Ați furat bucuria din fotbal!

Nu mă voi opri asupra jocului, asupra echipelor, asupra meciului, asupra stadionului, atmosferei, antrenorilor sau asupra statisticilor. Asta pentru că Barcelona merită să primească trofeul Champions League. Punct.

Ce m-a frapat ieri, la finală, a fost lipsa de respect pe care UEFA o are pentru fani și pentru echipele participante. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat Michel Platini atunci când a fost ales șef al forului internațional a fost să mute festivitatea de primire a trofeului la marile finale europene în tribune. O măsură pe care francezul a motivat-o ca fiind una “populară”, pentru că echipele vor primi trofeele în mijlocul fanilor, în căldura tribunelor. O, da!

Aseară am văzut că totul nu este decât o măsură protocolară pentru ca oamenii invitați de UEFA la finală să se simtă importanți. Chemi echipele sus după meci, le pui să urce douăj’ de mii de scări, îi obligi pe jucători și pe antrenori (și aici mă gândesc la cei învinși mai ales) să dea mâna cu tot puhoiul de oficialități împlântate în tribuna oficială. Apoi, cireașa de pe tort, chemi echipa câștigătoare, îi așezi pe toți pe un rând (că altfel nu încap, spațiul e restrâns) și le dai cupa. Trebuie s-o ridice pe rând fiecare, iar când căpitanul o ridică într-un capăt, cei din celălalt capăt trebuie să se bucure pe sec, teatral. Fiind în mijlocul tribunei, camerele nici măcar nu pot filma momentul cum trebuie, iar singurii fotografi care prind momentul cel mai important din tot acest an de fotbal european sunt cei cu aparate care seamănă mai degrabă a tunuri de artilerie. Normal, jucătorii nu știu cum să iasă mai repede din țarcul în care sunt închiși sus, în tribune, unde nu sunt văzuți decât de spectatorii cu binoclu aflați la tribuna a doua și la cele două peluze, și să ajungă pe teren, acolo unde are loc de fapt adevărata sărbătoare.

BARCELONA PRIMEȘTE TROFEUL ÎN ȚARC

Măsura UEFA este grețoasă, asemenea celei prin care jucătorii care se bucură după gol trebuie să-și înfrâneze orice mod inedit de as e bucura de frica unui cartonaș care, de multe ori, înseamnă suspendare pentru unul sau mai multe meciuri următoare. Domnilor de la UEFA, bucuria fotbalului se trăiește instinctiv, trăirile pe care le ai după ce marchezi într-un astfel de meci nu pot fi nici închise în țarc, nici orânduite după reguli care au rolul de a-i face pe anumiți tipi cu bani să se simtă bine pentru că intră în poza de grup a câștigătorilor.

TIPI BUCUROȘI CĂ INTRĂ ÎN TABLOU

Lăsați oamenii să se bucure împreună cu suporterii, cu echipa. Lăsați-l pe Messi să se bucure așa cum vrea după gol și veți vedea că nu va mai șuta în microfoanele de fond, știind că ăsta e singurul lucru ieșit din comun pe care-l poate face în momente alea. Fotbalul a ajuns deja un joc prea cerebral, nu-l transformați în șah, acolo unde singura dovadă a victoriei este un surâs în colțul gurii câștigătorului.

Ați furat bucuria din fotbal. Domnule Platini, e ca și cum ați fura culorile din curcubeu sau grăsimea din foie gras. Rămâne o substanță amorfă, inodoră și inspidă care nu face decât să ne amintească faptul că la un moment dat, acolo se întâmpla ceva frumos.

SĂRBĂTOAREA E PE TEREN

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

6 Comentarii

  1. ma bucur ca exista oameni cu asa puncte de vedere. intr-o duminica plictisitoare, mi-a facut placere sa citesc despre nedreptatile comise de cei care conduc fotbalul modern.
    stiu ca finala a avut loc pe Wembley, un templu al fotbalului mondial, iar stadionul a fost arhiplin, dar ce zici de preturile uriase pentru bilete? mai mult, tot datorita “familiei” din fotbalul european, s-au pus in vanzare doar 11.000 de bilete (asta in conditiile in care Wembley are o capacitate de 86.000 de locuri).
    nu mi se pare corect pentru suporterii de rand care iubesc neconditionat fotbalul.

  2. o da. perfect pus punctul pe i. aseara am injurat inca o data ideea asta geniala a lui platini. a fost la frumos la finala cupei romaniei

  3. direct la ficat acest articol si perfect adevarat…bucuria e cand vad toti cand se ridica cupa.

  4. bine punctat. si acum am in minte imaginile de la finala cupei romaniei cu stelistii ridicand trofeul de la nea Imi. macar la capitolul asta sa invete ceva de la noi.:)

  5. Excelent articol!

    Fotbalul devine o afacere, UEFA/FIFA devin corporatii, echipele de fotbal isi pierd identitatea ajungand branduri. Iar noi, doar consumatori.
    Vreau adresa de mail a Oficiului pentru Protectia Spectatorului de Fotbal, sa fac o plangere!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.