UEFA Champions League, faza pe gazon. Barcelona – Liverpool 3-0: Messi que un club

Nu știu câți dintre cei adunați pe internetul lui 2019 credeți în semne, dar primul semn că nu va fi fost bine pentru Liverpool a fost la un-doi-ul ăla din minutul 3. Van Dijk s-a prostit la o minge în tușă, Rakitic a recuperat muncitorește, i-a dat-o lui Coutinho și-a fugit glonț spre Raiul de dincolo de linie, ăsta i-o dădu înapoi și croatul mi ți-era deja cu golul în castron. A ratat pen’c-a fost prost. Dar, ca la fiecare un-doi, a fost ceva în naturalețea molcomă a acestui procedeu care ne-a arătat că antrenorul e de-o parte, dar fotbaliștii sunt în cealaltă și, la o adică, tot ca pe maidan ți-o fac când îi prinzi cu chef.

Aceste cronici îți sunt oferite de:

Și acel prim semn a fost abia cel mai firav. Semnul cu adevărat solid s-a arătat la cracii strecurați de Jordi Alba lui Salah, cu fix 30 de secunde înainte ca același Alba să paseze dintr-o altă dimensiune galatică înspre demarcarea prin gaură de vierme a lui Suarez. Să vă mai zicem de finalizare? Luis l-a trimis la non stop pe verișorul Alisson și a marcat golul atacantului perfect: cu talpa, din alunecare, detonare perfect controlată. Mulți îl ridică-n slăvi pe Messi după meciul de aseară, dar Suarez și Alba au fost (deși poate departe de Messi, e drept), peste tot lotul lui Liverpool adunat. Și nu-i nevoie să analizezi mai mult decât mișcările atât de lăudatului van Dijk la faza asta: cât timp Suarez a țâșnit spre minge ca dopul din sticla de șampanie agitată, olandezul era lița aia care ține dopul și despre care habar n-ai pe unde ai pus-o când oamenii se simt deja bine la Revelion.

Apoi au venit ocaziile. Mané juca totuși țurca la Metz când Messi dădea 91 de goluri pentru aceeași echipă a lui de azi, în sezonul 2011-2012. L-o fi făcut Klopp fotbalist și pe ăsta (ca pe mulți alții din lotul lui Liverpool, de altfel), dar tot nu-l poate învăța să pună latul când e cazul să n-aibă emoții. Așa cum a fost după o pasă copiată de Henderson de pe fițuica lui Alba.

Embed from Getty Images

”Barcelona a știut să sufere”, au dedus specialiștii Digi Sport la finalul meciului, după care au lăudat Liverpool atât de mult de ne-am amintit (iar) de vorba aia nemuritoare a lui Shankly, antrenor la Liverpool, după ce echipa lui pierdea cu 5-1 o deplasare în Cupa Campionilor la Ajax: ”Nu ne putem face jocul împotriva echipelor ăstora defensive de pe continent”.

Embed from Getty Images

Tot așa și ăștia de la Barcelona cea suferindă: s-au apărat o oră după gol, au băut apă, au făcut plajă, au stat la bârfă prin careu, dar atacanții lui Liverpool tot n-au dat-o-n ațe, poate și pentru că singurul atacant era de fapt pe bancă și Wijnaldum alerga bezmetic în no man’s land-ul dintre Busquets și Pique + Lenglet.

Dacă zeii aveau cont de Facebook, azi i-ar fi dat lui Messi toate like-urile din lume. La fix 14 ani după primul gol al cumătrului Leo, împotriva lu’ Albacete, o mișcare de pinball cu Fabinho la ultima pasă (involuntară) și un genunchi țicnit al lui Suarez i-au pus ăstuia o minge pe piept și toată poarta (goală) dinaintea-i, cu același van Dijk prins din nou pironit pe călcâie, cum te prind verișorii în baie cu pantalonii în vine când ai uitat să încui ușa. Messi n-a vrut să bage mingea-n poartă cu fundul, că nu era deontologic, dar a fost 2-0. Și era suficient.

Sau nu era suficient?

Când a sunat ceasul pentru lovitura aia liberă de la 30 de metri a Barcelonei, după cel puțin 5 ocazii mari ale cormoranilor lui Daea, taică-miu-mi zice: ”Ce-ar fi ca acum să le-o dea ăsta de aici?”. Și n-a apucat să termine fraza cu totul, că Messi al nostru a ocolit zidul cu o teleghidată ca-n filmele cu rachete și racheți și-a deranjat muștele care executau mișcări du-te vino la întretăierea barelor agentului Cooper.

Embed from Getty Images

Chiar dacă acum s-a uitat la televizor la meci, vă reamintesc că anul trecut, aproximativ pe vremea astea, în turul sferturilor, ăl’ frumos și mândru executa o foarfecă care a pus stadionul lui Juventus în cârje. Știind cum se înhață unul pe altul când e cazul să sară pe cifre, probabil că Messi a așteptat tot anul și și-a calculat perfect lovitura asta liberă, doar ca să-i arate lui Cristi că un gol din semifinală poate fi pe alocuri chiar și mai crocant. Jocuri și mize ale zeilor, n-are rost să ne băgăm între ei, că oricum nu înțelegem nimic din săgețile alea care ne trec printre urechi săptămână de săptămână.

