Jocurile Olimpice Paris 2024

Jocuri mari, Emisii mici

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 își propun să reducă la jumătate emisiile de dioxid de carbon comparativ cu edițiile precedente prin utilizarea infrastructurii existente, implementarea unor tehnologii moderne și folosirea unor servicii de mobilitate urbană furnizate de Toyota.

În 1894, pedagogul și istoricul francez Pierre de Coubertin a avut o idee: să readucă la viață Jocurile Olimpice, o competiție sportivă desfășurată în Grecia antică timp de mai bine de un mileniu. Ideea a devenit realitate doar doi ani mai târziu, în 1896, chiar la Atena, însă este puțin probabil ca părintele Jocurilor Olimpice moderne să fi intuit la vremea respectivă potențialul global al unei astfel de competiții.

În prezent, Jocurile Olimpice reprezintă cea mai importantă competiție sportivă din lume: aproximativ 10.000 de sportivi ce reprezintă peste 200 de țări și teritorii se reunesc o dată la patru ani pentru a-și demonstra abilitățile, iar performanțele lor au fost urmărite, de exemplu, de 8,3 milioane de spectatori la ediția de la Atlanta din 1996 (record istoric) și de 3 miliarde de oameni la Tokyo 2020 la posturile TV și pe serviciile de streaming. 

Anul viitor, Jocurile Olimpice vor reveni la Paris, în orașul natal al fondatorului Pierre de Coubertin, abia pentru a treia oară în istorie, după edițiile anterioare din 1900 și 1924, iar recordurile de audiență ar putea fi din nou doborâte: până în prezent s-au vândut 3,5 milioane de bilete din totalul de 10 milioane care vor fi disponibile pentru spectatorii veniți din întreaga lume. 

Indiferent dacă va doborî sau nu recorduri de audiență, Paris 2024 marchează cu siguranță o premieră mondială: este prima ediție a Jocurilor Olimpice în care componenta de mediu este luată în considerare cu mult timp înainte ca evenimentul să aibă loc, pentru a reduce cât mai mult emisiile de dioxid de carbon. 

Argumente pentru Jocuri Olimpice prietenoase cu mediul

Paris a fost desemnată drept gazdă a Jocurilor Olimpice în 2017, la numai 2 ani după ce capitala Franței a găzduit semnarea Acordului de la Paris, prin care 196 de state și-au luat angajamentul de a adopta măsuri concrete pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius comparativ cu epoca pre-industrială.

Cele mai recente rapoarte ale oamenilor de știință arată că temperatura globală a crescut deja cu 1,1 grade Celsius comparativ cu perioada pre-industrială, astfel că omenirea este practic într-o cursă contra-cronometru pentru a evita apariția unor schimbări climatice ireversibile. 

În acest context, reducerea emisiilor de dioxid de carbon a devenit o temă pentru aproape orice industrie, iar industria sportului nu face nici ea excepție. Chiar dacă la prima vedere evenimentele sportive sunt cât se poate de prietenoase cu mediul, cel puțin atât timp cât nu intră în categoria sporturilor cu motor, în realitate și acestea contribuie la poluare. 

Prin urmare, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris și-au stabilit din timp o strategie complexă pentru a reduce emisiile directe la cel mult 1,5 milioane de tone de dioxid de carbon. Această valoare este de peste două ori mai mică comparativ cu emisiile de 3,5 milioane de tone înregistrate la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 și de la Rio de Janeiro din 2016 și cu 23% mai mică comparativ cu emisiile de 1,96 de milioane de tone înregistrate la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Cu alte cuvinte, Jocurile Olimpice de la Paris 2024 ar urma să genereze emisii echivalente cu cele înregistrate într-un an de circa 300.000 de mașini cu motoare termice care parcurg câte 20.000 de kilometri. 


Seria editorială Start Your Impossible îți este oferită de Toyota, partener de mobilitate al Jocurilor Olimpice.


