UEFA Champions League, faza pe gazon. Europa de rest

Se întâmplă cam în fiecare sezon de Champions League: grupele conțin în general câte o echipă care, odată scoasă din euforia calificării în grupele competiției, se lovește frontal cu piramida nazală de trenul care vine în viteză din sens opus, fără să înțeleagă neapărat de ce organele interne s-au transformat brusc în supă cremă. Așezate tradițional în urna a patra la tragerea la sorți, denumită în spatele cortinei și “sămânță de golaveraj”, aceste echipe nu fac decât să confirme an de an ceea ce confirmă România de câțiva ani la nivel economic: degeaba ai intrat în Uniunea Europeană calificându-te în prelungiri dacă ratezi cu poarta goală și-ți bei banii de salariu în fiecare lună.

Paradoxal, deși echipele românești ar fi candidatele perfecte pentru a căra goluri cu cârca judecând după vibrația de balenă eșuată pe care o vedem în Liga 1, am reușit să ieșim cumva spălați și pieptănați de fiecare dată când am avut ocazia să ne băgăm lopățica în nisipul cu cuarț al locului de joacă dedicat copiilor care nu au crescut cu parizer. Nu se întâmplă însă la fel cu vecinii noștri din Europa de Est, care pe alocuri par leșuri de miel atârnate pe cârlig în fața unor leoparzi scăpați din țarc.

Nissan, sponsor principal al Champions League

Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Evident, în economia imaginii defrișate contează și cât noroc ai la tragerea la sorți. Legia Varșovia, de exemplu, a avut norocul aluia care câștigă la loto doar pentru ca avionul să i se prăbușească la primul zbor din ceea ce ar fi trebuit să fie turul lumii de toți banii. În grupă cu Real Madrid, Borussia Dortmund și Sporting, Legia a apucat să se bucure de atmosfera din Champions League fix cum s-a bucurat România de golurile din penalty de la Euro: puțin și degeaba. Iar “atmosferă” e puțin cam mult spus atât timp cât polonezii au avut spectatori doar la primul meci de acasă, următorul urmând să se joace cu stadionul gol din cauza faptului că ultrașii echipei înțeleg conceptul de spectacol așa cum îl înțelege un spectator care merge la cursele auto să rânjească atunci când mașinile se varsă prin copaci.

Una peste alta, după ce în primele două partide din grupe au mâncat orez crud vârât cu tunul de zăpadă și au pierdut acasă cu 0-6 (contra Borussiei) și apoi cu 0-2 la Lisabona, fotbaliștii Legiei s-au trezit aseară pe Santiago Bernabeu în fața unui meci contra deținătoarei trofeului în care Cristiano Ronaldo își pregătise deja masa, șervețelele și tacâmurile pentru a mușca cu poftă din corpul de gazelă malnutrită din fața sa. La ce să te aștepți după ce ai luat 8 goluri în primele două meciuri și joci cu o echipă care tocmai a câștigat cu 6-1 în deplasare în campionat, revenindu-și după o perioadă în care a legat egalurile cum înnoadă țăranii căpățânile de usturoi?

Ei bine, a fost cu sânge care a sărit prin cadru ca-n filmele lui Tarantino. Deși Legia a intrat bine în meci și a ratat două ocazii majore în primele 10 minute, atunci când fotbaliștii din Polonia au atentat chiar și la integritatea barelor de pe Bernabeu, Realul a pus mărfarul pe șine și-a călcat cu sete găina care se zbătea pierdută pe ecartament.

