Wimbledon 2018, faza pe tușă. Ziua 7: Taurul Buzbeg

Salutare, prieteni ai gazonului și bine ați venit la Manic Monday! Adică Lunea Nebună, în care unii semnează decrete, iar alții, passing shoturi cu racheta. Ca-n fiecare an, nu eram pregătiți pentru așa ceva. După cum unii dintre voi știți, la Wimbledon nu se joacă tenis în prima duminica a turneului, în schimb se recuperează bezmetic și înghesuit în ziua următoare. E singurul turneu dintre cele patru mari care-și permite aroganța asta, dar iată că vremea i-a ajutat, de această dată, pe apretații de la Wimbly și toate meciurile s-au jucat în tihnă. Mă rog, vorba vine ”în tihnă”, pentru că am avut parte de doleanțe răstite către Ceruri, genunchi scrântiți și mingi care săreau ca pe terenul de rugby.

Vedeți, lumea continuă să rămână împărțită când vine vorba de utilitatea acestei datine londoneze. Carevasăzică, de ce să se facă repaos total duminica? Că doar nu suntem gripați, și nici habotnici. Jucați, fraților, 14 zile, nu 13. Eh, dar e plin tenisul de împărțeli și dezbateri aprinse, pe tot soiul de subiecte – număr de seturi la slamuri, nețul, formatul Cupei Davis, regula celor 20 de secunde între servicii, testele anti-doping, banii din turnee, chelia tot mai pronunțată a lui Rafa și așa mai departe.

Iar noi, în sfânta sărbătoare a Manic Monday, iaca am făcut ce facem demult: am rupt Eurosport Playerul în două, am frecat Twitterul de l-a luat Dragnea, am dat iama-n gifuri și am scris și noi ce ni s-a părut mai interesant astăzi.

Cu nașu’ Fedal în suflet, haidem!

Aceste cronici îți sunt oferite de:

Roger Federer – Adrian Mannarino: 6-0, 7-6, 6-4

Am ratat primul set al meciului, pentru că am întins niște rufe, asta e. Dacă-l lași pe Federer să joace în ritmul lui, te trimite repede acasă, fiindcă omul n-are simțul umorului decât la interviuri. Pe teren, este unul dintre cei mai ofticați și răi jucători pe care i-a văzut tenisul. Și tenisul a văzut multe. Nu vă luați după poveștile care încep cu ”Robotul, sfinxul, calmul, niciun mușchi pe față nu i se mișcă, etc, etc”. Adevărul este că Fed a câștigat tot și continuă să o facă, deci nu a avut nevoie de multe ori să-și dea arama pe față. Dacă ar fi fost un jucător de Top 50, ar fi avut reputația unui Kyrgios sau Paire. Din fericire pentru noi, e genial și nu-l vedem prea des nervos. Dar și când îl vedem… dați un search pe YouTube, să nu mai aglomerăm aici textul.

Embed from Getty Images

Iar bietul Mannarino nu avea decât 7 lovituri câștigătoare după primele două seturi, deci nu era clar dacă meciul va dura mai mult decât un episod din Friends. Eh, a durat până la urmă, că francezul e jucător bun de iarbă. Însă înainte de meci, el însuși pusese pe Twitter statistica meciurilor sale cu Fed, în care câștigase și el câteva seturi și niciun meci. Cu alte cuvinte, ”Băi, știu că n-am nicio șansă, dar cu voia Bunuțului Federer, poate mai învăț și eu câte ceva astăzi la școală”.

Embed from Getty Images

E drept, Mannarino începuse să se țină de zona înghinală încă de pe la finalul setului 1, deci nu se știe cât a fost de apt, din punct de vedere fizic, la partida asta. Ori o accidentare mai veche, ori o mică întindere, ori salonul de epilare al Wimbledonului are o reputație mai bună decât stau lucrurile în realitate. Nu vom ști, n-a zis nimic.

Embed from Getty Images

Begu/Buzărnescu – Klepac/Martinez: 7-6, 6-4

Ce se întâmplă când forța binelui și forța ciufuțeniei își dau întâlnire pe un teren de tenis? E simplu, e cam ca-n Captain Planet: se naște o forță superioară, care însă nu salvează pământul, dar măcar salvează tenisul românesc la ediția asta a Wimbledonului. Am rămas fără delicatesa deja obișnuită numită ”Simona Halep în a doua săptămână a unui turneu de Grand Slam”, așa că trebuie să ne mulțumim cu un desert mai bizar, dar nu mai puțin miștoc: perechea Buzbegu.

Embed from Getty Images

Micky are un forehand minunat și un plasament nemaipomenit. Probabil că și dacă s-ar inventa tenisul 3 la 3, ea tot în top ar fi și noi tot cu gura căscată am rămâne. Dar asta știți deja. Micky are inclusiv un vocabular demn de un italian prins în offside în minutul 94. Și nu dă doi bani pe faptul că microfoanele alea scumpe și răsfirate pe TOATE terenurile înregistrează și redau tot. Numai român să nu fii acolo, eventual cu copilașul de mână. Cum naiba explică părinții copiilor mici ieșirile și scenele jucătorilor slobozi la gură?

