UEFA Champions League, faza pe gazon. Dortmund – Real Madrid 1-3: Borussia Dor Mărunt

Foto Nissan UCL

”Riscul ca Ronaldo cel din trecut și Ronaldo cel din prezent să fie confundați este imens. Așadar, să-l numim pe cel din urmă ”Cristiano”. O să pară că ne știm de mici cu el, că am fost colegi la Școala de Traforaj din Roșiori, dar măcar evităm o confuzie stânjenitoare”.

E un raționament sănătos, comentatorii sportivi îl aplică frecvent la meciurile Realului, așa că ni s-a părut o idee bună să-l explicăm un pic înainte să intrăm în pâine. Și apropo de comentariu, ne bucurăm major că Dolce Sport a devenit, în sfârșit, Telekom Sport. De-acum, totul s-a schimbat. Avem același decalaj sunet-video, dar un logo nou-nouț si microfoane mai roz.

S-au dat goluri multicele azi-noapte. Mai exact, contabilii din noi ne indică faptul că am avut o medie de 2,875 goluri pe meci. Evident, noi ne-am uitat numai la partidele mai tari, că suntem ca bugetarii ăia care nici nu mai știu unde să meargă în concediu pe banii tăi: nu ne mulțumim chiar cu orice. Ia să vedem ce a fost.

Aceste cronici îți sunt oferite de:

Nissan UEFA Champions League

 

Borussia Dortmund – Real Madrid 1-3

Nemții au fost așezați în teren de antrenorul Bosz ca să câștige, dar s-a văzut încă din primele minute că treaba e mai grea decât pare la antrenamente și în Bundesliga, unde băieții dau lucrări de control după dictare cu Mainz și Hoffenheim înainte să treacă la sesiune cu greii Europei. La rândul său, domnul Cosmin Băleanu remarca just, apropo de confortul dobândit de Real, de-a lungul timpului, în Germania: madrilenilor le-a plăcut mereu la Dortmund – e mai frig, e mai răcoare. Căci temperaturile ridicate pot fi corectate, dar căldura nu. Dacă nu ești mașină, ci om, la faza asta vei fi pus pe gânduri.

Embed from Getty Images

Meciul începe cu două ocazii ale Madridului, dar ceea ce ne preocupă în această fază a disputei este hențul lui Ramos din propriul careu (VIDEO). Sunt trei întrebări aici. A vrut să pună mâna pe ea? Probabil că nu. Și-a creat un avantaj? Probabil că da. Este Ramos un individ pe care-l suportă doar 15% din familia lui plus fanii Realului? Mmmmmpoate. În orice caz, dacă n-ai video la îndemână, cu Sergio e foarte greu să-ți faci o părere. Omul e ca un star de Hollywood, doar că mai puțin modest și nu vorbește o boabă engleză. Și ca orice star, știe să joace. Întâi, neagă vehement totul. Pasul doi este să nege mai puțin vehement, bătându-i obrazul celui pe care, chipurile, l-a nedreptățit/faultat. Pasul trei este să recunoască fapta, dar să-i explice arbitrului că n-a făcut-o intenționat și că totul a fost o mare neînțelegere. În sfârșit, ultima etapa este să ceară clemență, întrucât aia chiar n-a fost de galben. Aici n-a mai ajuns la pasul al doilea, pentru că arbitrul olandez Kuipers și-a zis în cască “mingea deviată de la 30 de centimetri, regulament inconsistent și mereu neclar, lăsat la latitudinea arbitrului? Just do it!”

Embed from Getty Images

După acest îndrumar ramosian, poate vă va fi mai ușor să-i citiți pe buze de-acum înainte. Pentru că, după cum vedeți, încercăm să facem mai mult pentru dumneavoastră decât să relatăm minutul și scorul. Nu de alta, dar postul de Ilie Dobre s-a dat deja.

Apropo: în minutul 18 se face 0-1 (VIDEO). Uneori, e nevoie de Bale acolo, în careu, nu de Ronaldo. Carvajal dă o centrare de pe partea dreaptă, iar Gareth aruncă mingea din voleu cu latul stângului său până aproape de vinclu. E al patrulea gol consecutiv pe care îl înscrie în deplasare. Jucătorii se felicită pentru fază, iar comentatorul nostru exclamă și el ”meciul e bun, meciul e frumos”, super-mulțumit că nu s-a dus să-și ia bere din Kaufland fix atunci.

