Live de la Stuttgart: Porsche Tennis Grand Prix, faza pe tribună. Ziua 2: Aceeași Mărie, altă bălărie

  • Maria Sharapova iese în turul întâi de la Stuttgart: 6-3 6-7 4-6 cu Caroline Garcia.
  • Speranța germanilor, Julia Görges, ia bătaie de la Vandrousova, o cehoaică venită din calificări: 2-6 2-6.
  • Campioana en-titre, Laura Siegemund, trece ușor de Strycova: 6-4 6-3.
  • Mihaela Buzărnescu și Alize Cornet, eliminate în primul tur la dublu.
  • Poveștile Simonei Halep la conferința de presă dinaintea turneului.

Gata, ne-am încălzit, am citit cu toții avancronica de ieri a turneului de la Stuttgart? Suntem puși la punct cu valoarea premiilor, cu numărul de locuri din tribune, cu cantitatea de metri cubi de pământ degajat la construcția sălii și cu noul troscău al Sharapovei, oricare-o fi ăla? Excelent. Foarte bine. Acum luați aer în piept, priviți cu încredere înainte și apoi luați un loc în public, pentru că marți s-a învârtit titirezul în Porsche Tennis Grand Prix de-a trimis-o pe madam Maria în boscheți să bage ozon de pădure.

Embed from Getty Images

Situația Sharapovei este, vorba lui Mark Zuckerberg, complicated. Revenită în circuit de fix un an după ce-a zăcut în suc propriu 15 luni pentru c-a depășit doza zilnică recomandată de sare și piper în ciorbă, Maria nu se prea regăsește, vorba comentatorilor de fotbal care-i plâng pe umăr lui Benzema. Fata are un singur turneu câștigat de la reorganizarea sub protecția falimentului: Tianjin 2017, un turneu pe lângă care Bucureștiul e Roland Garros. Și, dacă excludem alte două semifinale (Stuttgart 2017 și Shenzhen 2018), lucrurile sunt în moarte clinică. Rusoaica a venit la Stuttgart după două turnee în care a pierdut în primul tur, fiind rașchetată implicit de Monica Niculescu la Doha în două seturi în urma cărora legenda spune că Sharapova s-a ascuns într-un dulap din vestiar și-a plâns în pumni în secret, mâncând patru tone de Sugarpove ca să treacă mai ușor peste eșec.

Aceste cronici îți sunt oferite de:

În fine, fast forward până ieri în Porsche Arena din Stuttgart, unul dintre turneele pe care Maria le-a ținut pe noptieră ani întregi. Îi place ei atmosfera metalică de aici, îi place să vadă mașini pe colț de teren, îi place că în orașul ăsta industrial lumea vine s-o vadă în fiecare an de parc-ar veni Gioconda în izmene. Și atunci, indiferent de poziția din clasament și indiferent de cât de groggy e după ultimele sezoane, Sharapova vine la Stuttgart în formă de monstru.

Și, cumva, e un monstru din punct de vedere fizic. Văzută de aproape, Maria e sculptată perfect pentru sportul ăsta și ți se pare că n-ai cum să-i strecori racheta printre coaste. Chiar dacă-ți place sau nu, chiar dacă-i urăști țipetele de vulpe roșcată sau le digeri ușor pe fond nervos, apariția Măriucăi pe teren nu te poate lăsa indiferent. Singurele sincope pe care le are filmul ăsta curat apar când fata intră în modul teatru și se apucă să pună în aplicare înaintea fiecărui punct ce-a învățat la Școala Națională de Manierism și Ticuri din Sankt Petersburg: mișcări care par studiate îndelung și dezvoltate cu specialiști în psihologie special pentru a-ți enerva adversara. Dacă în puncte e o șopârlă care se întinde arcuit după fiecare minge și se încovoaie pe forehand precum coaja pe alună, între puncte Sharapova se transformă în Tamara Buciuceanu-Botez la tinerețe și-ți calcă cu sete pe fiecare gram de răbdare pe care-l ai ca spectator sau jucător.

Embed from Getty Images

În meciul cu franțuzoaica Caroline Garcia, o tipă care dă-n ele ca biciu’-n cal, Maria și-a pus în aplicare planul divide et impera la perfecție într-un prim set în care am văzut lovituri senzaționale glazurate cu câteva retururi care au lăsat-o să zacă-n fondue-ul gol pe Garcia, o serveriță prin definiție. Cei care urmăresc tenisul ca pe propria viață își vor aduce aminte cu siguranță meciul de dintre cele două de la Paris din 2011, când franțuzoaica de 17 ani a fost aproape să-i scadă nota la purtare Sharapovei în turul al doilea de la Roland Garros. S-a terminat cu victorie pentru rusoaica furajată și alergată în SUA, dar lumea tenisului i-a ridicat osanale copilei, Andy Murray rămânând în istorie prin celebrul tweet în care anunța că Garcia va ajunge lider mondial. Deocamdată e pe 7, dar știm că fetele din vârf dau din cot trei secunde și se trezesc la un pas de locul 1 WTA. Măcar la astea să le mai nimerească Andy dacă cu tenisul o dă mai pe relax în ultimele luni din cauza unor cârnați care i-au crescut pe șold.

