Liga 1 Orange, faza pe fotoliu. Etapa 12: Steaua Găzătoare

Discuție în fața camerelor după Steaua-Gaz Metan Mediaș 0-1:

Reporter: De ce crezi că Steaua nu mai marchează?
Gabriel Tamaș: Nu știu, eu sunt fundaș. Treaba mea e să nu iau gol. Eu intru în teren cu gândul să nu iau gol.
Reporter: Păi ați luat gol.
Gabriel Tamaș: Asta numești tu gol?

După o pauză de reflexie prilejuită de deplasările Naționalei în fundul butoiului UEFA, acolo unde am rașchetat Armenia la un scor care ne-a amintit de epoca în care Hagi și Gică Popescu băteau Liechtenstein și San Marino la scoruri de rugby doar pentru a fi apoi egalii Kazahstanului într-o partidă jucată pe un teren pe care până și Messi ar fi arătat ca un junior încălțat cu șlapi olandezi din lemn, am revenit în weekend-ul care tocmai s-a încheiat la oile, berbecii, câinii, mânjii și celelalte jivine ale noastre. Pentru că, așa cum știm, avem o apetență de speriat în a ne boteza echipele cu nume de animale domestice, sperând ca apoi să joace cu poftă de feline crescute cu miros de savană. Pe de o parte e normal, pentru că până la urmă singurii tigri și lei văzuți prin Chiajna și Voluntari sunt cei despielițați în livingul primarilor. Și, așa cum știm, atât cât timp blana nu-i aparține Sfintei Parascheva, nu poate fi considerată utilă sau inspirațională pentru marea masă de microbiști și microbiste.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

A fost un weekend în care Liga 1 Orange a așteptat degeaba cu fotbalul murat în ploaie să vină lumea pe stadioane. În afara meciului de la Severin, acolo unde Craiova și Dinamo au făcut o partidă demnă de o cauză mai bună în fața unui stadion aproape plin cu spectatori care cumpără încă fulare și tricouri cu echipa favorită, pregătindu-se din timp de iarna oltenească, celelalte partide s-au desfășurat la lumina becului filat într-o atmosferă de teatru underground.

Articolele din seria Liga 1 Orange, faza pe fotoliu vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Un exemplu este meciul Astrei Giurgiu, campioana României, contra celor din Chiajna. Jucat din nou în exil, pe stadionul Dinamo, din cauza faptului că gazonul de la Giurgiu nu rezistă la mai mult de un meci al echipei și la mai mult de patru flegme ale lui Șumudică, meciul a fost onorat de prezența a fix 30 de spectatori, număr rotund la care am ajuns numărând și statuia discobolului de la intrare. La Pandurii – Botoșani, partidă jucată de asemenea la Severin, acolo unde stadionul s-a transformat într-un soi de Arenă Națională secundară pentru echipele oltenești, am numărat la pauză 40 de spectatori, adică la fel de mulți câți jucători au avut cele două loturi în total. În sfârșit, la Voluntari-Târgu Mureș am avut 100 de spectatori, adică tot ce-a rămas din oraș după ce primarul Pandele a expulzat votanții cu autocarele, după metoda Dragnea, să pupe coccis la moaște în Iași.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

În sfârșit, nici măcar pe Arena Națională nu s-au strâns mai mult de 300 de oameni, deși jucătorii Stelei și cei ai lui Gaz Metan Mediaș au fost întâmpinați de organizatori cu covorul verde al unui gazon nou-nouț pe care echipele noastre urmează să piardă în condiții perfecte de joc în cupele europene.