Embed from Getty Images

Realul domină barbar, deci cursul jocului ne amintește de vorbele lui Miriuță, care spunea așa: “La Dinamo București nu poți să stai cu fundul în poartă”. Iar asta ne aduce aminte de o altă declarație de-a sa, ceva mai stufoasă, dar la fel de actuală: “La CFR Cluj, nu poți să stai cu fundul în poartă”. Practic, dacă e să ne luăm după tehnicianul român, niciun colectiv de 11 oameni nu mai poate sta cu fundul în poartă ca să-și tragă sufletul, pentru că așa zice el la televizor.

În cazul de față, nemții nu prea voiau, dar n-aveau de ales. Ronaldo și băieții în alb trăgeau la poartă din toate pozițiile; adică portughezul cu abonament VIP la propria sală de fitness șuta când trebuia să dea pasă și pasa când trebuia să șuteze. Singura constantă din jocul său era oftica afișată când nu primea mingea. De altfel, jumătate din distracția la fazele astea e să-l redescopăr în timp real pe Ronaldo cum privește cerul a lehamite. Nu te preocupa, Cristi, ești frumos și azi, dar strâmbătura ta, gata să se preschimbe în lacrimi în orice clipă, e ca șerbetul din copilărie: pur și simplu nu mă pot sătura. Pentru că, în ciuda unui IQ fotbalistic pe care nu i-l neagă nici măcar Pique, el nu reușește să priceapă o chestie elementară despre atacanți și fazele de atac, în general: doar pentru că tu, Ronaldo, ești liber în careu, nu înseamnă că trebuie să și primești mingea. Atât timp cât coechipierul tău se află într-o poziție măcar la fel de bună ca tine, e dreptul lui să tragă, fără să-și facă griji că la 12 metri de el se dă din mâini ca-n Franța la invazie.

Embed from Getty Images

Repriza a doua debutează cum nu se poate mai bine pentru… (țineți-vă bine, că am dat pe Pro TV) FOTBALUL SPECTACOL, PRIETENI! Mai întâi, Bale scapă pe stânga, i-o centrează lui Ronaldo, iar Balonul de Aur de azi și de mâine a răbdat destul praf meciul ăsta și gata, o bagă în poartă (VIDEO). E al 150-lea meci european pentru el și iar a dat gol nebunu’: al 111-lea.

Embed from Getty Images

Nu trec patru minute, că o centrare de la Castro îl pune într-o fantă de lumină favorabilă pe Aubameyang, care deviază ca un meseriaș mingea în poartă, de lângă Sergio Ramos (VIDEO). Ramos descoperă că a-ți folosi mâinile la împins adversarii e mai puțin eficient decât să scoți mingea efectiv cu mâna din poartă. Voluntar sau involuntar, nu suntem aici să judecăm. Eh, omul cât trăiește învață. Se face, așadar, 1-2, iar Borussia tocmai cădea în capcana în care și noi, românii, cădem frecvent, de aproape trei decenii încoace: au început să spere. Mare greșeală, băieți. Mai bine aștepți ocazia și pleci în afară, că pe teren propriu e clar că nu se poate.

Embed from Getty Images

În timpul acesta, sponsorii competiției făceau și ei legea, care pe unde puteau. Reclamele Gazpromului dominau muchiile terenului de fotbal, iar bannerele Lays de pe site-ul UEFA erau ca articolele lui Moise Guran, în sensul că nu poți scăpa de ele. Concluzia este că banii apropie oameni, agende și ideologii. Unde altundeva pot două branduri (unul sovietic, iar celălalt amerikan) să viețuiască unul lângă altul, dacă nu la fotbal? Banii fac bășica să se-nvârtă, așa cum ar fi spus, poate, maestrul Dinică. Despre Nissan, numai de bine. Ei sunt cei care vă aduc atât fotbal în serile de Champions League, cât și aceste cronici. Nu uitați asta când trebuie să vă hotărâți ce mașină alegeți, pentru că așa toată lumea pleacă fericită acasă.