Embed from Getty Images

Revenind la meci, Sharapova i-a pocit așadar Croque Monsieur-ul Carolinei în primul set cu un joc de pus la clasor. În al doilea set, Garcia și-a uns însă rulmenții și a început să rânească-n grajd, trăgând cu dinții de mingi, servind din ce în ce mai bine și obligând-o pe Maria să arunce prin tribune retururi care în primul set adunau puncte. La 5-5, Sharapova s-a îmbrăcat chiar în costumul său tradițional ornat cu paiete și decibeli și-a început să țipe de parcă i se rupea apa și se pregătea să nască natural gemeni la fiecare forehand. Nu e vreo noutate pentru Maria, cunoscută în circuit pentru concertele de gârgălot pe care le oferă spectatorilor care primesc astfel tenis și muzică la omoplat în același pachet. Dar dacă suprapui povestea peste faptul că tenisul se joacă la Stuttgart în sală, obții o ecuație în urma căreia îți faci cinșpe cruci pe secundă că ești în Germania, acolo unde nu se prea face economie când vine vorba de rezistența structurală a clădirilor.

Embed from Getty Images

Nu prea i-a ieșit însă Mariei, pentru că Garcia a prins aderență și-a tras de mânere într-un tiebreak lung, dar pe care l-a condus de la cap la coadă.

La 1-1 la seturi, Sharapova a dat semne că revine pe sfoară și a făcut rapid 2-0, însă Caroline a făcut imediat rebreak, a egalat la 2 și a luat Matrioșka de căpăstru fix atunci când conta: la 4-4, când a profitat de un game slab al Sharapovei pe propriul serviciu și a luat închis meciul printr-o săritură-parafă pe zgura germană. E prima victorie a franțuzoaicei împotriva Mariei, ceea ce vă urăm și dumneavoastră.

La conferința de presă de după meci, întrebată dacă pune ultimele eșecuri pe seama vârstei, Sharapova a clătit-o fals și plictisit și a explicat plat în principiu că nu prea e întotdeauna cum se potrivește, ci și cum se mai nimerește. Și ne-a lămurit că viața-i grea și racheta pentru ca să-l joci cu el. Pe scurt, te poți aștepta în continuare la orice de la Maria, pentru că fata e hotărâtă să nu-și pună încă overgrip-ul în cui: “Când ai jucat un tenis de nivelul celui pe care l-am jucat eu, știi încotro să te îndrepți când vine vorba de pregătire. Nu mă pregătesc să câștig turnee mici”. Mărie, avem camere libere la Radisson la Bucharest Open, te așteptăm cu brațele deschise și cu arena centrală BNR încă închisă.

Apropo de conferințe de presă, nu trecem peste faptul că Simona Halep s-a întâlnit astăzi pentru 20 de minute cu jurnaliștii prezenți la eveniment. S-a vorbit despre Fed Cup (“The crowd was fantastic”, deci bine, Cluj!), despre meciul de miercuri cu Rybarikova (“E greu să joci cu ea, pentru că schimbă mult loviturile și nu-ți dă ritm”, deci atenție la zgârieturi și daune), despre faptul că valoarea este foarte apropiată între fetele din Top 10 și oricine poate fi lider mondial (“Toate fetele din Top 10 sunt puternice și oricine poate câștiga orice turneu”, deci puneți-vă centurile) și despre Boxster-ul GTS pe care-l primește câștigătoarea ca premiu (“Dacă se poate, îl vreau”, deci dă-i pedală).

Embed from Getty Images

Simona a mai vorbit într-un interviu acordat flăcăului Gabi Morariu de la Digisport, celălalt român acreditat la turneul de la Stuttgart, și despre faptul că zgura germană e “un fel de hard cu praf deasupra, nu zgură adevărată”, confirmând astfel zvonurile care spuneau că inginerii germani au inventat accidental un hibrid între scăpând probabil o basculantă de beton printre straturile de zgură. Până la urmă, poate asistăm la o revoluție, din moment ce accidentele de genul ăsta duc la evoluția omenirii, vezi invenția aspirinei, a becului și nașterea lui Donald Trump.