La 3-0 meciul părea jucat, cum ar zice Emil Grădinescu. Ar fi fost și mai jucat dacă Dembele, căruia creierul i-a părut rămas blocat pe Duck TV, ar fi dat și golul 4 la ultima fază, când a omorât o fază la care vreo 98 de oameni de la Barcelona – jucători, maseuri, magazineri, bucătari, instalatori – scăpaseră singuri cu portarul. Dar probabil că pișca prea tare dacă se ofticau bieții englezi că s-au prezentat de la bun început. Iar Liverpool poate fi furioasă că tot ea a fost aia care-a zis mersi că n-a luat mai multe, la final.

Salah? Salah a dat o bară cu poarta goală. Allah a cam fost argentinian în seara asta.

Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.

7 Comentarii

  1. Exact, mai rămânea să dea gol cu fundul, poate, deşi greu de crezut, să-i găsească Ajax antidot…

  2. Partinitor articolul. Liverpool a avut foarte multe ocazii, poate chiar mai multe decat Barca (ignor cele 2 ocazii mari din final ale lui Dembele, ca erau aruncati cu totii spre poarta adversa in disperare de cauza). La pauza ar fi fost meritat un egal. Iar la final, dupa ocaziile de gol, la fel de mari si de multe la ambele echipe, la limita era echitabil tot egal sau o victorie la diferenta de un singur gol pentru Barca.

    Messi a dat un gol fabulos, dar daca te uiti atent la reluare se vede ca mingea a fost un pic (nu mult) deviata din zid, taman cat sa n-o poata scoate portarul. Da, si-a facut singur sansa pentru ca a executat excelent – dar daca mingea era deviata putin mai mult sau deloc, probabil nu iesea gol.

    Salah nu a jucat tocmai rau, bascalia e nemeritata. A avut si el ghinion ca restul echipei – ocazie foarte mare dar nu chiar cu poarta goala pentru ca erau vreo 2 fundasi pe linia de fund in jumatatea de poarta disponibila, de aia a incercat sa plaseze mingea.

    Apararea lui Liverpool, in special Van Dijk, clar sub asteptari. Primul gol al lui Barca – genial, dar trebuia egalat de Mane dintr-o ocazie cat roata carului.

    Zeii au fost cu Barca – care a jucat fotbal, nu aiureala Realului, dar a obtinut acest rezultat dezechilibrat cu sansa. Liverpool a ratat 4 ocazii foarte mari, macar 2 daca intrau arata altfel returul.

    • Sper că știi că ai răspuns unui text sarcastic cu o grămadă de informații aproape științifice. E ca și cum ai răspunde la bancuri cu Bulă cu un dosar cu șină plin cu documente care dovedesc că Bulă n-a existat.

      Chill, brother. Suntem aici să râdem, chiar și-n suferință. Sunt absolut convins că ai unde să te enervezi pe bune la cronici cât se poate de serioase.

    • Sarcastic nu a insemnat pana acum inadecvat.

      Citesc cu foarte mare placere aceste cronici de mai multi ani si este pentru prima data cand mi se pare ca textul este nedrept cu echipa invinsa si nu reflecta meciul jucat. Nu a mai fost cazul pana acum. O calitate existenta pana acum lipseste din acest text. De asta am pus comentariul. Nu e din suparare si nu va fie cu suparare.
      In fine, de gustibus.
      Nu voi mai avea alt comentariu.

  3. A fost ziua lui Messi. Trebuie sa fi fost, pentru ca arbitrul i-a tot dat cadouri. Daca de obicei intre atacuri Messi se plimba pe gazon cu aerul unui savant absorbit de teorii, de asta data “geniul” a coborit la munca de jos, a dat la gioale ca toti ceilalti, s-a tavalit de cite ori pierdea mingea iar taticul arbitru l-a consolat dandu-i lovituri libere pe alese. Faza din care a primit lovitura libera de 3-0 a fost o capodopera – a pasat si a sarit in carca lui Fabinho dandu-i si o smetie in trecere. Arbitrul-parinte a fost indignat ca aparatorul a indraznit sa-i stea in cale “geniului” si a scos cartonul galben. Bineinteles ca i-a dat sarbatoritului si lovitura libera dorita. Nu a mai fost nevoie sa fluiere pentru ca la Messi acasa Messi hotaraste ce si cum. Liverpool au fost fraieri ca au crezut ca pot sa joace fotbal – la Barca se joaca altceva, ce nu are inca nume dar e altceva decit fotbal, ceva viclean care seamana mai mult cu carnavalurile de alta data.

    • Daca vorbim obiectiv, cele 2-3 lovituri libere din preajma careului scoase de Mane… ma nene si Mane zambea ;)

  4. Cornele, același arbitru a păgubit-o pe Barca de un penalty, la un henț unde fundașul a furat mingea ca la baschet, asa ca încearcă sa faci treaba aia mare la wc și nu în proprii pantaloni…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.