Chiar dacă la 2-0 pentru Madrid au avut un moment de luciditate și au marcat din penalty primul lor gol din această ediție a Ligii, polonezii au fost ulterior sufocați de suflul exploziei spaniole și au sfârșit cu cinci goluri mâncate pe nerăsuflate. Partea interesantă este că Cristiano Ronaldo a prins o zi în care s-a cam încălțat invers și a tras pe lângă poartă și-n adversari din toate pozițiile până când s-a prins că ar fi mult mai util echipei dacă se pune să paseze. Așa au ieșit două assist-uri excelente asortate cu câteva lovituri libere pe care portughezul se încăpățânează să le bată, deși eficiența sa la acest procedeu e egală cu cea a pupatului moaștelor când tocmai ți-ai pierdut un deget, rămas în gard după ce-ai sărit să furi mere de la vecini.

Una peste alta, veștile proaste pentru Legia nu se opresc aici, pentru că următorul meci din grupe va fi “returul” cu Real Madrid. Se va juca la Varșovia, pe un stadion gol, ocazie excelentă pentru Ronaldo de a marca 87 de goluri și de a-și arăta mușchii la cameră, demonstrând că filmul a înlocuit de ceva vreme teatrul în fotbal.

Real Madrid – Legia Varșovia: rezumatul video în 30 de secunde.

În cealaltă partidă a grupei, Sporting a primit la Lisabona vizita nemților de la Dortmund în încercarea de a demonstra că există viață în fotbalul portughez și după câștigarea cu frâna de mână trasă a Europeanului din Franța. Ecuația era destul de simplă: pentru a spera la calificarea în faza eliminatorie a Ligii Campionilor, Sporting trebuia să le injecteze nemților niște kile de lene latină prin artere și să-i bată măcar acasă.

Meciul a fost unul excelent la nivel de ritm și ocazii, pentru că Dortmund a venit la Lisabona încercând să repare o lună cheală, în care nu mai reușise să câștige vreun meci în campionat sau în Europa. Dar pentru că diferența dintre portughezi și nemți e că ultimii nu prea știu să râdă la bancuri, prima repriză s-a terminat cu 2-0 în dreptul echipei germane după ce Aubameyang și Julian Weigl, aflat la prima boabă în tricoul echipei mari, s-au calificat la Olimpiada de Matematică faza pe județ cu două goluri în minutele 9 și 43. Chiar dacă Sporting s-a prins în a doua repriză că alunecă implacabil spre Europa League și a revenit la 1-2 printr-un gol marcat din lovitură liberă indirectă din careu la o fază în care mecanismul german a suferit probabil un scurtcircuit cerebral, meciul s-a terminat cu victoria germanilor. Iar asta înseamnă că o nouă victorie în returul de peste două săptămâni le va urca rața-n traistă celor de la Borussia Dortmund, care s-ar califica în primăvara europeană încă dinainte să se simtă mirosul de șorici.

Sporting – Dortmund: rezumatul video în 30 de secunde.

Standings provided by Sofascore LiveScore

În grupa G, Leicester a demonstrat din nou că imnul Champions League joacă rol pavlovian și le readuce aminte jucătorilor campioanei din Anglia că fotbalul se joacă pe goluri. Dacă în campionat au reușit să adune abia 8 puncte în 8 etape după ce restul echipelor s-au prins abia după un sezon că gluma-i mai groasă decât obrazul politicienilor români, Leicester se plimbă prin Liga Campionilor cu eficiență maximă, chiar dacă jocul în sine ar avea nevoie de niște ulei pe țâțâni. După 1-0 cu FC Copenhaga în urma unei partide în care danezii au demonstrat că merită locul al doilea din grupă și eventual chiar și calificarea în fața celor de la FC Porto și Club Brugge, Leicester și-a tras din nou obloanele și speră să nu fie prima echipă britanică amenințată de retrogradare care ajunge prin sferturi, semifinale sau mai-știm-noi-unde prin Ligă.

Leicester – Copenhaga: rezumatul video în 30 de secunde.