Revenind pe pseudozgura germană, notăm faptul că Mihaela Buzărnescu, cealaltă româncă care a jucat la Stuttgart, a luat bătaie în primul tur la dublu într-un meci în care a făcut pereche cu Alizé Cornet. Deși au câștigat primul set cu 6-1, cele două au fost eliminate de Marozava și Kudermetova pe terenul secund al complexului indoor de la Stuttgart. Partea bună e că meciul s-a jucat deodată cu cel al Sharapovei, deci în tribune au fost maxim 15 spectatori care au asistat la înfrângerea fetelor. Era să zic “fetelor noastre”, da’ mi-am adus aminte că la RFI se bagă Joe Le Taxi mai des decât se bagă Drumurile noastre toate. Urât, băi fraților, la de-astea am ajuns?

Nemții sunt niște băieți cu fețe drepte ca dunga pantalonilor care râd la bancuri doar când sunt la evenimente, ca să nu sperie copiii. Cu toate astea, am asistat în ultimul meci al zilei de pe Porsche Arena la un meci cu galerie ca la fotbal: Laura Siegemund, copilul rebel al șvabilor care anul trecut a câștigat surprinzător turneul, deși înota prin apele incerte ale locului 30 mondial, a jucat în turul întâi cu Barbora Strycova, care de vreun an de zile se ține de elastice în Top 30 adunând puncte cu fărașul prin turnee în care are o singură finală câștigată: Linz, în octombrie.

A fost meciul răniților: dacă Siegemund a stat aproape un an pe bară din cauza unor ligamente cu prea multă personalitate și a revenit abia în martie, Strycova are un început de an de râsul curcilor, în care a ieșit din turul întâi sau turul al doilea în toate turneele la care a participat în ultimele două luni.

Embed from Getty Images

În aceste condiții echitabile din punctul de vedere al avantajului fizic și mental, a intrat în joc tactica “râul, ramul”, cunoscută românilor în special din Fed Cup, Cupa Davis și din celebrele meciuri de fotbal cu Franța pe gazon tumefiat, cu Danemarca pe nisip și cu Norvegia pe nămol. Așadar, a câștigat gazda Siegemund în două seturi (6-4 6-3), spre bucuria copiilor veniți la meci să mai vadă și victorii germane, că echipa de Fed Cup a nemților a luat-o pe târnaț în weekend de la Cehia de-și caută și acum busola.

Embed from Getty Images

Apropo de înfrângeri germane, vă povesteam în cronica primei zile că Julia Görges a câștigat competiția amicală în care șase jucătoare din turneu s-au bătut reciproc printre hlizeli în tiebreak-uri până la 10 pentru un trofeu inedit: un card cu un milion de mile Turkish Airlines care practic o asigură că nu va mai sta niciodată la cozi cu muritorii.

Ei bine, ăla e singurul trofeu cu care pleacă nemțoaica de la Stuttgart, pentru că la tenis pe bune, fără fente și regulamente colorate, și-a luat bătălie ca la Crucifix Hill: 2-6 2-6 cu Marketa Vandrousova, o tipă 18 ani căreia de-abia-i dau tuleiele și care a răsărit în turneu venind din smoala calificărilor, unde a jucat doar meciuri de câte 3 seturi. Cu toate astea, Görges, nemțoaica cel mai bine clasată în circuit în momentul în care prăjim aceste clătite, s-a scuzat la conferința de presă de după meci că e obosită pentru că a avut meciuri în Fed Cup în weekend, uitând probabil că adversara a trecut prin Divizia Onoare și a băgat calificări de vreo 8 secole ca să ajungă pe tabloul principal de la Stuttgart.

Partea interesantă în povestea asta este că și Vondrousova e cehoaică, așa că meciul început în weekend între Germania și Cehia și-a dat obștescul sfârșit neoficial astăzi prin capitularea nemților, prinși la colț cu scame-n mierlă.

Embed from Getty Images

Tot din Cehia vine și victoria Karolinei Pliskova cu Kiki Bertens. Jucat la o oră la care nemții întorc piulițele să se prăjească pe partea ailaltă, meciul a avut o singură direcție: splina olandezei. S-a terminat 6-2 6-2 după 58 de minute în care Pliskova și-a reglat mitraliera, curățând tușele cu forehand-uri marcă înregistrată.

Embed from Getty Images

Acestea fiind spuse, ne revedem cu cronica de mâine seară, când vom analiza frame cu frame victoria Simonei Halep în meciul cu Rybarikova. Așa să ne-audă zeul tenisului. Care, apropo, a anunțat oficial că nu va juca în sezonul de zgură și că revine pe iarbă.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.