O ediție cu infrastructură deja existentă

Raportul oficial Sustainability Post-Games Report publicat la sfârșitul anului 2021 de organizatorii de la Tokyo 2020 scoate în evidență că aproximativ 75% dintre emisiile de dioxid de carbon din cadrul competiției au fost generate de construcțiile realizate special pentru această competiție. 

De exemplu, construcția Satului Olimpic a generat emisii de 553.000 de tone de dioxid de carbon, iar construcția Stadionului Olimpic a adăugat încă 311.000 de tone. De asemenea, alte 336.000 de tone au provenit de la construcțiile permanente realizate pentru Guvernul Metropolitan din Tokyo. 

Organizatorii Paris 2024 au realizat că scăderea emisiilor din sectorul construcțiilor este esențială pentru îndeplinirea obiectivului. Prin urmare, 95% dintre construcțiile care vor fi utilizate la Paris 2024 sunt deja construite sau au caracter temporar. 

Evident, această strategie este fezabilă și datorită faptului că ediția din 2024 va avea loc într-una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa, cu o infrastructură deja bine pusă la punct. Ca un contra-exemplu, Qatar a realizat de la zero șapte dintre cele opt stadioane care au găzduit meciuri la Cupa Mondială de Fotbal din 2022 și, împreună cu celelalte lucrări de infrastructură, construcția acestora a generat emisii de 3,56 de milioane de tone de dioxid de carbon, adică la fel de mult ca întreaga desfășurare a Jocurilor Olimpice din 2012 sau 2016. 

Reducerea numărului de proiecte de construcții înseamnă că ne reducem semnificativ amprenta de carbon și punem în centru bogăția arhitecturii franceze prin transformarea atracțiilor turistice din Paris în arene sportive.

Satul Olimpic va fi poziționat în cartierul Seine-Saint-Denis, la circa 7 kilometri de centrul Parisului, la numai 5 minute de Stade de France, pe o suprafață de 51 de hectare, și va include trei zone principale: o zonă deschisă către Râul Sena, o zonă rezidențială în jurul emblematicului studio de film Cité du Cinéma unde va exista și restaurantul oficial pentru cină, dar și o zonă de operațiuni conectată direct la autostrada A1 către Lille și la A86, una dintre autostrăzile de centură ale Parisului. 

În total, Satul Olimpic va găzdui aproximativ 15.600 de sportivi și oficiali cu ocazia Jocurilor Olimpice din 26 iulie – 11 august 2024, pentru ca ulterior să găzduiască alți 9.000 de sportivi și oficiali cu ocazia Jocurilor Paralimpice, programate în perioada 28 august – 8 septembrie 2024. 

Organizatorii au gândit această poziționare a Satului Olimpic pentru ca sportivii să ajungă cât mai ușor la locurile de antrenament. De exemplu, 60% dintre sportivi se vor antrena chiar în Satul Olimpic, iar restul de 40% vor parcurge cel mult 20 de minute pentru a ajunge la terenul de antrenament. În plus, 85% dintre sportivi vor fi cazați la cel mult 30 de minute de arenele sportive care vor găzdui competiții. Implicit, distanțele scurte înseamnă și mai puține emisii pentru transport. 

Bercy Arena va găzdui meciuri de baschet la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024.

Printre arenele deja construite care vor găzdui diverse competiții la Paris 2024 se numără stadionul de fotbal Parc des Princes sau arena care găzduiește anual turneul de tenis de Grand Slam de la Roland Garros. La rândul său, celebrul hotel Les Invalides va face parte din zona dedicată Jocurilor Olimpice și va oferi diverse experiențe atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori, iar startul probei de maraton se va da din fața Hôtel de Ville, o altă clădire istorică a Parisului. 

Ceva mai departe de Satul Olimpic, Bercy Arena a fost construită în 1984 și renovată recent pentru a găzdui diverse competiții de echipă indoor, inclusiv baschet. Între timp, celebrul parc Champ-de-Mars de la baza Turnului Eiffel va deveni o arenă outdoor temporară pentru sporturi precum volei pe plajă, în timp ce Place de la Concorde va găzdui diverse competiții urbane.

