Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 2: Kinder Surprise

După o primă zi în care Australian Open ne-a servit surprize pe tușă, cu lift, fără șanse să le citim înainte să cadă, meciurile de pe jumătatea opusă a tabloului au avut o desfășurare care le-a priit favoriților și care a semănat mai degrabă cu un lob elegant pe care, chiar dacă-l simți, nu poți decât să-l admiri în tăcere.

Am avut doi reprezentanți pe tablou astăzi. Prima la coadă a fost Monica Niculescu, românca de pe locul 49 WTA fiind însă eliminată după o pereche de seturi rapide cu echivalent în două palme venite dinspre localnica Samantha Stosur. Australianca de 30 de ani, cap de serie numărul 20, a dovedit din nou că povestea râului și a ramului funcționează dacă pui și tu umărul, iar olteanca noastră nu a mai avut timp să-și pună în aplicare strategia Feliatorul, în care slice-urile de forehand și backhand reprezintă atât blatul, cât și crema tortului. S-a terminat 6-4 6-1 într-un meci scurt în care Niculescu și-a pierdut serviciul de cinci ori fără să-l declare la poliție. Monica rămâne fără victorie anul ăsta în trei turnee disputate, semn că sarmalele trag greu la stomac după Crăciun.

Vești fantastice însă de pe tabloul masculin, acolo unde Marius Copil (194 ATP) l-a învățat flamenco bănățean pe spaniolul Pablo Andujar (40 ATP), executându-l lejer în trei seturi. Obișnuit să piardă doar la nume mari ale circuitului, Andujar s-a lovit ca de tractor de arădeanul cu nume de minor care până la acest meci fusese nevoit să treacă prin trei tururi de calificare și a fost aproape de eliminare contra necunoscutului Petzschner, pe care l-a bătut la micron cu 8-6 în set decisiv. Copil merge astfel în turul al doilea la Australian Open la prima sa prezență pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam și se va lupta cu mâinile goale împotriva balaurului Stan Wawrinka (4 ATP), campionul en-titre, care anul ăsta nu a pierdut încă niciun meci și are deja un titlu acontat la Chennai. Elvețianul care suferă de sindromul Federer așa cum fotbaliștii contemporani suferă de sindromul Messi sau Ronaldo a trecut în primul tur ca supersonicul prin halta Sărățel de turcul Marsel Ilhan (99 ATP): 6-1 6-4 6-2.

Tot astăzi a intrat în competiție și Novak Djokovic (1 ATP), care a dat în primul tur de un calificat, slovenul Aljaz Bedene (116 ATP). L-a ciuruit 6-3 6-3 6-4 scurt și la obiect, arătându-i respectuos ușa cu un șut în fund. Milos Raonic (8 ATP) a avut un meci ceva mai complicat contra ucraineanului Iliya Marchenko (144 ATP), venit și el din calificări și nervos după ce rușii au cucerit aeroportul din Donețk. Raonic a avut nevoie de două tiebreak-uri și de un set la 3 pentru a învinge (7-6 7-6 6-3), însă favoritul 8 și-a rezervat deja masă în turul al doilea contra americanului Donald Young și pierdea avansul în cazul neprezentării.

Turnul de control John Isner (21 ATP), jucător de 6 metri și jumătate lungime, l-a împușcat pe Jimmy Wang (117 ATP) cu 31 de ași, implicit unul vârât pe gât cu 230 de kilometri pe oră. Pentru că Wang nu a văzut până acum în Taipei așa ceva -nimeni nu are voie să servească atât de puternic din cauza faptului că mingea sare din țară – acesta s-a recunoscut învins 7-6 6-4 6-4. Cel mai greu meci al capilor de serie l-a avut însă în prim-plan pe Feliciano Lopez (14 ATP), care a tras ca de jug contra lui Denis Kudla (122 ATP), un american de 22 de ani născut la Kiev și care a primit un wild card ca să nu trimită trupele peste organizatori. După un meci ca o analiză EKG, spaniolul Lopez a reușit să treacă anul la limită după aproape trei ore și jumătate: 3-6 6-2 4-6 6-2 10-8.

Au existat și favoriți care au prins ultimele vagoane spre casă. Necunoscutul german Matthias Bachinger (142 ATP), venit din calificări, i-a făcut ordine în viață uruguayanului Pablo Cuevas, favorit 27 al competiției: 7-6 6-3 6-1. Alejandro Gonzalez, un columbian aflat pe locul 109 ATP, l-a bătut destul de ușor pe italianul Fabio Fognini (16 ATP) după ce acesta din urmă câștigase primul set al meciului. 4-6 6-2 6-3 6-4. Semn că tactica “dai și fugi”, adusă la rang de artă de Pițurcă, a fost adoptată de români prin infuzie de la strămoșii noștri din Cizmă.

