Pablo Carreno-Busta – Novak Djokovic: 6-5 (desc. Djokovic)

N'ole Carnavalului

Fanii ai tenisului de pretutindeni, de acasă sau din deplasare, consemnăm o nouă zi de interes pentru iubitorii sportului din păcate încă alb.

Favoriții merg în general mai departe, chiar dacă veți putea descoperi în rândurile care urmează că poate favoriții voștri merg mai departe spre casă. Este anul 2020, prim an de pandemie în care, iată, avem parte de o zi sportivă normală. Lucrurile par a se așeza, iar liniștea exterioară pornește de la Flushing Meadows.

În continuarea cronicii, se recomandă lecturarea precaută, pentru că ne aflăm în continuare într-o perioadă în care afecțiunile gâtului pot îmbrăca forme diferite și pot fi cauzate de diverși factori externi, de la virusuri noi la mingi care ricoșează aiurea în mod neintenționat.

Cronicile de Grand Slam îți sunt oferite de Porsche:

Pablo Carreno-Busta – Novak Djokovic: 6-5 (descalificare Djokovic)

Novak Djokovic părăsește turneul după o luptă dreaptă. Pablo merge mai departe într-un rest de calendar din care garantat va ieși un nou câștigător de Grand Slam, dar asta numai pentru că Pospisil nu-i în stare să-i bată pe mânji până la capăt, iar Marin Cilic nu a fost pe fază și a pierdut înainte că accidentările, Covidul și scurcircuitele nevralgice să facă în ordine curățenie pe tablou.

Poate totuși vă întrebați ce i s-a întâmplat lui Novak Djokovic și care au fost circumstanțele în care omul care nu a pierdut niciun meci în 2020 (încă n-a pierdut nici măcar la ora la care scriem acest text) nu merge totuși mai departe. Ei bine, meciul a fost unul echilibrat, doar că Novak nu a reușit per total să fie mai bun decât Djokovic. În duelurile directe dintre Novak și Djokovic, Nole se afla într-un dezavantaj copleșitor. De exemplu, Nole pierduse disputa din vară, când a organizat infamul Adria Tour și a încercat cu succes să transforme pandemia într-o glumă cu poantă întârziată.

Însă scorul la întâlnirile directe dintre Novak și Djokovic în turneele de bun simț elementar a continuat să evolueze în dauna sârbului și după episodul răzmeliței sindicale plănuite de Nole. 0-2 și deja un dezavantaj greu de remontat. Cu siguranță, însă, nu aici a stat căderea din meciul cu Carreno Busta.

Embed from Getty Images

Dacă analizăm cu atenție statisticile meciului, dintre cele 10 greșeli neforțate ale lui Nole abia a 11-a s-a dovedit decisivă pentru soarta partidei. Campionul sârb cu amplă experiență medicală și confesională dobândită la șamani a scăpat din greșeală o minge pe linia aproape insesizabilă dintre omușorul unui arbitru de linie și cavitatea lui bucală. „Close call” am putea spune, că a fost nevoie și de multe reluări pentru a înțelege ce s-a întâmplat. O lovitură de maestru, pe care o putem regăsi în arsenalul a prea puțini sportivi. Deoarece ai nevoie în același timp de topspin-ul unui număr 1 mondial, cumpătarea lui Dănuț Lupu și mâna grea a lui Ionel Ganea. Din fericire, Nole e budinca perfectă care înglobează exact aceste trei calități. Meritul îi aparține totuși lui Pablo Carreno-Busta, prezența lui în partidă dovedindu-se, iată, crucială pentru soarta sferturilor de finală.

Pentru că tenisul mondial i-a apreciat din plin evoluția, Nole ar putea să primească un concediu plătit de el însuși pentru ca astfel să aibă timp să-și analizeze în detaliu ultima lovitură din meci. Unii i-ar putea spune suspendare urmată de amendă, dar e absurd să îl supui pe Nole regimului clasic de utilizare a noțiunilor din regulament. La urma urmei, trebuie vocabular nou atunci când vorbim despre un mare campion care a reușit în același an un record de meciuri perfecte, 26-0, plus performanța de a fi descalificat după ce a trimis o minge în gâtul cuiva pe o arenă complet goală.

La fel de adevărat e că între oficialii turneului și Nole au existat discuții la finalul partidei. Putem doar bănui că a fost vorba despre o analiză la cald a evoluției excelente a lui Pablo Carreno-Busta, dar și despre o nouă încercare a lui Nole de a propovădui puterea vindecătoare a combinației dintre lipsă de cunoștințe medicale, expunerea mediatică prilejuită de avantajul de a fi unul dintre cei mai buni jucători de tenis din istorie – poate cel mai bun, dar nu vom afla niciodată în ritmul în care se lipesc gafele de omul ăsta, ignoranță și uleiuri esențiale.

Embed from Getty Images

La final, toată părțile implicate s-au felicitat. Pablo și-a felicitat șoferul pentru că fără el nu s-ar fi întâmplat nimic, doamna arbitru a fost felicitată cu un plic cu o vedere de la Agigea de Soros, Bill Gates și Federer, iar US Open l-a felicitat pe Nole pentru donația pe care urmează să o facă și pentru faptul că măcar nu a înjurat.