Unele competiții se vor desfășura în alte regiuni ale Franței. De exemplu, turneul de fotbal va avea loc pe șase stadioane deja existente în Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Etienne, Nisa și Marsilia, în timp ce fazele finale ale competițiilor de handbal se vor desfășura la Lille. Și, pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice, unul dintre sporturi va avea cartierul general în afara țării organizatoare: competiția de surf se va desfășura în satul Teahupoʻo din Insulele Tahiti, o zonă recunoscută pentru valurile care ajung uneori chiar și la 7 metri înălțime. 

Un Sat Olimpic fără aparate de aer condiționat

Pe lângă construcțiile propriu-zise, aproximativ 20% din emisiile totale de dioxid de carbon de la Tokyo 2020 au fost generate de operațiunile curente din timpul evenimentului. Un aport important în această categorie îl are consumul de energie electrică, răspunzător pentru emisii de 22.000 de tone de dioxid de carbon. 

Una dintre inovațiile gândite de organizatori pentru reducerea consumului de energie electrică și a emisiilor este renunțarea la clasicele aparate de aer condiționat în Satul Olimpic. Specialiștii estimează că aparatele de aer condiționat sunt responsabile pentru 4% din emisiile globale de dioxid de carbon, însă interzicerea acestui dispozitiv pare o utopie în contextul în care Franța se confruntă cu perioade lungi de caniculă pe timpul verii, adică exact în timpul desfășurării Jocurilor Olimpice. 

Satul Olimpic de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Soluția este reprezentată de un sistem de pompe de căldură, care permite ca apa să absoarbă căldura din interiorul clădirilor prin intermediul unui schimbător de căldură, într-un mod asemănător cu cel în care funcționează și aerul condiționat. Diferența este că pompa de căldură transportă apa încălzită prin conducte în pământ, acolo unde apa se răcește în contact cu solul și rocile mai reci. Ulterior, procesul este reluat, întrucât apa astfel răcită reintra în circulație pentru a absorbi din nou căldura din interior. 

Cu sprijinul Meteo France, agenția de meteorologie a Franței, organizatorii au simulat prezența unei astfel de tehnologii în camerele Satului Olimpic situate la etajele superioare și orientate spre sud, întrucât acestea sunt expuse razelor Soarelui pe două laturi. În plus, au luat în calcul direcția din care bate de regulă vântul și temperatura Râului Sena. Calculele au aratat că acest sistem de pompe de căldură va permite păstrarea unei temperaturi ambientale în interior între 23-26 de grade Celsius, inclusiv pe parcursul unei perioade caniculare. 

De asemenea, sistemul de termoizolație al clădirilor ar trebui să permită menținerea constantă a temperaturii pe tot parcursul unei zile, fără fluctuații comparativ cu noaptea. Pentru asta, va fi însă nevoie și de colaborarea sportivilor, care vor fi instruiți să tragă jaluzelele pe parcursul zilor însorite. 

Avem nevoie ca sportivii să ofere un exemplu pentru modul în care folosesc clădirile. Noi putem să construim cel mai bun Sat Olimpic, dar modul în care îl folosim va avea efecte majore asupra amprentei noastre de carbon. 

Laurent Monnet, director de sustenabilitate la primăria din Saint-Denis.
Satul Olimpic de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

La aceste proiecte ambițioase se adaugă și alte soluții mai simple care țin de operațiunile curente, inclusiv în ceea ce privește serviciile de catering, ceremoniile, serviciile medicale sau de securitate, dar și publicitatea pe ecrane LCD. Varietatea de soluții analizate este foarte mare, iar ediția desfășurată la Tokyo reprezintă o sursă de inspirație. Un singur exemplu: cele 5.000 de medalii produse pentru sportivii care au concurat la Tokyo au fost realizate din plastic și metale reciclate din dispozitive electronice colectate de la populație, care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.