Intrăm într-o fază a meciului unde contraatacul face legea pe teren. Bale pornește într-un sprint care are branding cu numele lui, ajunge în careu, cade, dar nu se dă nimic. Faza îl prinde pe arbitrul nostru pe la mijlocul terenului și nu putem să nu observăm că mai bine ar rămâne acolo. E bătrâior și un pic grăsuț, și pare, pe alocuri, depășit de situație. Numeri fazele în care nu se află în preajma mingii pe degetele de la un Hagi.

Embed from Getty Images

La poarta cealaltă, tot Pierre-Emerick Emiliano François Aubameyang se ocupă de ocaziile echipei sale. Tipul este născut în Franța, dar joacă pentru naționala Gabonului. Iar Gabonul este o țară unde se mai taie internetul ocazional, dar care are o populație sănătoasă de elefanți de pădure. Pariu că nu vă așteptați să aflați asta când ați pus la pariuri aseară.

În fine, prin minutul 78 Ronaldo decide că titlul de MVP al meciului i se cuvine, deci mai dă un gol. Pasa vine de la Modrić, talentul de la zei, iar norocul de la portarul Bürki, care lasă colțul scurt cui l-o vrea. Nentu’ Cristiano o zdrăngăne cu ură, iar ura face 3-1 pentru Madrid (VIDEO). Încă o zi bună la birou pentru tipul ăsta hulit și iubit de toată lumea, iar grupa H pare deja o glumiță pentru Real și Tottenham, care au câte șase puncte și golaveraj identic pe vârf de coamă. Urmează bătălia oficială între cele două echipe, deci ne așteptăm ca Bale să plângă ca la Surprize, surprize și Iartă-mă când își va trage ciorapii în vestiarul care l-a făcut celebru pe vremea în care nu-i pica încă părul.

Embed from Getty Images

APOEL Nicosia – Tottenham Hotspur 0-3

După ce etapa trecută au bătut pe Borussia cu 3-1, băieții lui Pochettino au dat o tură până la Nicosia ca să facă același lucru cu APOEL. Treaba le-a ieșit încă și mai bine decât sperau, că de data asta nici n-au luat gol. A fost meciul lui Harry Kane, un tip frezat impecabil la fiecare partidă și plin de talent (caracteristici care pot fi citit și în ordine inversă), a cărui carieră s-a împărțit până acum între împrumuturi și meciuri pe la naționalele de tineret ale Angliei. Ei bine, azi a dat 3 goluri, toate într-o jumătate de oră, așa cum faci la turneul liceului când vrei să impresionezi o gagică prin tribune. După cum am stabilit deja, Tottenham face și ea 6 puncte și, uitându-te la clasament, ar putea părea egala Realului. Până pe 17 octombrie, îi lăsăm să creadă, că e gratis.

Embed from Getty Images

Sevilla – Maribor 3-0

Ok, aici nu prea avea cum să asistăm la alt deznodământ, dar ce e ciudat este că iarăși avem un hattrick. Autorul este Wissam Ben Yedder, care, prin 2010, a jucat în naționala Franței. De futsal. La fotbal adevărat nu l-au convocat până acum decât la Under 21, dar putem presupune că e al naibii de bun dacă dă 3 goluri într-un meci de Liga Campionilor. Chiar dacă pe primul l-a dat cu poarta goală, iar pe ultimul din penalty. Vorba lui Halagian: “Dacă te trimit io în teren, înseamnă că ai ceva în capul ăla, nesimțitule!”

Embed from Getty Images

Spartak Moscova – Liverpool 1-1

Rușii țin aproape de vesticii care se cred mai buni în grupa asta. Fernando, un mijlocaș defensiv luat de la Sampdoria cu vreo 12 milioane, a făcut 1-0 pentru Spartak dintr-o lovitură liberă executată-n ca-n poveștile cu păianjeni. Norocul britanicilor s-a numit iarăși Philippe Coutinho, care dacă tot n-a fost lăsat să plece la Barcelona pe o cârcă de bani, face aici ce-ar fi făcut probabil dincolo: a egalat rapid și ajuns deja la 9 goluri în 14 meciuri.