steaua-gaz-metan-medias-3

În aceste condiții, jucătorii din Mediaș s-au simțit fix ca fiecare la casele lor, amintindu-și de perioada junioratului, atunci când la marginea terenurilor se strângeau 300 de oameni chiar și dacă erau prezente doar familiile celor de pe gazoanele pline de smocuri. Gazul a reușind să învingă Steaua la București după o partidă în care gazdele au luat gol devreme în prima repriză și au dispărut lent, dar sigur în mâl, nefiind salvate nici de Muntele Athos, nici de noroc, nici de Crețu, fundașul dreapta al Mediașului care în a doua repriză s-a pus pe donat penalty-uri și colecționat de cartonașe după ce a fost lovit de o maladie necunoscută și i-a luat pe sus pe steliști prin propriul careu și prin apropierea lui cu hotărârea unei combine care taie spicele pe timp de toamnă.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Scorul a fost deschis de Alex Munteanu, care a scăpat de o minge pe la 25 de metri printr-un șut care ar fi amenințat fanionul de la colțul terenului dacă nu se întâlnea pe drum cu Mitrea, fundașul Stelei aranjând-o pe o traiectorie perfectă spre poarta lui Stăncioiu, care după ce a învățat ardelenește timp de 10 ani pe la Cluj și Târgu Mureș a revenit la București cu reflexe de stână din Apuseni.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Deși au atacat tot restul meciului, ratând un penalty într-o repriză secundă jucată pe jumătate cu un om în plus pe teren, jucătorii Stelei au fost nevoiți să se întoarcă la casele lor cu cozile-ntre picioare. De cealaltă parte, matematicianul Pustai a demonstrat teoria probabilității printr-un experiment fizic în care Gazul a fost comprimat la maximum în cei 7 metri ai porții proprii, steliștii nefiind în stare să găsească metode pentru a arunca în aer cazemata medieșeană. Omul meciului a fost, de altfel, portarul ardelenilor, Pleșca, cel care la finalul meciului era mânjit pe gură cu fiere după ce a reușit să le mănânce ficații atacanților adverși în 90 de minute vecine cu disperarea pentru Golubovic, de Amorim, Boldrin și Adi Popa.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

După acest meci, Steaua continuă să conducă ușor cam neregulat în clasamentul sezonului regulat, însă ceea ce părea un soi de concurs de sprint la aer curat s-a transformat în maraton în toată regula după ce Craiova s-a apropiat la trei puncte de bucureșteni. Diferență care putea să nu existe dacă în meciul anterior nu le-ar fi fost tras prazul de sub picioare oltenilor în meciul direct, decis de un arbitru care a făcut geometrie la fără frecvență și nu știe să aprecieze liniile în spațiu. Dar despre asta am vorbit mai multe la momentul respectiv.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Că veni vorba de Craiova, oltenii au jucat cu Dinamo în închiderea etapei într-o partidă care cu puțin noroc ar fi putut să se desfășoare foarte bine într-un campionat ceva mai civilizat, în care salariile se plătesc la timp. Amenințat de spectatori mai în glumă, mai în serios, cu topoarele la gât, că nu mai calcă în Craiova dacă pierde cu Dinamo, antrenorul Gigi Mulțescu s-a văzut nevoit să citească cursurile de prim ajutor scrise de Guardiola și a apelat la metode de resuscitare a fotbalului care au transformat meciul cu adversarii bucureșteni într-unul la fel de plin de ocazii ca un târg auto de weekend.

Dinamoviștii s-au prezentat la meci afectați psihic de faptul că Adrian Mutu a fost numit Manager General al echipei cu doar trei zile înaintea partidei. Mutu a reușit în sfârșit cu această ocazie să ajungă la nivelul fotbalistic al lui Meme Stoica, omologul său de la echipa din partea cealaltă a Bucureștiului, chit că expresia e ușor forțată atât timp cât stadionul Ghencea e transformat la ora asta cimitir de râme.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Meciul dintre Craiova și Dinamo s-a jucat pe partea dreaptă a atacului oltenilor, acolo unde Briceag, Băluță și mai ales Ivan au trecut prin apărarea lui Dinamo ca vântul prin blana dalmațienilor. De aici s-au născut, de altfel, cele două goluri ale craiovenilor. Primul a fost înscris de Ivan (55), un tip care probabil că va fi amanetat scurt în următoarea perioadă pe bani frumoși.  Atacantul gazdelor ne-a adus aminte de salamul promovat de Adi Ilie pe vremuri printr-o scăriță de la 14 metri care s-a transformat dintr-o centrare mediocră în gol fabulos cu ajutorul devierii lui Hanca. După ce același Hanca s-a revanșat marcând cu latul din careu (62) într-o fază la care oltenii au părăsit mental incinta și s-au împrăștiat prin careu ca macaroanele prin oală, scorul final al meciului a fost stabilit de Briceag (71), care a apelat la aceeași tactică utilizată de colegul Ivan cu un sfert de oră înainte. De această dată, însă, centrarea sa de pe partea dreaptă s-a scurs în poartă fără să fie atinsă de nimeni, așa cum se duc impozitele din salarii spre bugetul de Stat.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

