La Boqueria: stimul pentru simțuri

La Boqueria (denumirea completă: Mercat de Sant Josep de la Boqueria) este cea mai cunoscută piață de alimente din Barcelona. E undeva la mijlocul celebrei Rambla, lânga stația de metrou Liceu. E una dintre marile atracții ale Barcelonei. Partea bună e că, spre deosebire de unele dintre atracțiile clasice din orașele mari (pe stil “Pomul lăudat”), Boqueria chiar te lasă cu gura căscată. La propriu și la figurat.

Mercat de la Boqueria nu e o piață, e o lume. Aici vezi oameni în deplinătatea atribuțiilor lor mercantile. Vezi fructe pe care nu le-ai mai văzut niciodată și care par, în unele cazuri, aduse din altă lume, vopsite și puse pe tarabă. Vezi cel puțin câte un reprezentant al fiecărei specii marine care poate fi pusă în farfurie, un spectacol superb cu pești, crustacee și alte nebunii, unele încă vii și gata de a fi aruncate în apă clocotită pentru un regal culinar de cu totul alt tip decât în România. Vezi dulciuri manufacturate care pot fi, fără excepție, incluse într-o galerie a reușitelor de acest tip. Vezi tarabe întregi cu ciuperci și condimente, atracții pe care ai vrea să le găsești și într-o lume dominată de sare și piper de duzină, cum e a noastră. Vezi fructe și legume gata să fie mâncate acolo, pe loc, un soi de mostre pe bani (puțini, un sfert de ananas cu gust adevărat e un euro) care te fac să savurezi piața atunci, pe loc. Vezi abordări culinare care la noi ar fi considerate ciudate și (sic!) neigienice, cum ar fi tonul afumat cu gust fascinant sau pielea de pește (nu am reținut exact nația) care seamănă cu șoriciul uscat crocant. Normal, vezi pulpele imense de porc ascunse tradițional sub denumirea Jamon Iberico care dau savoare fiecărei farfurii din restaurantele spaniole.

Înainte de a fi o piață, La Boqueria e bucurie, culoare, miros și gust. Este FC Barcelona a piețelor europene. Un reper fascinant dacă treceți prin orașul catalan.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

6 Comentarii

  1. E fascinant ce se intampla acolo. Mie mi-a ramas gandul la restaurantele improvizate din centrul pietei, mereu pline, de dimineata si pana la pranz – si unde puteai sa mananci stridii proaspete, caracatita si multe alte fructe de mare, proaspat pescuite de dimineata, preparate pe o plita incinsa chiar in fata ta :D

    • Da, restaurantele alea completează farmecul “petrecerii”. Sunt un fel de cireașă comestibilă pe tort. :)

  2. Macar acolo se respecta si nu se desfiinteaza pietele ca la noi in tara. Este frumos si sincer oricand mai repede merg la cumparaturi la piata decat la magazin. Oricum din poze se vede ca e o alta lume acolo si ca piata poate sa ascunda fericiri necrezute. Frumos, chiar mi-a placut descrierea dar pozele si mai mult.

  3. este cea mai tare piata. cand am fost acolo aveam impresia ca totul este desenat…

  4. are la baza acelasi principiu ca si bazarul turcesc. spectaculos, oferta mai mult decat variata si… si spune-mi daca si la ei puteai negocia pretul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.