Embed from Getty Images

Manchester City – Sahtior Donetsk 2-0

Surely this is it, își spun suporterii lui City în legătură cu sezonul ăsta. Trebuie că de data asta planetele, miliardele și bocancul lui Aguero se vor alinia astfel încât ”cetățenii” să rămână nu doar cu un început bun de sezon, ca-n trecut, ci și cu titluri și pileală cu șampanie. În Premier League se bat pe ciolan cu ceilalți manchesteri, iar în Ligă au 6 puncte fără gol primit. Aseară, chiar și cu penalty ratat (bocancul lui Aguero), tot au făcut instrucție cu Șahtior. Pentru devoratorii de presă mainstream, este vorba de fosta echipă a lui Mircea Lucescu, care VEZI AICI cum pierde de când nu mai e antrenată de antrenorul român

Kevin de Bruyne, un artist care știe să facă de toate pe un teren de fotbal, a făcut 1-0 cu șut drăcos din marginea careului. Are ceva din Pistruiatul, ceva din Prințul Harry, iar restul de 90% (nu dați cu pietre!) e skill demn de Ibrahimovic. Sterling a dat golul de 2-0 pentru City, chiar pe final de meci, cu un șut sub bară. Așa că Pep începe să facă lucruri care să îi justifice salariul de lider de sindicat român.

Embed from Getty Images

Napoli – Feyenoord 3-1

Olandezii rămân singurii din grupă fără puncte și cu o cârcă de goluri primite în numai două meciuri. Linia de atac a celor de la Napoli e rapidă și bună (sărim glumița obligatorie despre pizza lor). În minutul 7, Insigne a făcut 1-0 cu un șut pe jos, echivalentul din tenis al unui backhand în lung de line din alergare, dacă ni se permite. O greșeală de exprimare în tabăra lui Feyenoord (de care s-ar jena și doamna Grapini) l-a lăsat pe Mertens singur cu portarul după pauză, iar acesta a făcut 2-0. Și cum golurile se răzbună, olandezii au ratat și-un penalty înainte să ia golul de 3-0. În prelungiri, bâlbâiala din careul lui Napoli le-a lăsat oaspeților golul de onoare, însă nu e nimic onorabil în a pierde în halul ăsta cu Napoli, chit că băieții din orașul cu trafic care trimite Bucureștiul la grupa mică se tot califică pe unde prind în ultimii ani. Ceva-ceva măduvă o există prin oasele băieților lui Sarri.

Embed from Getty Images

Besiktas – RasenBallsport Leipzig 2-0

Turcii au învins iarăși, gulenismul să-și mai pună pofta-n cui, nea Mircea are de unde selecționa. Până la urmă, a făcut bine că n-a luat naționala noastră în grijă. Decât să-l injure ai lui în România, mai bine îl bagă la pușcărie ai lor, în Turcia. Fără prea multe discuții, Ryan Babel (Ajax, Depor, Liverpool, Olanda) a făcut 1-0 după primele 10 minute de joc. Dictatura, dictatura, dar fotbalul e pe bani mulți încă, și-n Turcia. Iar până la pauză, facțiunea portughezo-braziliană a Besiktasului a preluat complet controlul. Quaresma, al cărui exterior cu dreptul funcționează la fel de neomenește ca acum 10 ani, l-a servit pe Talisca în careu, care făcu 2-0 cu capul. Asta e, fraților: Red Bull îți dă aripi, dar nu-ți bagă-n traistă.

Embed from Getty Images

Monaco – FC Porto 0-3

În 2004, la Gelsenkirchen, cele două echipe se întâlneau într-una dintre cele mai neașteptate finale de Ligă din era modernă. Au trecut 13 ani de-atunci, dar scorul a rămas același: 3-0 pentru Porto. Atunci era Mourinho, acum este Sergio Conceicao. de fapt, dacă stau să mă gândesc bine, am fost prin Monaco anul ăsta, să știți. Mi-am luat un gin cam scump, dar foarte bun. A meritat creditul.

Aboubakar a dat primul gol al portughezilor, însă faza a cerut 3 șuturi ca să se întâmple. Ultimul a fost tare și cam la nervi, așa cum lovește Busquets mingea după ce fluieră arbitrul. Tot Aboubakar a făcut 2-0 pe un contraatac, iar în minutul 89 o comicărie de careu à la FC Botoșani le-a adus pe cap francezilor un 3-0 istoric. Rezerva Miguel Layun a avut grijă.

Ne reauzim mâine, pentru că diseară avem PSG – Bayern și Sporting – Barcelona. Stați pe frecvențe.

Embed from Getty Images

Rezultate și program UCL

Foto Nissan UCL

Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.