World Cup 2014, faza pe fotoliu. Ziua a treia: între Tragedia greacă și Commedia dell’arte

Columbia GreciaAtunci când grecii au pășit pe gazonul Mineiraõ din Belo Horizonte – unul dintre puținele pe care brazilienii le-au terminat la timp pentru World Cup din simplul motiv că era deja construit înainte de turneul final – Gekas și compania s-au simțit ca la Termopile, cei 30.000 de pseudo-perși îmbrăcați în tricouri galbene dominând tribunele și cei 300 de greci comasați într-un colț încercând să creeze deja al doilea sequel al filmului în care Gerald Butler a rescris trei pagini din manualul soțului ideal.

Grecilor le-au ieșit calculele fix patru minute, pentru că-n al cincilea deja vedeam primul gol al Columbiei, venit în urma unei faze aproape la fel de confuze ca greaca veche (GIF). Deși grecii au încercat să revină în joc și au avut chiar ocazii serioase, aceștia s-au lovit constant de zidul apărării columbiene și al portarului Ospina pe de o parte și de blestemele lui Pițurcă pe de altă parte, astfel că pauza i-a găsit pe greci conduși, așa cum orice fan al fotbalului de calitate și-ar dori să-i vadă.

Columbia GreciaDupă pauză, Columbia a continuat să fie mai exactă, al doilea gol al sud-americanilor venind cumva normal, prin Teo Gutierrez (GIF), un personaj care în țara natală este un hibrid între jucător de fotbal și desen animat, un Claudiu Răducanu încrucișat cu Hagi care a reușit în viață și care a ieșit în evidență acum câțiva ani după ce și-a amenințat colegii de la Racing Club cu pușca prin vestiar. Era 2-0, iar mândrul și închegatul iaurt grecesc începea să semene cu o maioneză tăiată.

Deși grecii au avut o bară sănătoasă ca un triatlonist care putea să însemne revenirea naționalei elene în meci, cei care au închis tabela au fost tot columbienii, în prelungiri (GIF). Sud-americanii au demonstrat astfel că revenirea la un Mondial după 16 ani de absență este nu doar posibilă – aviz amatorilor lui Piți – ci și profitabilă din punct de vedere sportiv. În rest, am văzut 90 de minute care ne-au arătat clar că grecii pot să piardă cu o echipă îmbrăcată în galben care are pe drapel culorile albastru, galben și roșu, ceea ce v-aș fi dorit și dumneavoastră.

COLUMBIA – GRECIA 3-0 (1-0)
Au marcat Armero (5), Gutierrez (58), Rodriguez (90+2)
Statistici, echipe, comentariu live

America Centrată

Uruguay Costa RicaCei care se așteptau ca Uruguay-Costa Rica să fie un meci plictisitor și fără suc propriu s-au bucurat să vadă o primă repriză în care vedetele uruguayene Forlan și Cavani au jucat în marșarier, în timp ce costaricanii nici măcar nu au apucat să-și monteze o cutie de viteze, deci au staționat pe teren ca o Dacie veche pe un loc de parcare. Uruguay a intrat totuși la pauză în avantaj după un gol marcat de Cavani (GIF) din singurul penalty acordat corect până acum la această ediție a Mondialelor, în urma unui procedeu pe care fundașul Junior Diaz l-a învățat după ce și-a însușit probabil tehnico-tactic strategiile din luptele greco-romane la Olimpiada de la Londra.

Deși părea că meciul se va îndrepta ușor, ca-n creațiile lui Rebreanu, spre un final liniștit demn de un bildungsroman, costaricanii au demonstrat că se înrudesc întrucâtva cu ardelenii și au revenit de la pauză de parcă tocmai se prinseseră că-i văd neamurile la televizor. În doar trei minute, 54 și 57, central-americanii le-au înfundat trompele uruguayenilor: prima dată după o centrare din lateral care l-a găsit pe Campbell uitat de lume și civilizație singur în careu (GIF) , iar apoi în urma unei scheme din lovitură liberă pe care costaricanii au încercat-o de atâtea ori anterior în timpul acestui meci (GIF), încât la televizor a părut că picase transmisiunea, iar TVR a băgat pe nesimțite în reluare fazele importante de până atunci.

