PSG – Bayern München: 0-1

Ciuciu-Moting

Un ilustru chef, adică bucătar cu box-office căruia nu i-am reținut numele, clama că poți să faci o tocăniță sau chiar felul întâi, ciorba, cu ce găsești prin frigider. Bine, dacă nu ești vreun lider de cartel din America Latină și îți refrigerezi rivalul din afaceri. Dar, na, poți să pui una-alta, arunci și sare în ploaie, fierbi la foc mic și, în naivitatea-ți proverbială, speri să te angajeze un lanț hotelier din Franța. Dacă ai aruncat buruieni în oală, n-o să iasă la suprafață nici șoriciul de pe ciolan, dar nici ochiurile de grăsime din rasolul de cocoș.

Se cheamă detoxifiere, lăsați fandoselile. Că dacă vine războiul la granița Ucraina – Rusia, ne vom arunca pe conservele cumpărate în primăvara anului trecut, la început de pandemie. Bayern München ingerase puțin, în tur, o supă-cremă de legume prin care se rătăciseră doi creveți nefericiți și nedecorticați. La retur, era obligatoriu nevoie de proteină. Bun și un pește la nevoie, dar Choupo-Moting, băiatul care îi încurcă în atac în absența titularilor și a primei rezerve, e doar vertebrată de acvariu. Xiphophorus maculatus. Îți ia puțin ochii și mâncă de cincisprezece ori pe zi. Ăsta nu-i faliment?

Cronicile meciurilor din UEFA Champions League sunt susținute de cititori. Intri în rândul susținătorilor cu un abonament lunar, primești texte suplimentare și poți citi toate cronicile pe Patreon.

PSG – Bayern München: 0-1

Ciuciu-Moting e doar o bornă și, vorba latifundiarului de pe mirceamester.ro, nu există echipă care să-și păstreze trofeul UCL, cu o singură excepție. Se referă, probabil, la Real Madrid sau la Dinamo. De fapt, are voie să spună orice, eu sunt fascinat că există o persoană în sud-estul Europei căreia să-i placă sporturile de lux și care, ca fetiș aparte, își angajează oameni pentru a-i povesti în scris meciurile. Pariez că a și trimis pe altcineva să se vaccineze în numele său. “Săru’ mâna, pentru șefu’ am venit să-l fac, se imunizează prin simpatie.”

Începutul de meci, cu sărăcăcioasa bancă de rezerve a nemților, m-a întristat. Numai necunoscuți pe lângă Hansi Flick, parcă erau rudele de la țară venite la o nuntă în metropolă. Și nici nu ajunseseră toate. Bietele mătuși dezorientate nici nu știau pe cine să salute și, mai ales, cine-i nașul mare. Au luat și ele loc unde-au văzut o masă mai goală și au așteptat farfuria cu chiftele, ouă umplute și șprot afumat. Alături, la câțiva pași, se dansa înspre ambele porți, iar unii făceau live-uri pe Facebook. Neymar, cu tot talentul său de mare artist, e un apreciat lăutar al fotbalului. Habar n-are de note, însă le zice cum trebuie după ureche: aseară a dat de două ori cu mingea în bară, fiind de fiecare dată aproape de câte o dedicație. Cea mai dulce-acrișoară a fost transversala, după o fază în care l-a întors pe Coman ca pe clătită. Comentatorii au mai văzut o bară – treaba lor, nu-i nicio rușine să porți ochelari.

Foto: IMAGO

Șefu’ la ritornele fotbalistice de la St. Germain, același Neymar Jr. a dat pe lângă ea și în fața porții goale, servit cu promptitudine de ospătar de camaradul Di Maria, care a intrat încălțat de câte ori a dorit prin sufrageria junelui Alphonso Davies. Nici Mbappé n-a dat golul care i-ar fi trimis mai devreme pe parizieni la Moët și macarons, însă a fost oprit abuziv în prima repriză dintr-o cursă care ar fi aprins de la pauză luminile pe cer în capitala Franței (nein, ofsaid, nein!). 

L-am făcut de râs pe atacantul münchenez care a jucat titular, Lewandowski și Gnabry fiind pacienți. Dar măcar a reușit o deviere pentru care ar putea fi nevoit să achite drepturi de autor și a marcat golul victoriei inutile a campionilor Germaniei. Navas a respins un șut de complezență al lui Alaba, iar Chupo, cu capul, a exploatat defensiva de anticar bătrân a lui Kimpembe, căpitan în absența indisponibilului Marquinhos. 