În alte meciuri de astăzi, Kei Nishikori (5 ATP) a întărit rîndurile șomerilor din Spania cu un Nicolas Almagro (67 ATP) depășit de situație, 6-4 7-6 6-2, iar francezul Gilles Simon (18 ATP) și-a făcut suc de portocale în prezența nefericită a olandezului Robin Haase (82 ATP), 6-1 6-3 6-4.

Cel mai tare meci de până acum al turneului i-a pus faţă în faţă pe doi francezi. Dacă despre Gael Monfils (19 ATP) s-au scris şi s-au filmat deja multe, compatriotul său ceva mai tânăr, Lucas Pouille (117 ATP) este un nou venit pe scenă şi unul dintre oamenii de care se leagă speranţele tenisului francez, drept pentru care aţi face bine să aflaţi cum i se pronunţă corect numele. Aşa cum anunţase încă din turneul de la Auckland, de la începutul lunii, Pouille a fost o piatră exagerat de tare pentru Monfils, care s-a văzut lovit de meteorit după două seturi în care a rămas în freza goală în faţa mai tânărului său coleg de ţară. La 6-7 3-6, cel mai colorat om din tenisul de top s-a trezit şi a revenit la conducerea meciului, ridicând spectatorii în picioare şi ajutând youtube-ul să crească frumos cu ajutorul unor puncte pe care le veţi revedea în ajun de crăciun la Eurosport în colajul Watts Zap. Văzut cu sacii în căruţă la 2-2 la seturi, Monfils a îmbrăcat însă iar hainele de clown şi a uitat că a venit în Australia pentru tenis, ceea ce l-a făcut pe Pouille să ajungă la 3-1 în decisiv pe serviciul său. Gael a luat însă o ultimă doză decisivă de calm şi a realizat două break-uri în ultimele şase game-uri, semnând de primire pentru 6-4 în ultimul set. Scor final 6-7 3-6 6-4 6-1 6-4 şi Australia zâmbeşte în continuare la gândul că Gael va mai da o reprezentaţie de circ fără cort în faţa spectatorilor. Contra polonezului Jerzy Janowicz (44 ATP), pe care l-a bătut în singura întâlnire directă anul trecut, la Metz: 6-4 6-4.

Australian Open ATP, rezultate complete
Mai multe poveşti, rezultate şi cronici găsiţi pe treizecizero.ro

***

Câteva surprize moderate pe tabloul feminin: Madison Brengle, una dintre cele 6 miliarde de americance din Top 100 WTA (locul 84) a eliminat-o pe favorita numărul 13, Andrea Petkovic, în trei seturi, 6-3 în decisiv. Apoi, elvețianca Timea Bacsinszky (38 WTA) a bătut-o ca-n curtea școlii pe Jelena Jankovic (foto sus), favorită 15, într-un meci care a durat o oră și un sfert, deci mai puțin decât le-ar fi luat celor două să ajungă la un rezultat negociat la o cafea în mall. 6-1 6-4.

Unul dintre cele mai tari meciuri ale zilei, cel dintre Victoria Azarenka (41 ATP) și Sloane Stephens (34 WTA) s-a terminat înainte ca spectatorii să ajungă în tribune. A câștigat bielorusa Victoria, onorându-și prenumele: 6-3 6-2. Alte două mari favorite, Petra Kvitova (4 WTA) și Caroline Wozniacki (8 WTA) au marșat spre turul al doilea fără să transpire după meciuri încheiate în două seturi împotriva olandezei Hogenkamp (137 WTA), respectiv americancei Townsend (100 WTA).

Rezultat oarecum surprinzător în meciul dintre Tsvetana Pironkova (67 WTA) și speranța britanică Heather Watson (49 WTA), jucătoarea din Bulgaria nefiind nevoită nici măcar să-și spele șosetele pentru următorul tur: 6-4 6-0.

Tot astăzi intră în competiție și surorile Williams. Venus (18 WTA) a mâncat-o pe pâine pe Maria Teresa Torro-Flor (88 WTA) mai repede decât îi lua să-i pronunțe corect numele jucătoarei din Spania: 6-2 6-2. Serena, favorită 1 și lider al clasamentului mondial încă din Precambrian, a desfăcut-o ca pe o lalea şi apoi a dat-o prin blender pe belgianca Alison Van Uytvanck (106 WTA), care a încasat un cec în valoare de 0-6 4-6 cu TVA inclus.

Nu putem încheia acest grupaj de rezultate fără a menționa și meciul zilei, cel dintre Kai-Chen Chang din Taipei (402 WTA) și Jie Zheng (China, 99 WTA), partidă la care probabil că nu s-a deranjat să vină niciun spectator în tribune. Și bine-a făcut, pentru că Chang a câștigat rapid cu 6-1 6-2 pentru a economisi apa și prosoapele organizatorilor.

Australian Open WTA, rezultate complete
Mai multe poveşti, declaraţii, rezultate şi cronici găsiţi pe treizecizero.ro

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.