2371532_big-lndCu Suarez lăsat pe bancă din cauza unei accidentări, dar intrat în cadru mai des decât prințul William la propria sa nuntă, Uruguay a picat psihic ca Monica Iacob Ridzi în fața procurorilor, iar Costa Rica a încheiat meciul printr-un al treilea și ultim gol (GIF) marcat la final, la lumina focului de tabără, după o fază care mi-a adus aminte de verticalizările lui Hagi și de finalizările lui Ilie Dumitrescu pe vremea în care ne era dor de meciurile României ca de vacanța de vară. Meciul s-a terminat cu o eliminare, prima de la acest Mondial, uruguayanul Max Pereira șutând cu sete în tibiile lui Joel Campbell ca Mutu în propria carieră pe când era la Chelsea.

Costa Rica se transformă astfel dintr-o echipă băgată în seamă inițial ca un sclav în Egiptul antic într-o formație care, dacă reușește să bată Italia sau Anglia, se va califica din singura grupă de la World Cup care are în componență trei campioane mondiale.

URUGUAY – COSTA RICA 1-3 (1-0)
Au marcat Cavani (24-pen), respectiv Campbell (54), Duarte (57), Urena (84)
Statistici, echipe, comentariu live

Keep calm and carry two

Anglia ItaliaDeja celebrul stadion din Manaus, construit de brazilieni cu câteva sute de milioane de dolari într-un oraș amazonian în care fotbalul se joacă doar la nivel de școli și licee, a găzduit unul dintre cele mai așteptate meciuri ale primei faze de la World Cup. Cu un gazon vopsit în verde înainte de partidă din cauza hălcilor de gazon uscat care ar fi stricat și mai mult reputația de buni organizatori a brazilienilor în particular și a celor de la FIFA în general, Italia și Anglia și-au încordat mușchii într-un duel care a confirmat încă o dată faptul că există viață și după cupele europene.

Partida – al doilea blockbuster european după Olanda-Spania, meci început talent și mort speranță – a fost una plină de ritm, cu ocazii consecutive la porțile ambilor portari și cu jucători cu poftă de joc ca de sarmale. Italienii au demonstrat că nu mai există catenaccio clasic decât în planurile futuriste ale lui Sorin Cârțu, în timp ce englezii au făcut ceea ce fac dintotdeauna la turneele finale: adună lumea în tribune, fac meciuri bune, dar la final nu prind nici semifinalele.

Gol Marchisio Anglia ItaliaDin acest peisaj natural nu puteau lipsi golurile. Primul a venit din partea italienilor, în minutul 35, când Pirlo a reușit să inventeze o pasă de gol fără să atingă mingea, iar Marchisio a scos din tașcă o rachetă sol-sol de tipul celor pe care nu le poți para nici măcar dacă campezi înainte de meci pe linia porții pentru a te obișnui cu atmosfera (GIF). Golul italienilor a avut efectul unui espresso dublu pentru englezi, iar faptul că insularii sunt obișnuiți mai degrabă cu ceaiul nu putea să rămână fără efect: doza de cafeină i-a trezit pe supușii reginei la doar două minute de la reușita lui Marchisio, Sturridge marcând ușor după o centrare de manual a lui Rooney (GIF), singurul jucător de la acest turneu final care a venit cu mai mult păr în 2014 decât avea în 2010.

După artificiile de la mijlocul reprizei, lucrurile s-au așezat, singura ieșire în decor fiind realizată de Balotelli, care a fost a un pas să pună la lucru pentru prima dată cu adevărat camerele care văd dacă mingea a trecut sau nu linia porții. Jagielka a scos însă la timp lobul italianului, astfel că pauza i-a găsit pe englezi și pe italieni la egalitate perfectă, ca-ntr-un concurs de gătit ren la proțap.