A fost o zi complet normală dintr-un 2020 în care, să fim sinceri cu noi, chiar nu ne puteam aștepta la altfel de rezolvări ale situațiilor simple. Și e abia septembrie.

Shelby Rogers –  Petra Kvitova: 7-6, 3-6, 7-6

Gândiți-vă că într-o singură zi în care am fost pe tura de cronici am reușit să trimit la păscut în propria curte 5 capi de serie, dintre care unul e numărul 1 mondial, iar trei Top 10. Concluzia e că dacă aș scrie și despre politică, chiar am putea avea un Parlament din care să facă parte oameni capabili să ți se întoarcă cu restul de la 100 de lei atunci când îi trimiți să-ți ia o pâine.

Dar prefer să fiu modest și să las salvarea țării pe mâinile celor care merg pe platoul Bucegi, își fac poze în nasul Sfinxului, iar la întoarcere cară un bolovan de 7 kg pe care au dat 35 de lei și despre care li s-a spus că le va sparge ghinionul karmic.

Până la meciul ăsta, Shelby și Petra au împărțit performanța de a fi trecut prin turneu fără set pierdut. Iar acum, că avem cazul Nole, știm că meciul direct nu ar fi trebuit să însemne desțelenirea acestui frumos record. Shelby nu se prea lovește de momente în care, la turnee, mămăliga îi e acompaniată și de cărnița tururilor superioare și aerisite de balast. Dar când o face, decontul merge la Petra: prima și singura dată când a mai ajuns Shelby în optimile unui Grand Slam a fost la RG 2016, pe spatele Petrei.

Embed from Getty Images

La fel ca în ocaziile precedente în care Shelby și Petra au fost invitate pe teren, fetele au purces la nivelat asfaltul albastru cu mingi trimise de parcă scopul real al partidei era să învinețească suprafața de joc. Shelby servește într-un fel în care industria HoReCa de la noi nu ar putea să o facă nici în 1000 de ani de, în timp ce Petra dă cu forehandul de pe stânga exact cum îmi dădea bunica să mănânc în vacanțe: fără garnitură și cu scopul de a mă hrăni sănătos.

Patru greșeli neforțate consecutive consemnate în tie-break au decis custodia primului set, în care serviciile au mers fără concedii medicale și cu pontajul făcut la secundă și milimetru. După ce-a salvat maioneza meciului, turnând 20 de winnere de Tecuci în setul al treilea, Kvitova a avut chiar trei mingi de meci în decisiv. Nimeni nu i-a cerut să câștige mai mult de una, doar că americanca a dat cu iacul peste berile înșirate pe masa Petrei și a dus decisivul în tie-break, unde scorul de 8-6 consemnat o trimite fără escală în sferturile în care așteaptă Naomi Osaka. Apropo, Rogers e una dintre cele 31 de americance care au început turneul. Asta ca să vorbim altfel despre nepotisme atunci când Codruț și Mircea vor începe să-și bage copiii la scris cronici.

Embed from Getty Images

Dennis Shapovalov – David Goffin: 6-7, 6-3, 6-4, 6-3

Bâza corporatistă pe care site-ul US Open o face pe spatele plin de alifii naturiste a lui Nole e ceva fantastic. Există acolo un text în care întrebarea e „Cine beneficiază de pe urma descalificării lui Djokovic?”. Iar în text sunt enumerați toți jucători rămași. Pe listă m-aș mai adăuga și eu, dar îl pun fără emoții și pe Codruț, că amândoi ne bem mult mai relaxați cafeaua de la ora 3 dimineață când știm că nu mai trebuie să căutăm scuze pentru a-l ignora pe sârb. Și colegul nostru de triplu a rezumat perfect felul în care ne raportăm la Nole.

Crescut pe conceptul fantezist de la ATP Next Gen, Shapovalov e unul dintre mânjii care plutește pe ape bune în circuit. Iar acum, că rechinii bătrâni au rămas cu dinții în geamandură și stau la coadă la dentist, se poate gândi cu încredere că finalul de săptămână l-ar putea prinde înlocuind peștele de sticlă de pe plasma din sufragerie cu o frumoasă vază de producție newyorkeză. Până atunci însă, Shapovalov a avut de jucat un set cu David Goffin. Tie-break-ul aceluiași set și următoarele trei seturi nu s-au mai jucat: în primul rând pentru că Dennis s-a baricadat cu mintea în afara terenului în tiebreak și a pierdut la 0, în al doilea rând pentru că Goffin a decis că setul doi nu poate începe altfel decât cu o dublă greșeală care să îi aducă lui Shapovalov primul break din meci.

Embed from Getty Images

De acolo, Dennis a început să lege game-urile pe propriul serviciu cu break-uri făcute în ritm susținut. Până când Goffin a terminat de numărat cele 51 de winnere reușite de Dennis, meciul era gata, iar puștanul de 21 de ani își făcea bagajele pentru primele sale sferturi de finală, consemnându-se probabil și faptul că Dennis are mai mult sferturi la Grand Slam-uri decât beții legale din care să se fi trezit abia a treia zi.

