Euro 2016, faza pe fotoliu. Țara Galilor-Rusia: Regatul Uimit

Eliminarea prematură prin cezariană a României de la Euro 2016 a precedat un perete de opinii care, în mare, cereau același lucru: împachetarea lui Iordănescu în nămol și trimiterea lui într-un concediu prelungit în Egipt, unde 20 de milioane de oameni sunt gata să ofere referințe pozitive legate de oportunitatea-unicat ca Tata Puiu să fie expus la Muzeul de Istorie din Cairo. Una peste alta, însă, ultimele 24 de ore au diluat șocul eliminării băieților noștri, care s-a transformat ușor în tremurat, apoi în mâncărime și ulterior în durere în cot, ultimul stadiu instalându-se imediat după începerea meciurilor următoare de la Euro, în care niște băieți cu legitimație de fotbaliști ne-au făcut să uităm de supozitoarele cu tricou care ne-au reprezentat în Franța.

Sub lentilă au picat luni ultimele meciuri din Grupa B, una care s-a terminat cu două dueluri slavo-britanice: Slovacia-Anglia și Rusia-Țara Galilor. Patru echipe care păstrau șanse reale de calificare în optimi după meciuri anterioare cu rezultate încălcite din care ne-am lămurit cu o singură chestie: rușii au venit la Euro doar pentru că în Rusia e încă frig pentru plajă în luna iunie.

În partida cu Rusia, galezii se puteau mulțumi cu un egal care-i trimitea în raiul Europenelor, deci ne așteptam să vedem o atitudine rezervată în fața rușilor, care veneau la meciul ăsta cu disperarea condamnaților care ar fi în stare să scrie patruzeci de biblioteci pentru a-și permite să scape săpunul în peisaje mai puțin riscante.

Țara Galilor nu e însă Țara Oașului, iar Bale și colegii de vestiar au intrat pe teren turbați, cu caninii scoși din gingii, gata să mângâie hulpav jugulara Rusiei. De cealaltă parte, rușii au părut treziți din somn, singurul lucru care lipsea din peisaj pentru ca acesta să fie complet fiind o pereche de izmene și sticla de vodcă goală pe noptieră.

Din acest contrast de atitudini s-a născut primul gol, Aaron Ramsey trezindu-se singur în fața portarului Akinfeev după o pasă la care apărarea Rusiei a părut că a prins pareză pe partea centrală. Jucătorul care în timpul liber cântă la trompetă la formația vocal-instrumentală Arsenal a săltat mingea peste portarul rus ușor și elegant ca un sacou Made to Measure, iar Țara Galilor punea steagul pe piscul grupei, profitând de faptul că Anglia era ținută de căpăstru de Slovacia (video).

Până să se dumirească rușii că meciul a început, galezii i-au așezat din nou în bancă și i-au pus să citească pe silabe Llanfairfechan și Penmaenmawr. Între timp, băieții Țării Galilor reconstruiau faza de la primul gol, doar că de această dată în capătul corect al baionetei a stat Neil Taylor, un fundaș lateral care dacă ar fi fost român era lăsat acasă de Iordănescu pentru că-l prinde faza de atac prea-n față. Taylor a umilit din nou o apărare rusă lentă și greoaie ca Oana Roman și a marcat după ce a băgat două fise, pentru că prima i-a fost respinsă de portar (video).

Rușii au încercat să se trezească de-abia după ce au participat involuntar de două ori în 10 minute la Ice Bucket Challenge, faza pe fotbal. Dzyuba nu a fost însă în stare s-o bage-n fileu nici măcar când a rămas singur cu Hennessey, portarul galez. Rusul a rămas blocat în fața porții, pentru că știa încă din copilărie că Hennessey se bea, nu se driblează (video).

După pauză, galezii au continuat să preseze ciorchinele rusești, care în afară de faptul că au egalat Anglia în marginea finalului de meci s-au prezentat la acest European ca liceenii români la Bacalaureat. Nu s-a mirat nimeni, astfel, că britanicii au mai urcat un sac în podul adversarilor. Gareth Bale a fost cel care a marcat al treilea gol al galezilor și al treilea său gol la Euro, șifonierul cu mușchi reușind să urce singur pe primul loc în clasamentul marcatorilor. Bale l-a depășit astfel pe Stancu, idolul puștilor și al armelor neletale de pretutindeni, și ne-a șters astfel complet de pe Hard Disk-ul acestei competiții (video).