Apropo de FC Brugge, belgienii au fost nevoiți să joace pe teren propriu cu FC Porto în fața unor suporteri deranjați crunt la stomac de faptul că echipa lor a luat 7 goluri în două meciuri cu Leicester și Copenhaga. După ce au marcat primii, în minutul 12, fotbaliștii belgieni au decis însă că nu merită efortul de a forța o eventuală victorie și au fost călăriți ca lipițanii de portughezi, care au tras la, spre și pe poartă din toate pozițiile posibile. A doua repriză a avut sens unic spre poarta lui Ludovic Butelle, iar Porto a reușit în final să câștige partida după ce a egalat în minutul 68 și a făcut 2-1 când arbitrul se pregătea să sufle-n fluier, în minutul 93. Brugge rămâne astfel cu șanse minore la calificarea în Europa și se va concentra probabil pe campionat, acolo unde înoată pe uscat și respiră gaz lampant la limita dintre Playoff și Playout.

Brugge – Porto: rezumatul video în 30 de secunde.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Un meci interesant s-a jucat în grupa H, acolo unde Lyon a primit vizita celor de la Juventus într-un meci care părea un paradox statistic: italienii nu câștigaseră niciodată în deplasările lor în Franța în cupele europene, în timp ce Lyon se afla într-o formă europeană vecină cu foamea, câștigând abia două dintre ultimele 7 meciuri continentale. Din negativismul cifrelor a ieșit însă un meci plăcut, în care cele două echipe au tras aproape 30 de șuturi la poartă, chit că doar unul a fost norocos. Victoria celor de la Juventus a venit după un gol marcat de Cadrado spre vărsarea meciului în mare (76), însă eroul italienilor a fost portarul Buffon, care a scos un penalty și a clănțănit fabulos încă alte câteva mingi, demonstrând la 38 de ani că vârsta e doar un moft aruncat de cei pe care i-a luat reumatismul înainte de vreme.

Lyon – Juventus: rezumatul video în 30 de secunde.

În cealaltă partidă a serii în această grup, Sevilla a învins la Zagreb cu 1-0 prin golul marcat de Samir Nasri în minutul 37. Croații au adunat astfel 8 înfrângeri consecutive în grupele Champions League și se încadrează perfect în peisajul est-european pe care l-am descris la începutul acestui articol. Cu 8 goluri primite în trei meciuri și fără să marcheze vreunul, Dinamo Zagreb ne explică matematic, cu degetul pe ecuație, faptul că Europa de Est se cam termină acolo unde se termină Europa League.

Dinamo Zagreb – Sevilla: rezumatul video în 30 de secunde.

Standings provided by Sofascore LiveScore

În sfârșit, grupa E a adus două egaluri seci ca gustul unei borduri. Cei de la AS Monaco au lăsat temperaturile mediteraneene pentru a trage un tratament criogenic la temperaturi de copcă la Moscova, însă au reușit să scape cu un egal după ce au întors în minutul 87 scorul care fusese deschis în prima repriză de Lacina Traore, un tip împrumutat de CSKA Moscova tocmai de la adversarii săi de aseară. Prieten, prieten, dar brânza-i pe terminate.

CSKA Moscova – Monaco: rezumatul video în 30 de secunde.

Terminăm turul nostru de orizont în Germania, acolo unde Bayer Leverkusen a jucat cel de-al 100-lea său meci în Champions League contra englezilor de la Tottenham, care s-au prezentat în orașul aspirinei cu tupeul singurei echipe din Anglia care n-a pierdut niciun meci în campionat în acest sezon. Deși analiza semantico-statistică a partidei ne indica o potențială rafală de goluri și rămânea ca cele 90 de minute să ne arate doar în ce parte bate vântul de toamnă din Leverkusen, scorul final a fost 0-0, iar cele două echipe păstrează șanse egale la calificarea în primăvara Champions League într-o grupă în care la prima vedere pare că nu vom ști decât la final cine moare și cine trăiește, ca-n serialele de calitate.

Leverkusen – Tottenham: rezumatul video în 30 de secunde.

Standings provided by Sofascore LiveScore

[table id=23 /]

[table id=24 /]

Nissan, sponsor principal al Champions League

Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.