– Ea este Mihaela Buzărnescu, iubire, vezi?
– Ce bine joacă, tati!
– Foarte bine! Și tu poți ajunge ca ea.
– Tati, dar de ce zice mereu de morți, răniți și operați de apendicită?
– Ăăăă. Hai mai bine dincolo, la Kerber.

Embed from Getty Images

Dar serios, să nu uităm că alde Klepac și Martinez erau favoritele 4 pe tablou, adică ale noastre au trimis acasă niște fete care nu joacă dublu din joi în Paști, ci săptămânal. Altfel nu ajungi pe locul 13 WTA, unde sunt ele acum. Ați fost surprinși să le vedeți pe Sloane și Muguruza ieșind rapid? Cam același lucru e și cu fetele astea, atâta doar că n-au pierdut repede, ci surprinzător.

Ce urmează pentru tandemul româno-nebun? Sferturile, mâine, cu Melichar și Peschke, favoritele 13 ale turneului. Dar să nu credeți că Mihaela a jucat doar dublu și simplu la turneul ăsta. Pofta exagerată de tenis a făcut-o să se înscrie și la dublu mixt, acolo unde a făcut pereche cu Marcin Matkowski, un polonez grăsuț, dar foarte bun la dublu. De câștigat au pierdut azi, dar se vede treaba că toată lumea a luat-o la ochi pe Buzz dacă ajuns să joace dublu cu finaliști de slamuri.

Embed from Getty Images

Dar dacă tot v-am prins interesați, Raluca Olaru a jucat și ea astăzi pe pentru un loc în turul 3 pe tabloul de mixt. Din păcate, a pierdut. Partenerul ei a fost domnul Fabrice Martin, un garçon sănătos, de doi metri înălțime, despre care interneții ne spun că a depășit, recent, suta de kile. I-o fi dus Raluca un ceaun cu sarmale.

Camila Giorgi – Ekaterina Makarova: 6-3, 6-4

Într-un spa roz numit ”Muște și Mutre SRL”, aflat în nordul Europei, acolo unde paparazzi pândesc, iar VIP-urile se bucură să fie pândite, s-a auzit un zgomotos ”Îîîîîîn sfârșit!!!”. Caroline Woznioutcki este mulțumită. Pentru prima oară după mult timp, a avut dreptate. A avut dreptate când a spus că învingătoarea ei, Makarova, nu va ajunge departe în turneul ăsta. Între timp, rusoaica mai trecuse un tur, deci e relativ acest ”departe”. Deci e ca-n bancul ăla cu piticul care apare după doi ani la ușa ta și spune ”Tadaaa!”. Dacă nu-l știți, vi-l zicem mâine. În timpul acesta, într-o altă parte a Europei, John McEnroe făcea singurul comentariu pe care îl poate face, de obicei, în astfel de situații tensionate: ”Cine dracu e Makarova, știe cineva?!”

Embed from Getty Images

Camila Giorgi, care e cunoscută în circuit pentru loviturile năprasnice, dar și pentru alte chestii mai puțin onorabile (din nou, aveți Google, nu stăm acum să bârfim fata) este la primul ei sfert de finală la un Grand Slam. Așadar, pe lângă Gigi Buffon, care la vârsta de 3 eoni și-o săptămână a semnat cu Paris Saint Germain, mai avem un cetățean italian care e super bucuros: domnișoara Giorgi. Care azi a dat 5 ași și a înfipt pe lângă tibiile adversarei nu mai puțin de 20 de lovituri câștigătoare. Iarba și italienii nu sunt cei mai buni prieteni la tenis, dar trăim zilele ciudate în perioada asta, promitem să încercăm să reducem la minimum sentințele.

Embed from Getty Images

Iar pentru cine nu știe, Cami de la Macerata e un pic mai ciudățică, iar simțul umorului nu se regăsește pe lista scurtă de calități ale sale. Nu că ar avea cine să facă lista asta, din moment ce prietenii săi cei mai apropiați fac ham-ham și miau. Azi, după meci, a fost întrebată ce-i place cel mai mult la jocul Serenei, cu care urmează să joace în sferturi. Răspunsul a fost lămuritor, iar jurnaliștilor li s-a făcut frică.

Asta ne duce cu gândul japonezul Hidetoshi Nakata, care spunea că fotbalul e doar un job pentru el și că nu se omoară neapărat după el. Vii, joci, îți iei salariul, îl spargi pe baxuri de apă plată și jocuri de Playstation și la revedere.

Embed from Getty Images

Milos Raonic – Mackenzie McDonald: 6-3, 6-4, 6-7, 6-2

Finalist în 2016 la Wimbledon, Milos și-a regăsit tenisul bun pe iarbă și s-a calificat în sferturi. Și-acuma ziceți voi ce e mai trist: că McDonald pleacă acasă sau că Isner rămâne singurul american de pe tablou? Adică dacă ai de ales între niciun jucător și jucătorul Isner, ce alegi? Înainte să răspundeți, nu uitați că republicanul John este egalul lui Federer, în sensul că nici el nu și-a pierdut serviciul până acum la acest turneu. Deci, da: Isner sau vidul? E o întrebare pe care orice american care se uită la tenis ar trebui să și-o pună. Da, sunt dileme grele pe lumea asta și le avem și noi pe ale noastre: Naționala României sau filmele lui Sergiu Nicolaescu la TV? Bulgaria sau Cinque Terre în concediu?

