UEFA Champions League, faza pe gazon. Beșiktaș – Benfica 3-3: Biracolul de la Istanbul

Chiar dacă ne-am obișnuit deja ca jucătorul cu cele mai multe pase decisive din Liga 1 să fie Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care marchează, oferă puncte și retrogradează cu sârg înainte și după ce fotbalul își trăiește viața de pe teren, rămânem într-o pseudopareză de fiecare dată când aflăm că desfășurarea meciurilor poate fi decisă uneori și în fotbalul mare de mișcări de trupe care nu au legătură cu mingea, ci cu Excelul.

Nissan, sponsor principal al Champions League

Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Arsenal – PSG 2-2

De exemplu, meciurile din seara de Champions League de miercuri au început cu mult înainte de partidele în sine, atunci când ivorianul Serge Aurier, contabil prin apărarea celor de la PSG, a primit cartonaș roșu la aeroport la intrarea în Londra, unde echipa pariziană urma să joace pentru locul întâi în grupă contra celor de la Arsenal. Motivul: Aurier fusese condamnat în septembrie la două luni de răcoare cu suspendare pentru că a finalizat în primăvară un umăr la umăr cu un polițist cu o împingere clară în careu soldată, iată, cu o lovitură de pedeapsă. Iar cum britanicii nu glumesc când e vorba de pateu, Aurier a fost întors spre matcă de la ghișeul de verficare a pașapoartelor, acolo unde vameșii britanici i-au lipit pe frunte eticheta Fragil și l-au ambalat pentru cală, singurul loc în care jucătorul african nu risca să căpăcească la nervi vreo stewardesă pe drumul spre Paris.

Urmarea s-a văzut pe teren, acolo unde cele două echipe implicate involuntar în banc și-au împrățit frățește punctele prin grevă japoneză după un 2-2 îndajuns de spectaculos încât să mulțumească ambele echipe cu suporteri cu tot, ca gălețile electorale umplute cu aceeași cantitate de zahăr și făină. Decizia finală a echipei calificate de pe primul loc din această grupă se amână deci pentru ultima etapă, atunci când vom afla și formația care prinde rata de Europa League.

Ludogorets – FC Basel 0-0

Pentru acest ultim tren își scot ochii elvețienii de la FC Basel și Ludogorets, vecinii noștri de la etajul de la sud de Dunăre, care în meciul direct de astăzi au dat cu pace printr-un 0-0 care va intra în analele sportului cu balonul rotund ca meciul care a omorât ventilul din bășică.

Apropo de evenimente importante care au avut loc înainte de 21:45, ora la care fanii fotbalului se adună din două în două săptămâni ca enoriașii la moaște, trebuie să subliniem faptul că ambele meciuri care au început în avans din cauza fusurilor orare fițoase, adică FC Rostov-Bayern Munchen și Beșiktaș-Benfica, au venit la pachet cu scenarii care ar ridica lumea din scaune ca-n Brazilia dacă ar fi transformate în lung-metraje.

Standings provided by Sofascore LiveScore

FC Rostov – Bayern München 3-2

Cei care au spart gheața, abținându-se de data asta să și-o toarne-n vodcă, au fost rușii de la FC Rostov. Considerați praful de sub linoleum într-o grupă care adună echipe precum Bayern, Atletico Madrid și PSV Eindhoven, băieții cu deschidere la Marea Azov reușiseră să strângă un singur punct în clasament, și ăla chinuit ca nutriile crescute pentru blană. Ei bine, FC Rostov se alătură începând de aseară echipelor care și-au trecut în CV cel puțin o victorie contra balaurului Bayern München, după ce rușii au demonstrat că nu se pricep doar la atac și ocupație, ci și la strategie. Deși au avut posesie 23% și au tras de vreo patru ori mai puțin spre poartă decât oaspeții care le-au adus bomboane de supt din Germania, jucătorii din Rostov pe Don au câștigat cu 3-2 în fața campioanei din Bundesliga, care astfel primește al doilea upercut în această ediție a Ligii, după vaccinul anti-aroganță primit anterior la Madrid contra celor de la Atletico.

Victoria celor de la FC Rostov are un efect direct important asupra grupei, pentru că rușii tocmai au decis ordinea primelor două echipe, cu Atletico și Bayern promovate în optimi. De cealaltă parte, un egal la Eindhoven în ultima etapă i-ar ajuta pe necunoscuții din Rostov să bage o fisă în primăvara Europa League, acolo unde echipele din estul Europei se simt zburdalnice și detașate ca puii crescuți la sol și fără îngrășăminte.

Atletico Madrid – PSV 2-0

În celălalt meci al grupei, Atletico Madrid și-a lins rănile sângerânde lăsate în urmă de recentul 0-3 în campionat cu Real Madrid și și-a făcut temele la limba flamandă, rașchetându-i pe cei de la PSV într-un meci terminat 2-0, dar care putea să degenereze foarte ușor dacă atacanții madrilenilor ar fi avut ceva mai multă presiune în artere. Probabil însă că jucătorii lui Simeone au aflat că nemții de la Bayern sunt scalpați de ruși la minus 4 grade Celsius și au economisit carburant în condițiile în care spaniolii au locul întâi asigurat indiferent de cât de jos zboară vacile în ultima etapă a grupelor.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Beșiktaș – Benfica 3-3

Trecem la partida dintre Beșiktaș și Benfica, un meci care ne-a demonstrat faptul că legenda celui mai periculos scor s-a transformat la Istanbul din 2-0 în 3-0, probabil din cauza faptului că veștile au efectul telefonului fără fir pe internetul mânărit de Erdogan. După ce în 2005 am văzut cum Liverpool a revenit istoric după 0-3 la pauză în finala Ligii contra celor de la Milan și a câștigat apoi la penalty-uri unul dintre meciurile care pot fi transmise fără întrerupere pe repeat atât la muzeele dedicate fotbalului, cât și la facultatea de psihologie, aseară a venit rândul băieților din localitate să invoce spiritele care transformă o gaură de trei boabe în apă plată cu lămâie.

