Meșterul

Nu, nu e vorba de mine. Ci de un meșter adevărat. Numele său este Maurice Franklin, s-a născut și a crescut în Marea Britanie, dar a învățat meserie de la tatăl său, Samuel, un evreu român care a emigrat în Albion la începutul secolului trecut. Maurice este un strungar în lemn, cel mai bun din Marea Britanie. Și nu e o afirmație gratuită, el fiind cel care a refăcut balustradele unor camere ale Castelului Windsor când acestea au ars, acum câțiva ani buni. Regina Angliei l-a felicitat și l-a chemat să bea ceaiul împreună.

Maurice are 91 de ani. Iar povestea sa și a meșteșugului pe care îl practică și acum dis de dimineață, atunci când ceilalți dorm, este fascinantă.

“Samuel, my father, had been apprenticed in Romania and was in the Romanian army for two years before he came here at the beginning of the twentieth century, and then he served in the British Army in the 14/18 war before he opened this place in 1920. He had been taught by the village wood worker in Romania, they made everything from cradles to coffins. All the boys used to sleep on a shelf under the bench then.”

Povestea e AICI.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.