E drept că antrenorul are maximă încredere în Eric Maxim Choupo-Moting: l-a scos în minutul 85 ca să forțeze calificarea. În locul său l-a aruncat în careu pe Javi Martinez, un mijlocaș defensiv care n-a mai înscris din 2019. Bine, și Flick are zilele numărate, nu doar nea Gigi Mulțescu își face actele pentru ajutorul de șomaj. E adevărat că Flick merge la Naționala Germaniei, deci nici șomajul nu mai e ce-a fost în țara asta cu două Autobahn-uri pe sens.

Foto: IMAGO

Salvarea deținătorilor cupei cu urechi alungite n-a venit nici de la Coman. Kingsley, nu brăileanul FCSB-ist Florinel, cu riscul de a derapa în facil. Deși, uneori, vrând parcă să le facă pe toate, și băiatul de la Bayern părea să conducă pe contrasens, cu permis de Odessa. În schimb, explozivul și altruistul Sané, fără să fie mai ghinionist decât Neymar, poate să dea vina pe calendar. S-a jucat într-o blestemată zi de marți 13, o scăpare a celor de la UEFA, mai ales că era și seara semifinalei de Cupa României dintre Astra Giurgiu și Dinamo, deja o conjunctură nefavorabilă. 

Cu alte cuvinte, Europa se schimbă cu totul: Angela Merkel își termină mandatul de cancelar, cel mai important club german este alungat mișelește din Ligă și nici anul acesta nu se va ține Oktoberfest.

Chelsea – FC Porto: 0-1

Ar mai fi o șansă pentru trupa din Bavaria să meargă în semifinale în cazul în care comisiile federației continentale se pot întruni zilele acestea. În minutul 94 al meciului Chelsea – Porto s-a înscris un gol care, la fel ca-n meciul anterior, nu le trebuie celor care s-au trezit cu el pe cap. Și-a mai fost și ditamai drăcia de execuție: iranianul Taremi, care-i băga balonul în traistă și lui Juventus, a montat o foarfecă de acrobat. 0-1, dar în manșa întâi fusese 2-0 pentru londonezi. Ca să iei cu forța golul lui Choupo și să-i blagoslovești pe lusitani e contraproductiv. S-ar intra în prelungiri, ar putea dura și două zile departajarea de la 11 metri. Prin urmare, propun ca acest joc să fie omologat 0-0, iar PSG să piardă cu 2-0. De ce să plouă și în deșert dacă precipitațiile sunt cu adevărat de folos în Bărăgan?

Foto: IMAGO

Portughezii și britanicii, distribuiți în meciul de teleshopping al sferturilor (la trei produse cumpărate, ai unul gratis, din partea casei), au jucat la Sevilla, acolo unde se ținuse și turul. Adică, “nici la mine, nici la tine, ne găsim la coșmelia din colț. Nici nu-mi faci cinste, nici eu n-am bani, stăm și tragem două ore de un suc. Aș fi mers în deplasare, că nu ți-s părinții acasă, dar n-am încă destule referințe despre personalitatea ta. Am văzut recent și un documentar care mă pune în gardă.” Astfel s-a tradus duelul dintre Chelsea și Porto, golul din prelungiri venind ca o pizza din partea casei. 

“Dacă tot sunteți aici de la prânz, și v-ați înverzit de foame, ni s-a făcut milă de voi. Luați o piță cu karma de pui” Lipsă de cultură nutrițională.

Cronicile meciurilor din UEFA Champions League sunt susținute de cititori. Intri în rândul susținătorilor cu un abonament lunar, primești texte suplimentare și poți citi toate cronicile pe Patreon.

N-a făcut sport de performanță, cu toate că l-a dus cineva de mânuță pe un teren, luându-l imediat de cealaltă mânuță. Evident, ca să-l parcheze acasă. Ar fi fost împotriva firii să spui peste ani "Dănuț a reușit un hattrick", să fim cinstiți, nimeni nu și-ar fi cumpărat un tricou oficial al echipei favorite pe care să scrie Dănuț. Ce i-a mai rămas? Mânuțele îl ajută să dea exterioare literare și no-look-phrases. Face și radio, e util în felul lui.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.