Era un meci decisiv pentru Beșiktaș, care în eventualitatea unei înfrângeri urma să-și concentreze atenția pe termen mediu și lung pe vânătoarea de iezi fragezi din Europa League. În aceste condiții, faptul că Benfica a intrat în meci cu boldozerul, ducând scorul la 3-0 în minutul 31, a făcut ca spiritul de luptă al turcilor să pară direct proporțional cu numărul de otomani nativi dintr-o echipă care are mai mulți jucători cu miros de carnaval decât cu gust de sarailie. Păcăliți în apărare și păcălici în atac, cei de la Beșiktaș păreau la pauză o trupă de comando care a aflat cu stupoare că a fost trimisă din greșeală să atace babuini în junglă în loc să arunce în aer vreo clădire guvernamentală în care colcăie nevertebrate.

Nici pauza n-a fost tocmai costructivă pentru turci, care au ieșit de la vestiare cu mina spânzuratului pe eșafod și au fost supuși unei presiuni calculate de Benfica, echipă care timp de o oră a arătat ca o potențială candidată la semifinalele Ligii.

Ei bine, structura partidei a început să se modifice radical după minutul 60, moment în care Cenk Tosun, trimis în teren la pauză, a reușit să spargă printr-o semi-foarfecă monopolul portughez pe piețele internaționale care etalează fotbal en detail la tarabă. De aici, polii magnetici ai terenului din Istanbul s-au modificat, iar Beșiktaș a stat călare pe Benfica ca Mihai Viteazul pe trupele lui Sinan Pașa la Călugăreni. Personajul principal al opere literare a fost Ricardo Quaresma, care la 33 de ani și 30 de minute înainte de finalul meciului și-a adus aminte că are acasă fișele de post ale adversarilor și conaționalilor săi și că le învățase pe de rost într-o ultimă tentativă de a dispărea de pe scena teatrului mare în rol de cavaler.

A rezultat un sfârșit de partidă fabulos, cu Benfica egalată la 3 după o fază la care Quaresma a oferit assist-ul etapei printr-o rabona care le-a băgat oaspeților parameci în sistemul imunitar. Beșiktaș s-a transformat brusc dintr-o echipă condamnată să caute strălucirea din Divizia B europeană într-o formație care se califică sigur în optimile Ligii Campionilor cu o victorie în ultima etapă în deplasarea de la Dynamo Kiev, în condițiile în care ucrainenii sunt bătuți în piroane de 12 pe ultima poziție a grupei.

Napoli – Dynamo Kiev 0-0

Apropo de Dynamo Kiev, vecinii de la nord și-au păstrat fecioria intactă la Napoli într-un meci terminat așa cum a început: 0-0. Italienii sunt puși astfel în situația ingrată de a-și rezolva calificarea în faza următoare doar dacă bat la Benfica, în ultima etapă, într-un meci care promite să fie unul dintre cele mai savuroase ale ultimului val de partide din grupele Champions League.

Standings provided by Sofascore LiveScore

În sfârșit, dragi prieteni, echipele din Grupa C și-au aflat pozițiile finale în clasament chiar dacă peste două săptămâni va mai exista o etapă în care Barcelona, Manchester City, Borussia Monchengladbach și Celtic vor ieși la un bis în fața suporterilor.

Celtic – Barcelona 0-2

Așa cum se aștepta toată lumea, Barcelona termină grupa pe prima poziție, în ciuda înfrângerii pe care fiul risipitor Pep Giardiola le-a administrat-o fraților săi catalani în etapa anterioară. În meciul de aseară, Messi s-a ocupat de capturarea și eliminarea adversarului, argentinianul reușind să marcheze de două ori la Glasgow în reeditarea unui duel care în tur, pe Camp Nou, se terminase cu un prăpăstios 7-0. Celtic s-a mulțumit să încerce o inutilă, dar sănătoasă limitare a scorului, astfel că puținele ocazii pe care le-au avut scoțienii pot fi socotite reușite de excepție pentru o echipă care astăzi a semnat de primire pe certificatul de deces al traseului său din acest an în cupele europene.

Borussia Mönchengladbach – Manchester City 1-1

Dincolo, la Mönchengladbach, Manchester City și echipa din localitatea cu cel mai complicat nume din această ediție a Ligii Campionilor au terminat 1-1 o partidă pe care nu merita s-o câștige nimeni și care a arătat ca un meci pentru care a fost inventat egalul în fotbal. Cele două formații nu și-au împărțit doar punctele și golurile, ci și eliminările, terminând în 10 un duel care-i oferă lui Guardiola șansa de a relua în primăvară săpăturile arheologice începute în această toamnă pentru a găsi veriga lipsă dintre epoca anterioară a lui City și potențiala eră modernă, în care fotbalul trece de la papirus la smartphone.

Standings provided by Sofascore LiveScore

[table id=44 /]

[table id=43 /]

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.