Meciul s-a terminat cu rușii în colțul ringului și cu galezii aruncând pumni în ritm de Kalașnikov, aceștia permițându-și chiar să facă spectacol și să se distreze pe teren în condițiile în care rezultatul din meciul paralel le-a oferit ocazia să termine grupa pe poziția întâi la prima participare la un turneu final european. De cealaltă parte, Rusia a rămas repetentă la capitolul fotbal la acest European, urmând să revină la toamnă pentru o nouă sesiune de examene. Rușii au însă blatul deja făcut, pentru că sălile de curs sunt construite la ei acasă la Mondialul din 2018, deci intră din oficiu în anul următor.

Și dacă ieri am aflat de la selecționerul Ciordănescu că Albania nu mai e echipa de pe vremuri, pe care ne permiteam s-o batem într-un picior și cu jumătate de echipă adusă de la creșă, astăzi am văzut cum acel 5-1 pe care l-am administrat subcutanat galezilor în campania de calificare pentru Mondialul din 1994 pare azi la fel de posibil ca o călătorie pe Lună în șlapi cu un Logan pe GPL.

ȚARA GALILOR-RUSIA 3-0
Au marcat: Ramsey (11), Taylor (20), Bale (67)
Cine merita să câștige? Galezii. La vreo 7 goluri diferență
Ce am învățat din acest meci? Că Rusia, Ucraina și România sunt primele echipe trimise acasă de la Euro.

***

Meciul paralel, jucat de englezi și de slovaci, a fost unul unidirecțional, pentru că englezii și-au călărit adversarii de parcă am avut în față imagini de la Cupa Europeană de Dresaj. În același timp, însă, faptul că jucătorii slovaci și-au hidroizolat găurile din apărare i-a făcut pe englezi să bifeze unul dintre cele mai frustrante meciuri de la Euro.

Pentru că Anglia rezolva calificarea și cu un egal, scor care le convenea și slovacilor, care așa prindeau bilet de optimi in extremis pe tampoanele trenului, britanicii au lăsat pe bancă câteva figuri importante ale peisajului socio-culturalo-fotbalistic din Albion. Cel mai bun exemplu este Wayne Rooney, căpitan de plai, care a fost oprit la barieră cu scopul de a-și odihni oasele și firele de păr. Când rezervele englezilor se numesc însă Vardy și Sturridge, lucrurile pot deveni brusc dureroase.

Vardy a fost de altfel cel care a ratat prima mare ocazie a meciului, atacantul surprizelor Kinder de la Leicester galopând pe partea stângă pe lângă un fundaș advers ca Usain Bolt pe lângă Klaus Iohannis. Rămas singur în fața portarului, jucătorul englez l-a luat însă la șuturi, împăturindu-i acestuia stomacul pe lângă coloana vertebrală. La câteva minute mai târziu, Lallana trimitea un șrapnel care se oprea în mănușile țepene ale portarului Kozáčik, care se înscria astfel pe lista scurtă a sfinților slovaci (video).

Englezii au continuat să pescuiască cu bâta de baseball și după pauză, însă ocaziile fabuloase pe care le-au avut oamenii lui Hodgson n-au ajutat decât la îngrășarea fișei tehnice a meciului, acolo unde englezii au terminat partida cu 27 de șuturi spre poartă, dintre care 8 cadrate. Enumerarea fazelor periculoase ale britanicilor ne-ar ocupa o jumătate de turneu, deci o să vă las să vă delectați papilele gustative cu ratarea din 5 metri a lui Clyne (video) și mai ales cu șutul lui Delle Alli scos de pe linia porții de un slovac cu mișcări de compas (video).

Între atacurile englezilor, Hamsik a încercat să se zbată în atacul slovac, însă omul care a marcat unul dintre golurile turneului în meciul cu Rusia nu a mai avut oxigen să-și pună viața și operele complete în vitrină și în această partidă (video).

ANGLIA-SLOVACIA 0-0
Cine merita să câștige? Englezii, pentru că au dat de pământ cu pușculița slovacilor doar pentru a afla că e făcută din cauciuc.
Ce am învățat din acest meci? Că Slovacia îngroașă numărul echipelor care-i demonstrează României cum arată o apărare care nu ia gol.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

2 Comentarii

  1. De compas. Mișcări de compas.
    Raportorul e doar o riglă mai fancy; nu mișcă.

    • Dacă toate comentariile din internetul ăsta ar fi ca al tău… :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.