Meșterviuri. Arnold Cobilanschi, Eurosport: “Revenirea Moto GP la Eurosport ne va readuce un segment de public total dedicat acestei competiții”

Moto GP se mută pentru următoarele trei sezoane la Eurosport. Motomondialul de viteză va putea fi urmărit începând din acest weekend pe Eurosport 1 și Eurosport Player și va completa calendarul acestui sezon alături de celelalte competiții motorizate pe care canalele celui mai respectat nume între televiziunile de sport din Europa le transmit în România.

Pentru a sublinia momentul, am vorbit cu Arnold Cobilanschi, directorul de programe al Eurosport România, care ne explică la ce trebuie să ne așteptăm când vine vorba de transmisiile celei mai urmărite competiții moto de circuit din lume. Am aflat cine comentează Moto GP la Eurosport, care dintre evenimentele importante ale weekend-urilor vor fi transmise și care sunt pronosticurile lui Cobilanschi în ceea ce privește viitorul sezon al competiției.

Vești bune: ofer cadou două abonamente de 12 luni la Eurosport Player pentru doi dintre cititorii mirceamester.ro. Doi dintre fanii Moto GP care vor demonstra în comentariile din subsolul acestui articol că merită cu adevărat să fie alături de Moto GP în următorul sezon vor primi câte un pass pentru 12 luni pe Eurosport Player, platforma digitală care permite vizionarea Moto GP și a tuturor programelor Eurosport pe orice device, la orice oră.

Arnold Cobilanschi despre…

…ce înseamnă “capturarea” Moto GP pentru Eurosport:

Moto GP înseamnă încă o competiție motorizată premium care se adaugă unui portofoliu de competiții care înseamnă Le Mans, ERC, Dakar, Superbike, Campionatul Mondial de Turisme FIA WTCC și Campionatul Mondial de Motocross. Revenirea Moto GP la Eurosport aduce bucurie, pentru că vorbim de un campionat de top, după părerea multora chiar peste Formula 1 ca spectacol, dar aduce și o presiune suplimentară. Echipa de comentatori de motorsport va avea unele weekenduri foarte aglomerate, mai ales când sunt programate în paralel și cursele de anduranță.

…ce fel de public va avea Moto GP la Eurosport:

În primul rând va reveni la Eurosport segmentul de public total dedicat acestei competiții. Acești telespectatori vor descoperi o ofertă mai cuprinzătoare, care pe lângă transmisiunile în direct sau decalate de pe Eurosport 1 va avea la dispoziție și platformele digitale, Eurosport Player – care permite vizionarea și atunci când nu ești în fața televizorului – și paginile noastre de pe rețelele de socializare, unde fanii se pot chiar implica în fenomenul Moto GP.

Chiar dacă mi-e greu să cred că un pasionat de sport nu poate fi atras de poveștile fascinante din Motomondial, sunt conștient că telespectatorii români sunt sau nu sunt interesați de motorsports… nu prea există o zonă de „intersecție” a celor două mulțimi. Ca urmare, pentru telespectatorii actuali ai Eurosport vom încerca să scoatem în evidență poveștile de culise, mai puțin tehnice, ale competiției și vom încerca să-i angrenăm în discuțiile conexe fenomenului, mai ales prin social media.

…comentatorii care se vor ocupa de Moto GP:

Din echipa de comentatori existentă, Alexandru Cocu va prelua frâiele Moto GP, avându-l alături în calitate de co-comentator expert pe Ionuț Mistode, cu care am colaborat pentru cursele de anduranță. Ne bazăm pe experiența sa în acest gen de curse, pentru că Ionuț a fost primul pilot român care a luat startul în cea mai importantă cursă de anduranță moto din lume: Bol d’Or, din Franța.

Alături de cei doi vor aparea, pentru prima dată în comentariul Eurosport, Marius Băcilă și Adrian Rus, ambii având experiența pilotajului pe două roți în campionatul intern și în curse internaționale, atât pe pistă cât și off-road. 

…provocările pe care le aduce o competiție precum Moto GP pentru Eurosport:

Moto GP o nouă provocare, așa cum a fost la debutul pe Eurosport fiecare mare competiție din grila noastră.

O provocare diferită a fost prima ediție a Cursei de 24 de ore de la Le Mans pe care am transmis-o integral. A fost greu prima dată, acum ne-am obișnuit să lucrăm în schimburi. E greu însă să adormi între schimburi pentru că vrei să vezi tot!

Revenind la Moto GP, a fost o provocare să alegem echipa de comentatori, pentru că toți doreau să comenteze. În final am ales o combinație dintre experiența comentatorilor noștri și efervescența unor oameni care trăiesc la propriu senzațiile vitezei pe două roți și vor să împărtășească la microfonul Eurosport această pasiune.

…ce va transmite Eurosport din fiecare weekend de Moto GP:

Vom transmite tot: sesiunile de antrenamente libere, sesiunile de calificări, sesiunea de warm-up și cursele la toate cele trei clase. Totul va fi în direct, cu excepția celor câteva zile de sâmbătă când la aceeași oră sunt programate meciuri în cel mai tare campionat de fotbal al planetei, Premier League. În actualul sezon vor fi cinci astfel de suprapuneri, ca urmare sesiunile de calificări din aceste zile vor fi transmise decalat, după terminarea meciurilor din campionatul englez.

