Fukushima noastră

Responsabilii din guvernul japonez au ridicat nivelul de alertă nucleară al centralei de la Fukushima la 7, maximul atins şi la Cernobîl, în 1986. Cu toate acestea, emisiile de radiaţii au ajuns abia la 10% din nivelul celor de la centrala ucraineană.

FILMUL SECRET AL EVENIMENTELOR DE LA CERNAVODĂ

Ora 8:00 Dezastrul nuclear la Cernavodă a fost unul ceva mai puţin intens încă de la cutremurul de 4 grade Richter care a dărâmat Bucureştiul şi o mare parte din Chitila. De altfel, deşi cele două reactoare au rămas pe jumătate în picioare, televiziunile nu au prins momentul în direct, fiind ocupate cu dezvoltarea subiectului “Oana Zăvoranu – a mestecat urda lui Pepe sau nu?”

Ora 8:30 – În momentul în care explozia reactorului 1 a dus la deversarea unor cantităţi însemnate de uraniu în Dunăre iar emisiile de radiaţii au ajuns la 50% din cele de la Cernobîl, reporterii erau prinşi cu analiza unei faze litigioase din careul Victoriei Brăneşti la egalul pe care formaţia din estul Bucureştiului l-a reuşit în faţa echipei Pandurii Târgu Jiu. Evident, au existat şi excepţii, un reporter al Antenei Satelor din Castelu filmând în direct, de la cinci metri de reactor, cum acesta a explodat. Din fericire pentru el, capacul reactorului a zburat în direcţia opusă, sănătatea reporterului nefiind pusă niciun moment în pericol.

Ora 12:10 – La 80% din cantitatea de emisii radioactive înregistrate la Cernobîl, autorităţile române se autosesizează şi anunţă că este cazul să trecem la risc nuclear 2, un pas curajos pentru oficiali, care au decis să sară incredibil peste nivelul 1. Analizele ulterioare arată că nivelul 1 de contaminare este atins oricum la Cernavodă, acesta bătând spre nivelul 2 mai ales în zilele toride din weekend-urile de vară, când maşinile care trec spre litoral zguduie nepermis de mult şoseaua. “Şmecherii ar face bine să nu-şi mai ia Q7, că altfel vom lua măsuri”, spunea acum trei ani Păunel Lichefiatu, directorul centralei de la Cernavodă.

Ora 14:45 – Nivelul de radiaţii de la centrala de la Cernavodă trece de cel atins în 1986 de centrala de la Cernobîl. Televiziunile află şi trimit toate echipele posibile cât mai aproape de reactor, pentru a filma în direct tragedia. Adelin Petrişor ia cizmele şi intră în deşeurile radioactive din reactor până la genunchi, pentru ca oamenii din faţa televizoarelor să îşi facă o idee cât mai clară despre dezastru. Locuitorii din Cernavodă sunt rugaţi să închidă ferestrele şi să pună vată în gaura cheii din uşa de la intrare. Nivelul de alertă ajunge la 3.

Ora 15:30 – Când nivelul de radiaţii de la Cernavodă este dublu faţă de cel emis de centrala de la Cernobîl, autorităţile române intră în alertă şi cheamă specialiştii la birouri. Se anunţă că nivelul de risc radioactiv a ajuns la 4. Scroafele din Cernavodă şi împrejurimi încep să nască zilnic câte un om şi un purcel cu trei râturi şi 7 picioare. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii anunţă succesul avut de proiectul de investiţii în zoofermele din Dobrogea, dovedind cu acte că pentru aceste performanţe au fost investite 10 miliarde de euro în ultimele două ore.

Ora 17:15 – Nivelul alertei nucleare este ridicat la 6, moment în care turiştii de pe Litoral sunt chemaţi acasă de familiile lor prin porumbei călători care depăşesc viteza sunetului. Al doilea reactor de la Cernavodă explodează, bucăţile fiind împrăştiate pe suprafaţa judeţelor Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. În Delta Dunării înfloreşte turismul, aceasta fiind singura zonă europeană în care trăiesc lebedele cu două ciocuri şi raţa care naşte pui vii. Ministerul Turismului lansează o ofertă specială pentru turiştii europeni, care nu au auzit încă de Cernavodă. “Totul este sub control”, îi linişteşte pe aceştia Emil Boc, într-o intervenţie care îi surprinde doar mişcările mâinilor, restul fiind acoperit de un costum special anti radiaţii dezvoltat de japonezi cu ocazia dezastrului de la Fukushima.

Ora 19:45 – Radiaţiile de la Cernavodă ating nivelul maxim admis în întregul Univers, iar cercetătorii americani dezvăluie că dedesubtul României solul s-a lichefiat neaşteptat în ultimele zile. Siliţi de Uniunea Europeană, care de acum este sigură că niciun turc nu va înota ilegal pe ruta Istanbul-Eforie Sud, oficialii români ridică nivelul alertei nucleare la maximum posibil, 7. “Nu aveam nevoie de acest lucru, am fost siliţi de Comisia Europeană”, declară Traian Băsescu într-o intervenţie în direct din Fiji în prime time.

Ora 23:00 – Naţionala României se califică la Campionatul Mondial de Fotbal după 12 ani, în urma unui meci jucat contra unei echipe a Albaniei de nerecunoscut. Florescu a marcat 5 goluri, câte unul cu fiecare picior. “Suntem fericiţi că am putut să batem Albania şi să ne calificăm in extremis. Îmi saltă inimile de bucurie”, declară Răzvan Lucescu, care susţine că România a ajuns la un nivel la care ar putea să bată până şi pe juniorii Barcelonei dacă joacă pe teren propriu.

P.S. Acest text este un pamflet. Ar fi bine dacă doamna Tatoiu nu l-ar comenta în direct.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

2 Comentarii

  1. Reactoarele de la Cernavoda sunt cu tehnologiea CANDU. Tehnologie mult mai buna si muuuuuuuult mai sigura decat au japonezii la Fukushima. Nu au existat niciodata probleme la vreo centrala care foloseste tehnologia canadiana.

    “Emisiile de radiaţii au ajuns abia la 10% din nivelul celor de la centrala ucraineană.” – o fi asa, desi cred ca japonezii mint la greu. Insa la centrala ucraineana au fost emisii puternice timp de cateva zile, la japonezi se emite constant de o luna de zile si cred ca se va mai emite mult si bine (inca n-au reusit sa rezolve niciun reactor). Plus ca aceasta poluare prelungita va afecta oceanele si aerul din toata lumea.

    P.S. Acest comentariu este un pamflet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.