Yulia Putintseva – Petra Martic: 6-3, 2-6, 6-4

Pentru că nu ne închinăm noi ocultei mondiale care împinge din direcția americanilor regula că trebuie să fim echitabili, dar și pentru că din meciul ăsta am putut remarca exclusiv urletele Yuliei și spaima din ochii Petrei, la cronica asta legăm și meciul lui Kerber, pierdut de nemțoaică cu proprii ei demoni. Și, în plus, am scris deja despre o Petra, ceea ce cred că îmi oferă garanția că am fost echitabil și în această cronică.

Sunt multe nedreptăți pe lumea asta, iar una dintre ele e că Angi Kerber nu a găsit combinația de energie eoliană și benzină premium cu care să egaleze în tenis performanțele partenerului Porsche, pe care îl împărțim cu ea. Condițiile nu-s egale, bineînțeles, și pe bună dreptate: noi ajungem tot timpul mai departe decât ea în turnee și facem asta atât pe tabloul feminin, cât și pe cel masculin, cu devieri pe la dublu.

Ca să vedeți că există totuși o explicație pentru combinația asta de rezumate și explicația nu e legată de lenea mea, Brady și Putintseva o să se întâlnească în sferturi, unde văd eu ce pretexte mai găsesc ca să le evit meciul.

Alexander Zverev – Alejandro Davidovich Fokina: 6-2, 6-2, 6-1

Vreau să fiu martor la momentul în care Zverev își prinde cotul între lanțuri, pentru că e mult mai greu să fiu prezent la celălalt scenariu în care și le-ar putea pierde: într-un popas de tiriști de pe DN1, la un joc de barbut. Pare că US Open vrea să testeze cum poate juca Zverev cu adversari tot mai slabi: cel mai răsărit dintre toți cu care a intrat în sensul giratoriu de la New York a fost Kevin Anderson, iar cu asta e posibil să fi spus totul, inclusiv gluma.

Ca idee, s-a ajuns în meciul ăsta la serviciu underhand, deci nu vă mirați dacă ediția 2020 va fi câștigată la un concurs de karaoke sau prin tragere la sorți, cu ridicarea trofeului prin mandat poștal.

Embed from Getty Images

Naomi Osaka – Anett Kontaveit: 6-3, 6-4

Parcă doar la mișto a fost pus meciul ăsta atât de târziu, după ce Djokovic a arătat respect măcar față de o componentăa turneului: programul, pe care l-a eliberat rapid de unul singur. La cât de obișnuită e să fie partea calmă a momentelor de scandal de la US Open, mă mir că Osaka nu a sfârșit prin a câștiga ea însăși meciul cu Djokovic.

Cu vreo săptămână și ceva în urmă, Naomi și Anett s-au mai întâlnit la ceea ce numim savant Western and Southern Open, deși știm bine că îi zice de fapt trupa de deschidere care a cântat în deschiderea US Open.

Atunci a câștigat Naomi. Și tot Naomi a câștigat de fiecare dată când cele două au jucat apă-foc între liniile de pe teren. Osaka a călcat-o zdravăn pe Anett la cam toate capitolele, scorul final fiind cel mai relevant dintre toate. Singurul capitol la care estonianca a dominat copios a fost cel al mingilor de break salvate. Opt în total. Doar că asta e cea mai nasoală categorie la care să îți domini adversarul în tenis.

Embed from Getty Images

Cu 71% procentaj de reușită pe primul serviciu și 17/17 la punctele jucate cu primul serviciu în setul 2, Naomi a obținut postul pentru sferturi, în timp ce Anett a terminat cu 0/0 la mingile de break, pentru că e important ca măcar să nu pierzi ceea ce n-ai fi putut câștiga oricum. Osaka primește deci cameră și teste Covid-19 și pentru săptămâna a două, iar sfânta statistică mai spune că dacă Naomi ajunge în sferturi la un Grand Slam, obligatoriu trebuie eliberat un raft în mobila de la templul liniștii. 

Vă urez o zi liniștită. Atât dumneavoastră, cât și arbitrilor.

De servit la US Open în ziua a opta (în noaptea de luni spre marți)

S. Williams – M. Sakkari
A. Cornet – T. Pironkova
V. Azarenka – K. Muchova
E. Mertens – S. Kenin

V. Pospisil – A. De Minaur
F. Auger-Aliassime – D. Thiem
M. Berettini – A. Rublev
F. Tiafore – D. Medvedev

Rojer/Tecău – Bopanna/Shapovalov

Încă de la o vârstă foarte fragedă, Radu scotea praful din covoare folosind reverul cu o mână și turna ciorbă cu polonicul pentru a învăța să servească, însă a renunțat la tenis după ce și-a dat seama că, practicându-l, ar compromite viitorul acestui sport. S-a concentrat pe scris pentru că îl face să se simtă de parcă ar fi în fruntea clasamentului ATP: toată lumea îți comentează performanțele și toți știu sigur că s-ar descurca mai bine decât tine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.