Transmisiunile Moto GP vor putea fi vizionate pe Eurosport 1 și online pe Eurosport Player, iar discuțiile despre ce se întâmplă în Moto GP vor fi găzduite de pagina noastră de Facebook. Programul transmisiunilor poate fi găsit și online pe eurosport.ro. 

…faptul că, în ultimele 7 sezoane, șase au fost câștigate de spanioli, Lorenzo și Marquez împărțindu-și titlurile:

Intr-adevăr monotonia nu face bine niciunei competiții sportive. Totuși, dacă facem abstracție de naționalitatea piloților, e o bătălie între constructori și una pentru „tronul Spaniei”. Tocmai asta face spectaculos campionatul, indiferent de naționalități, de prietenii, de apartenența la aceeași echipă, pe pistă e care pe care. Nu e nevoie de soluții ingenioase pentru a face posibile depășirile, inginerii sunt lăsați să împingă tehnologia la extrem iar pe pistă e „carnagiu” sportiv. Ăsta este Moto GP-ul.

…ce va face Doctorul Rossi în sezonul 2017:

Anii trec și situația lui Valentino se complică. Partea bună este că va avea la dispoziție o motocicletă rapidă, după cum au arătat-o testele. Partea proastă este că va avea de făcut față, în primul rând, unui coechipier „flămând” de glorie, foarte rapid, cel puțin în teste, și care e… tot spaniol, apropo de ultimele șase sezoane câștigate de Lorenzo și Marquez.

Totuși, când ai câștigat de șapte ori titlul mondial și când ai creat atâtea momente memorabile nu poți să nu impui respect pe pistă. Sunt sigur că, oricum s-ar derula sezonul, Valentino va fi adulat de fani. Și, poate, aclamat ca învingător. Never say never!

…debutul francezului Johann Zarco în MotoGP după două sezoane consecutive câștigate în anticamera din Moto2:

Francezul e talentat, provine dintr-o școală de top, a învățat cum se câștigă un titlu mondial, dar la clasa supremă nivelul e cu totul altul. Cred că va avea nevoie de ceva timp pentru a se acomoda cu noul mediu de concurs. Motoarele răspund cu totul altfel la această clasă, aici va da piept cu tot ce e mai bun în motociclismul de pistă. Important este să căștige experiență cât mai repede și să nu-și piardă încrederea de sine, dacă nu va merge de la început așa cum visează orice pilot.

…Eurosport Player, platforma digitală pe care fanii Eurosport pot urmări programele pe telefon, tabletă sau laptop:

Eu sunt angrenat în partea de producție, ca urmare pot să comentez despre calitatea indiscutabilă a platformei Eurosport Player.

Interfața este chiar spectaculoasă și oferă câteva facilități foarte utile. De exemplu time-shifting, care anulează marile neajunsuri ale televiziunii lineare. Nu vei pierde nimic din programul vizionat dacă mergi la bucătărie să-ți faci o cafea.

Canalele bonus permit vizionarea unor programe și sporturi ce nu sunt difuzate pe canalele TV sau vizionarea în integralitate a unor competiții care pe canalele TV pot fi urmărite parțial. Eurosport Player este soluția pentru a nu rata o competiție dacă nu ești în fața televizorului sau daca nu ai avut posibilitatea de a o urmări la ora la care e planificată. Este o platformă aflată într-o continuă dezvoltare și optimizare, pentru că ne dorim să răspundem unui public din ce în ce mai exigent când vine vorba despre experiențe digitale.

…surprizele pe care le rezervă Eurosport pentru ediția din 2017 a cursei de 24 de ore de la Le Mans:

La fel ca în anii trecuți, încercăm să aducem ceva nou la fiecare ediție a celebrei curse. Din păcate e greu să definitivăm planurile cu mult timp în avans, în primul rând pentru că sunt puțini români care să fi ajuns în contact cu această lume la acest nivel. Dorim persoane care să fie disponibile pe timpul cursei, doritoare să facă acest efort și capabile să se descurce în regimul de broadcast live.

Așa au ajuns alături de noi Andrei Bellu, celebrul inginer de la BMW Motorsport, Paul Bere, specialistul în materiale compozite care a lucrat cu echipa lui Colin Kolles, Lucian Șonea, care a lucrat în domeniul marketingului și al comunicării cu echipe de anduranță din Franța, inclusiv Oreca. Sperăm să păstrăm tradiția și în acest an.

…ce alte competiții vizează Eurosport în următorii ani după ce a reușit să pună mâna pe toate turneele de Grand Slam, pe fotbalul din Anglia și din Germania, pe marile Tururi din ciclism și acum pe MotoGP:

E de așteptat orice e mai bun.

Odată cu includerea Eurosport în portofoliul Discovery Communication, strategia s-a schimbat și efectele sunt vizibile, inclusiv achiziția drepturilor pentru Moto GP fiind o rezultantă a acestei noi orientări.

Eurosport era eminamente un canal pan-european, dar în lumina noii strategii, pe lângă conținutul pan-european se pune tot mai mult accent pe conținutul relevant la nivel local. „Centrul de greutate” al grupului de platforme Eurosport se deplasează către conținut relevant în primul rând local. Așa s-au achiziționat drepturile pentru cel mai tare campionat de fotbal, Premier League, pentru turneul de Mare Șlem de la Wimbledon și pentru Moto GP. Viitorul se arată cel puțin interesant, personal părându-mi-se chiar spectaculos, mai ales avand in vedere noua calitate a Eurosport de Gazdă a transmisiunilor din cadrul Jocurilor Olimpice.

Moto GP la Eurosport

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.