadar, după 6-6 în primul set, am trecut la lovituri de pedeapsă, acolo unde cehoaica a scăpat din brațe două puncte doar pentru a le câștiga cu stil pe următoarele 7: unul dintre ele cu as din serviciul al doilea, o metodă de a face puncte care strigă “am sânge-n pumn” din toate celulele.

În setul al doilea, meciul a continuat în același stil: cu două jucătoare care lovesc fără milă într-un joc care nu e tocmai cel mai estetic și spectaculos din lume. Era clar că asistam la un film cu arte marțiale, nu la unul cu petale de trandafir presărate în apa din cadă în muzică de violoncel. Dacă ești însă fanul meciurilor de tenis în care oamenii nu au venit pe teren ca să piardă timpul cu bezele și prins fluturi cu plasa, totul a părut perfect.

În condițiile astea, în care cele două jucătoare au apelat la o tactică agresivă asemănătoare, contrastul a fost oferit de detalii. Dacă CoCo Vandeweghe are alura unei amazoane care la o adică îți zâmbește dulce înainte să-ți provoace fractură de cot, Pliskova e subțire și pare firavă, corpul de insectă și mișcările pe alocuri descentrate camuflând extrem de bine ștăngile pe care le slobozește imediat după ce arbitrul pornește meciul.

Deși ne așteptam la un set echilibrat și presărat cu sânge, Pliskova a tras brusc de volan dreapta și a scos-o pe CoCo fără milă de pe carosabil, profitând de faptul că americanca a gustat din zgură la propriu după ce a alunecat pe linia de fund a terenului. După ce medicul turneului i-a bandajat degetele mâinii drepte, Vandeweghe a părut o căprioară între farurile mașinii, Pliskova accelerând cu pasiune și ajungând la 5-2 și la un singur game de trofeu.

Cu două break-uri scăpate printre degetele rașchetate, CoCo a mai avut o ultimă încercare de a regla voltajul uzinei de forehand-uri, dar n-a reușit decât să ajungă la 5-4, de unde Pliskova a trimis meciul în statistică. Este primul turneu al anului pe care-l câștigă cehoaica cu corp de călugăriță, un semn bun pentru ea în contextul în care Stuttgart e prima oprire a autobuzului care duce spre Roland Garros.

Pe lângă cele 113.000 de euro care-i încălzesc contul Pliskovei, cehoaica va avea nevoie de azi de un garaj ceva mai sănătos pentru a-și parca noua mașină, un Porsche 718 Boxster GTS de 365 de cai putere care a zăcut în colțul arenei din Stuttgart pe întreaga lungime a turneului până azi, când a fost condus în centrul terenului ca să fie mângâiat îndeaproape de noua proprietară. Care încă n-are permis de conducere, pentru că e greu cu școala de șoferi pe scări când tu trebuie să înveți să faci găuri în zgură cu mingile de tenis. Deci probabil că proaspătul logodnic al Karolinei se va sacrifica și va conduce el noua mașină a familiei, dovedind că bărbații fac într-adevăr tot ce pot pentru ca femeile de lângă ei să fie fericite.

Foto: Porsche Tennis Grand Prix

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.