S-a terminat 2-1, în ciuda insistențelor lui Harlem Gnohere, atacantul dinamovist care a fost chemat de urgență de la echipa a doua să reanimeze echipa bucureșteană. Cu încheieturile ruginite de la jocurile de pe tăpșanele diviziilor inferioare, atacantul cu nume de cartier american n-a putut evita a treia înfrângere consecutivă a dinamoviștilor în campionat, ceea ce înseamnă că echipa din Ștefan cel Mare s-a afundat în zona playout-ului Ligii 1 Orange, cu șanse reale de a se pregăti pentru Champions League-ul de la Balotești în următorul sezon. Iar gurile rele spun că Ioan Andone are zilele numărate pe degetele unei mâini rămase fără degete, în loc său urmând să apară în schemă în scurt timp Cosmin Contra, care după ce a trecut brusc de la Spania la China revine în România pentru a învăța cum se joacă fotbalul pe buza prăpastiei.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Un alt meci interesant al etapei a 12-a a avut loc la Timișoara, acolo unde Poli, aflată în continuare sub nivelul de plutire după ce a început sezonul de la minus 14 puncte, a primit vizita Viitorului. Am fost curios să văd cum se mișcă Râzvan Marin în campionat după cele două meciuri excelente jucate pentru Națională în aventurile extracurriculare din Armenia și Kazahstan, acolo unde noua vacă de muls a lui Hagi a marcat la primul său meci pentru echipa României.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Dar pentru că în România se întâmplă ca la pomul lăudat să te duci mai degrabă cu fuck-ul, Marin a ieșit în evidență doar prin faptul că a scos de pe linia porții un șut al timișorenilor. În rest, echipa lui Hagi a părut amorțită de drumul până la Timișoara, Regele fiind la fel de supărat pe echipa sa pe cât e pe guvernele de după ’89 că n-au fost în stare să lege prin autostradă Marea Neagră de Ungaria. S-a terminat 1-0 pentru timișoreni după ce Cârstocea a marcat în minutul 82 din penalty la o fază la care Carp a decis că ar fi fost păcat să bată atâta drum pentru un amărât de meci terminat 0-0 și i-a băgat bețe-n roate lui Străuț în careu. Dacă Viitorul a pierdut ocazia de a se apropia la 3 puncte de Steaua, Timișoara s-a apropiat la 3 puncte de zero și începe să vadă fundul sacului venind din asfalt.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Apropo de echipe care au început sezonul cu câteva tururi de circuit în spate, merită notată prestația celor de la CFR Cluj, care i-au învins cu 1-0 pe cei de la Iași (Nascimento 58) și au ajuns la 17 puncte, deși luaseră startul de la -6. Altfel spus, dacă am fi respirat aerul normal al unei țări la fel de normale fotbalistic, clujenii ar fi fost înfipți în coasta Stelei, la egalitate de puncte cu Craiova. Dar pentru că salariile din România sunt plătite doar atunci când echipele sunt amenințate cu experimente chimice vecine cu dispariția prin vaporizare, ardelenii înoată derutant la limita dintre playoff și playout. De notat însă că ne aflăm abia la jumătatea campionatului, iar dacă echipele de pe primele locuri continuă să joace fotbal doar pe Playstation s-ar putea să avem surprize majore în faza următoare a Ligii 1 Orange.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Echipa-surpriză a campionatului, FC Botoșani, a avut deplasare lungă, la Târgu Jiu, care de fapt s-a transformat – așa cum v-am spus și mai devreme – într-o deplasare și mai lungă, la Drobeta Turnu Severin. Din diagonala descrisă de traiectoria botoșănenilor pe harta României a ieșit un meci decis de veteranii oltenilor, Antal, Herea, Sânmărtean și Țucudean, aflați la întâlnirea de 10 ani de la terminarea primelor lor sezoane în prima ligă. Aceștia au construit fazele care au dus Pandurii la 2-0 și au ratat ocazii pentru încă 10 meciuri, dovedind că alegerea orașului Târgu Jiu în detrimentul oricărei alte urbe europene cu istorie fotbalistică nu a fost, totuși, una întâmplătoare. Pentru Botoșani a marcat spre finalul meciului Târnovan, în minutul 74.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Chiar dacă un meci dintre Giurgiu și Chajna s-ar fi jucat acum 10 ani în Liga a 3-a colț cu Județeana, globalizarea și mai ales planurile solide de business ale cluburilor cu tradiția au dus la fenomene pe alocuri paranormale, cum ar fi un campionat câștigat de giurgiuveni pe stomacul gol sau cățărarea Chiajnei până aproape de Playoff în Liga 1 Orange, acolo unde ilfovenii ar trece de la despănușat porumb direct la lupta pentru cupele europene. Așa cum v-am comunicat deja în preambulul acestui articol, partida s-a desfășurat pe teren neutru, adică pe Stadionul Dinamo din București, un fenoment redundant care face ca meciurile jucateîn propria ogradă în acest sezon de Astra să poată fi numărate pe două-trei degete. Cu 90.000 de spectatori în tribunele stadionului din Ștefan cel Mare, Astra a reușit abia un egal contra Chiajnei, chiar dacă a mitraliat poarta adversă cu sete (și foame) pe tot parcursul partidei.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