Embed from Getty Images

Revenind, totuși, la meci, trebuie să spunem că Raonic a dat 37 de ași, în timp ce oponentul lui a ținut aproape și a dat și el vreo 5. Însă știți la ce capitol a stat mai bine americanul? La niciunul. Nu și-a făcut rost de nici măcar o minge de break tot meciul, nu a dat decât vreo 24 de winnere (față de cele 73 ale frezatului șef din Canada), iar la retur a avut procente chiar mai proaste decât are Iohannis săptămâna asta. Greu. Dar puștiulică mai are de învățat – are doar 23 de ani și e în afara Top 100, deci săptămâna a doua la un slam e ca și cum l-ar fi dus ai lui la Disneyland fix în 15 septembrie, când ceilalți copii merg la școală, regulamentar. Mickeeeeey!

Embed from Getty Images

Serena Williams – Evgeniya Rodina: 6-2, 6-2

Ne-a enervat Rodina la început că a scos-o pe Sorana, dar până la urmă a făcut un turneu bun și se iartă. Iar doamna Williams este la primul său sfert de finală în calitate de mamă și deja favorita turneului. E uimitor cum reușește fata asta să-și găsească resurse de motivație în cele mai neînsemnate lucruri și să-și ducă tenisul la nivelul optim pentru victorii care contează. Cu bune și rele, cu controverse și ieșiri în decor, Serena rămâne una dintre cele mai mari personalități sportive din istorie. Aproape, foarte aproape de Claudiu Răducanu.

Embed from Getty Images

La Rodina va rămâne un mic asterisc micuț în înfrângerea asta, pentru că după primul set s-a văzut iarăși acea accidentare la piciorul stâng. Dar când te bate Serena, parcă e și păcat să spui cu voce tare că te-a durut, că te-a ținut, că te-a neliniștit grimasa acelui porumbel prin game-ul 7.

Aplaudăm parcursul Serenei, că noi nu suntem ca alți băieți.

Novak Djokovic – Karen Khachanov: 6-4, 6-2, 6-2

La orele 21:00, pe Terenul Central de la Wimbledon au pășit doi jucători care meritau cu prisosință să fie acolo: Jamie Murray și Victoria Azarenka.

Rafa Nadal – Jiri Vesely: 6-3, 6-3, 6-4

Visăm ca niște nesătui, în fiecare zi, la încă un Federer – Nadal la Wimbledon. Iar după lunea asta, suntem aproape. Atât de aproape. Două meciuri de căciulă mai au de trecut băieții din vârf și ne vom primi tortul de înghețată, cu glazură și ciocolată, ambientat, pe ici pe acolo, cu frișcă și Pimms. După ce Federer a trecut ca ața prin mămăligă de Mannarino, mai pe seară a venit rândul lui Rafael să semneze condica la victorii simple. E bine pentru el că se află în a doua săptămână la Wimbledon, pentru prima oară din 2011 încoace. Accidentările sunt departe de el, premiile la slamuri au crescut. Rafa e ok.

Embed from Getty Images

Și apropo de premii, nu putem să omitem a preciza opinia lui Nadal în ceea ce privește diferențele la bani între femei și bărbați. Pe scurt, spaniolul este de părere că bărbații ar trebui să câștige mai mult în tenis decât femeile. Pentru că audiențe, pentru că bilete. Am parafrazat dintr-un interviu pe care l-a dat luna trecută, deci chestia nu e de actualitate, dar dacă tot eram aici… Dă-ți două palme, Rafa!

https://twitter.com/RamonaToderas/status/1016365960784240640

Pe de altă parte, Vesely e genul de jucător care poate să-ți mănânce ficații dacă nu ești obișnuit cu stilul lui. Iar Rafa nu prea era. S-au văzut ei acum vreo 3 ani, pe vremea când Hamburgul se juca pe zgură, iar Germania era încă favorită la titlu. Atunci, cehul a dat o replică zdravănă și răstită, de adolescent chemat la masă fix în timpul jocului. N-a fost cazul azi, deși i-a făcut un break în setul 3 lui Nadal. Așadar, Rafa trece mai departe în ritm de ”vamos-vamos” și ”try my best”, dar nu fără un pic de ajutor din partea recipientelor de plastic.

Pace și drilluri, prieteni!

Embed from Getty Images

Ce e de luat la bord mâine

La fete:
D. Kasatkina – A. Kerber
D. Cibulkova – J. Ostapenko
K. Bertens – J. Goerges
S. Williams – C. Giorgi

La băieți:
J. Del Potro – G. Simon (întrerupt la 7-6, 7-6, 5-7)

Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.