Există vreun motiv inteligent pentru care unii filmează la concerte?

Într-o ţară în care oamenii care contează în muzică calcă abia la 10 ani de la ultimul album reuşit (excepţiile sunt puţine şi sunt reprezentate de cei care scot albume excelente de la origini şi până în prezent), un concert al trupei preferate ar trebui să fie ca ploaia-n deşert. Ca siropul de gât după o repriză de tuse seacă. Ca vederea unui vas de WC atunci când vezica s-a făcut cât mingea de baschet. Bucuria pe care ar trebui s-o trăiască fanii respectivilor artişti ar face bine să fie una cât mai desprinsă din canoane posibil, pentru că  – cel puţin teoretic – îi vezi de la 20 de metri pe cei care ţi-au cântat încă din casetofoanele cu bandă magnetică sau, în unele cazuri, încă de pe vremea când muzica se scria pe vinil.

În aceste condiţii, explicaţi-mi care este motivul pentru care unii aşa-zis fani declaraţi merg la concerte cu scopul de a înregistra respectivul eveniment. Chiar dacă ştiu foarte bine că oricum concertul e înregistrat la calitate mult mai bună decât pot ei să presteze cu săpuniera, chiar dacă ştiu bine că filmările de acest tip îi deranjează pe cei care chiar au aşteptat 20-30 de ani şi acum îşi văd idolii live, dar nimeresc în spatele omului care stă cu mâna-n aer şi cu aparatu’-n mână. Om care, mai mult, stă un concert întreg, nu doar o piesă sau două pe care ar vrea să le aibă amintire.

Pentru ce? Pentru fanii tăi de pe canalul propriu de youtube cărora nu le-a păsat atât de mult de concert încât să-şi cumpere bilet? Pentru mersul prolific al blogului personal citit de oameni care vor să citească de la tine experienţă, pentru că oricum au văzut poze oficiale şi filme oficiale pe un canal oficial? Pentru a-i enerva pe cei care se roagă de tine să laşi braţul jos sau pe cei care nu te roagă pentru că au atât de mult bun simţ pentru a se muta câţiva metri mai în stânga sau în dreapta, lăsându-te să bălteşti în propria durere cruntă de braţ?

La naiba, ai văzut mii de înregistrări, poţi lua DVD-uri cu toate concertele oamenilor. Dacă tot ai dat banii pe bilet, trăieşte, simte, fă-ţi plăcerea de a asculta şi de a fi lângă oamenii pe care-i asculţi încă de mic. Pentru că dacă vii la mine şi îmi dovedeşti că ai fost la concert arătându-mi filmele făcute de tine, nu o să spun decât că ai pierdut şansa de a te simţi bine. Cel puţin.

foto: Metalhead, Best Music

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

13 Comentarii

 1. Asta m-am întrebat şi eu de foarte multe ori. Dar să ştii că se întâmplă şi în alte ţări şi la concerte foarte mari (Pink Floyd de exemplu). Nu ştiu… o fi un reflex… chiar nu ştiu.

  • N-am spus că se întâmplă doar la noi. Practica e răspândită. Dar eu, unul, nu aş putea să-mi bat joc de mine într-un concert cu o trupă sau un artist preferată sau preferat. Nu pot, e aiurea.

  • Ştiu :(. Îmi vine să-ţi povestesc cum a fost la The Hollies în Berlin. Anul trecut, în cadrul unui festival au cântat şi The Hollies (trupă care după mintea mea e cel puţin LEGENDARĂ). Am stat în primul rând în faţa scenei şi cât mă ducea privirea, n-am putut zări pe nimeni care să ştie versurile. Jumate din nemţi făceau poze cu scena (să se laude după…). Cealaltă jumate era ultra-beată şi făcea pogo. The Hollies chiar nu e trupă de pogo, e muzică lentă!! Dacă îţi spun toate astea cred că nu mă crezi…

 2. Si eu filmez, o piesa-doua intr-un concert. Filmez HD, si cu sunet bun. Imi place sa am o amintire de genul asta. Iar acum, cand revad filmarea de la Metallica sau de la Korn, ma trec fiorii intr-un alt mod decat daca as vedea filmarea oficiala. Asta e parerea mea. :-)
  Repet, filmez maxim 2 piese.

  • Am zis: ok, o piesă-două. Să zicem că eşti tech freak sau testezi aparatul. Dar consider că fiorii ăia sunt mult mai pregnanţi fiind una cu scena în timpul concertului, şi nu privind ulterior şi gândindu-te cât de frumos ar fi putut fi dacă n-ai fi filmat.

 3. E un fel de: am fost la concertul X, am dovada si pot sa ma laud prietenilor mei. Poate daca ai un aparat intr-adevar performant, merge. Altfel nu are sens. Am incercat si eu o data si dupa ce am vazut cat de prost se auzea, m-am lasat imediat de sportul asta. Fac una/doua poze, mai ales daca sunt cu prietenii si in rest incerc sa ma bucur cat mai mult de concert.

  • Andra, am întrebat dacă există vreun motiv inteligent. Şi subliniez inteligent. :))

 4. bai mircea, tu esti suparat ca esti mic, ca si mine, si nu ai putut sa vezi la vre-un concert din cauza vre’unui filmac din asta! Si ai dreptate, te inteleg.
  Desi, si eu mai filmez cate ceva. Nu pentru blog, ci pentru a avea pe tel un film de acolo.
  Totusi, atunci cand filmezi, esti concentrat sa faci asta, si nu sa savurezi concertul. Asa ca ii cea mai mare prostie sa filmezi un concert intreg. Si sper ca se merita febra musculara de dupa.

  • Băi, eu nu-s mic, îs cârnat. Să ne-nţelegem :)) În rest, ai dreptate.

 5. Atunci de ce naibii mai dai banii pe bilet daca te duci sa inregistrezi tot concertul in loc sa te bucuri de el, de trupa favorita?
  Eu cam asa gandesc…

 6. Pe cand mai mergeam la un concert decent, nu aveam cu ce sa pozez/filmez. Acu’ ma gandesc ca as poza ceva si filma una-doua chestii. Pur si simplu pentru ca, ceea ce surprind eu, e altfel decat chestiile ‘oficiale’. Pozele mele de calatorie sunt slabe fata de cele dintr-un ghid turistic, dar sunt ale mele si ma transporta inapoi in acel loc frumos imediat ce le privesc. Acu’ e adevarat ca nu-i indicat sa le strici cheful altora numai sa filmezi.

 7. hai ma… filmezi 5 minute din 2 ore ca sa ai o amintire acolo… sau ca sa arati la prieteni sau pe blog… dar 5 minute nu tot concertul :)

 8. Culmea, tot timpu’ când nimeresc în rândurile 4-5 ăia din primele trei rânduri filmau fiecare câte cinci minute, doar că atât de defazat încât se filma continuu :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.