Cu Alibec trimis la probat tricoul Stelei, echipă pentru care va juca începând din această iarnă, Astra s-a chinuit să marcheze în poarta lui Bălgrădean, jucător care a profitat de faptul că meciul s-a jucat pe Ștefan cel Mare pentru a-și aduce aminte de momentele în care era lăsat să se pregătească pentru Champions League. Chiajna a marcat prima la finalul primei reprize prin Cristescu, care a transformat un penalty acordat după ce veteranul Constantinescu a fost faultat în careu în urma unei faze care ne arată efectele foametei asupra mentalului jucătorilor de fotbal (44). După o repriză secundă în care a tras în adversari ca surdu’-n gong, Astra a egalat în finalul meciului, prin Daniel Niculae. Meciul s-a terminat egal, iar giurgiuvenii dau impresia că finalul de campionat e mai departe decât falimentul.

Foto: Sportpictures.ro

Foto: Sportpictures.ro

În sfîrșit, FC Voluntari a remizat 1-1 acasă cu ASA Târgu Mureș, ardelenii reușind să treacă astfel în sfârșit pe plus la totalul punctelor din clasament după ce începuseră campionatul în beci, acolo unde au fost aruncați de o penalizarea de 6 puncte. Jucat pe o ploaie al cărei singur avantaj a fost faptul că ne-a arătat că stadionul Anghel Iordănescu stă mult mai bine la nivelul gazonului decât Anghel Iordănescu însuși, meciul a fost decis de două goluri marcate din lovituri libere. Execuții care apar atât de rar în Liga 1 Orange, încât primarul din Voluntari a decretat urgent construirea unui muzeu în care singurul exponat va fi un televizor pe care este transmisă pe repeat partida jucată în această etapă. Scorul a fost deschis de gazde, prin Bălan (36), în timp ce mureșenii au egalat prin Morar (48), ambele șuturi venind din lovituri libere de la 25 de metri. Liga 1 Orange se înscrie astfel pe drumul deschis de Națională la Campionatul European, acolo unde am demonstrat că nu știm să marcăm decât din faze fixe.

[table id=21 /]

[table id=22 /]

Standings provided by Sofascore LiveScore

Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.

4 Comentarii

  1. Asta este, nu mai mergem pe stadioane, ne vedem pe internet. Multumesc pentru cronicile astea, imi fac ziua.

    • Să ne vedem cu bine în continuare :) Asta e și ideea.

  2. Foarte frumoasă cronica şi bine conturată. O aştept cu mult entuziasm şi pe următoarea. Continuă să faci muncă bună!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.