Gol Balotelli Anglia ItaliaNu trecuseră nici cinci minute din a doua repriză când o centrare calculată cu compasul a lui Candreva l-a găsit pe Balotelli la colțul lung, cel mai imprevizibil jucător de fotbal de la Vlădoiu încoace marcând lejer, cu capul (GIF). Englezii s-au prins că de ceva vreme conduc pe partea dreaptă și au început să regleze faza lungă, șuturile acestora lovindu-se însă fie de excepționalul Sirigu, fie de peluză, care a părut titular al Angliei având în vedere numărul de pase primite din partea atacanților naționalei din Albion.

Meciul s-a încheiat cu o lovitură liberă de la 30 de metri pe care Andrea Pirlo a transformat-o într-o contestație oficială a legilor fizicii, bara transversală salvându-l însă pe Joe Hart, dezorientat ca un japonez la metroul bucureștean (GIF). A câștigat Italia, însă e clar că vorbim de cel mai bun campionat mondial din ultimii 48 de ani din moment ce până și Anglia joacă bine.

ANGLIA-ITALIA 1-2 (1-1)
Au marcat Sturridge (37), respectiv Marchisio (35), Balotelli (50)
Statistici, echipe, comentariu live

Fiul vitreg al Mondialelor

Coasta de Fildeș JaponiaMeciul dintre Coasta de Fildeș și Japonia, care a contat în clasamentul Grupei în care se mai află Grecia și Columbia, a fost singurul de la această ediție a Mondialelor programat de FIFA la ora 4 a României, semn clar că fie Federației Internaționale i s-a rupt lingura-n supă de meciul ăsta, fie n-a vrut ca europenii să-l vadă. Și pentru că partida n-a fost vizionată de nimeni de pe Bătrânul Continent, nu putem decât să-i credem pe cuvânt pe cei care notează că rezultatul final a fost 2-1 pentru Coasta de Fildeș.

Astfel, nu vom ști niciodată dacă golurile astea s-au marcat cu ajutorul extratereștrilor, dacă un experiement biologic i-a transformat pe japonezi și ivorieni în porci cu rât verde timp de 90 de minute, dacă în mijlocul repreizei întâi a intrat pe teren un român în fundul gol care pe spate avea un mesaj scris cu marker prin care-i trimitea pe Mitică Dragomir și Mircea Sandu la brutărie, dacă totul a fost un blat ordinar mai penibil decât Ceahlăul-Bistrița sau dacă meciul ăsta nici măcar nu s-a jucat, jucătorii trăgând la sorți echipa câștigătoare și apoi mâncând attieke și sushi până au dat în diabet.

Coasta de Fildes JaponiaLa fel, ca-n reclamele prelucrate mai rău decât modelele de pe coperțile revistelor pentru femei, nu vom afla niciodată dacă golul lui Honda a fost pe bune sau doar un CGI realizat impecabil (GIF), sau dacă reușitele aproape identice prin care Coasta de Fildeș a egalat (GIF) și a preluat apoi conducerea (GIF), goluri marcate îmtr-un interval mai scurt decât ți-a luat să citești fraza asta, au fost reale sau pur și simplu au reprezentat o eroare de producție, sistemul adăugând automat din greșeală o copie a primului gol pe rezumatul video al meciului.

Cert este că, pentru a afla cum joacă aceste echipe, va trebui să așteptăm până în runda următoare de meciuri, programată la ore mult mai decente la care măcar un european să fie treaz și cel puțin unul să-și dorească să vadă la treabă Japonia.

COASTA DE FILDEȘ – JAPONIA 2-1 (0-1)
Au marcat Wilfried (64), Gervinho (66), respectiv Honda (16)
Statistici, echipe, comentariu live

Duminică la Campionatul Mondial

Ziua de duminică începe cu meciul dintre Elveția și Ecuador (ora 19), europenii încercând să-și facă loc prin pădurile amazoniene cu briceagul. Continuăm cu Franța-Honduras (ora 22), unul dintre meciurile care, conform calculelor hârtiei, ar fi trebuit să se joace doar dacă cei din Honduras ar fi plătit bine. Argentina și Bosnia (ora 1) își vor disputa ultima partidă a zilei, Messi sperând că o națiune obișnuită cu metalele grele nu știe ce înseamnă finețea unui tango.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.