World Cup 2014, faza pe fotoliu. Optimi de finală: Trudă de gradul întâi

Argentina-ElvețiaOptimile Cupei Mondiale din Brazilia ne-au obișnuit deja cu meciuri în care echipele favorite preferă să fure curent în loc să joace fotbal, lăsându-le challengerilor, echipele fără nume, marketing și istorie ajunse în această fază, impresia că ar putea să facă turneul final al vieții. Și totuși, chiar în momentul în care pare că sunt mai aproape decât oricând de o calificare, naționalele cărora tocmai le iese mustața se văd eliminate când slujba e deja terminată: în prelungiri, la penalty-uri sau – în cel mai bun caz – prin ultimele minute ale timpului regulamentar. Așa a eliminat Brazilia pe Chile, așa a întors Olanda scorul din meciul cu Mexic, așa a reușit Franța să pună pe făraș Nigeria, așa i-au chinuit nemții pe algerieni. Începând de astăzi, există încă un exemplu relevant în acest sens: Argentina-Elveția, meci în care Messi și ai lui au ratat atât de mult, încât meciul a părut organizat de bet365 la o șuetă cu gamebookers, nu de FIFA.

Argentina-ElvețiaPartida dintre Argentina și Elveția va intra în istorie prin cel mai slab raport șuturi/goluri din întreaga istorie a fotbalului. Și va fi greu să fie depășit dacă nu cumva regulamentele vor introduce în viitor posibilitatea ca portarii să-și zidească porțile cu cărămidă. Au fost 43 de șuturi spre poartă (29 pe poartă) în cele 120 de minute de joc și un singur gol. Evident, cele mai multe i-au aparținut Argentinei, care  a tras cu gloanțe oarbe după vacile mov timp de două ore pentru a marca un singur gol, într-un moment în care ancora era ridicată și tabăra mutată.

Practic, meciul nu prea a avut istoric. A fost o colecție de atacuri fără noimă și eficiență, o expoziție de cazne messiene, o panoplie de pase la portar deghizate în șuturi și o tonă de intervenții excelente ale portarilor. Între puținele cazuri în care Argentina nu se afla în atac, încercând să omoare un monstru despre care habar n-avea că există, elvețienii au testat și ei o nouă versiune a briceagului lor tradițional, cuțitele și lamele dovedindu-se boante și fără efect.

Lionel Messi Argentina-ElvețiaPartea pozitivă în tot acest context pentru elvețieni este faptul că, specialiști în atitudini neutre, au reușit să-l neutralizeze și pe Messi, care a atins performanța de a nu marca într-un meci, eveniment generator de știri și analize interminabile pe la televiziuni. Partea de atac a fost lăsată pe spatele lui Shaqiri, care a aflat astfel ce înseamnă să fii Federer: o țară întreagă așteaptă să o scoți din foamea de rezultate.

Gol Di Maria Argentina-ElvețiaDupă 90 de minute în care s-a remarcat doar mingicarul Di Maria, care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a pierdut mingea de 37 de ori într-un singur meci, s-a ajuns în prelungiri, moment în care elvețienii au cerut bani în plus cu contractul colectiv de muncă-n dinți pentru că au stat peste program. În timp ce autoritățile cantonale negociau cu băncile și organizau un scurt referendum pentru a decide dacă bugetul Naționalei ar trebui suplimentat pentru alte 30 de minute, argentinienii puneau lemne pe foc pentru o ultimă încercare de a transforma plusul de pe steagul elvețian într-un minus. Iar minunea s-a înfăptuit în minutul 118, când ocaziile s-au transformat în gol ca apa-n vin.

Argentina-ElvețiaEternul Messi a început un slalom uriaș printre șirurile de jucători adoptați de elvețieni, i-a pasat la marginea careului lui Di Maria, iar jucătorul lui Real Madrid a marcat printr-un șut la colțul lung care a trecut printre adversari și pe lângă portarul Benaglio lent, agonizant, dureros, ca un cui ruginit care le-a găurit elvețienilor umoarea apoasă (GIF).

Deși mai rămăseseră doar patru minute de joc, Elveția a ratat două ocazii imense de a duce meciul la penalty-uri. Dzemaili a lovit bara cu poarta goală în minutul 120 (GIF), intrând imediat în atenția impresarilor de Liga 1, iar Shaqiri a trimis mingea în zid la o lovitură liberă de la 20 de metri în ultima fază a meciului, lăsând Elveția să se bucure de Alpi și de aer curat în loc de fotbal în această vară.

ARGENTINA-ELVEȚIA 1-0 după prelungiri (0-0, 0-0)
A marcat Di Maria (118)
Statistici, echipe, comentariu live

Apostolul Lukaku

Belgia-SUADeși a fost programat în fundul optimilor și s-a jucat după ce toate echipele mari își terminaseră deja recitalul, ca un concert al unor elevi de liceu programat după un festival rock, meciul dintre Belgia și Statele Unite a fost unul plin de spectacol și de ocazii, reușind să ne demonstreze că fotbalul nu are nevoie de titluri mondiale pentru a-și dezlănțui aromele. Mai ales având în vedere faptul că față în față au fost echipa Belgiei, considerată una dintre potențialele surprize ale Mondialelor, dar ajunsă în această fază după meciuri mai chinuite decât câinii de la adăposturile bucureștene, și naționala Statelor Unite, plină de jucători care au învățat fotbalul din postere și de la transmisiunile radio ale lui Ilie Dobre.

Ratare Origi Belgia-SUACele două echipe și-au împărțit frățește terenurile încă de la începutul meciului: americanii au luat propriul careu de 16 metri, în timp ce belgienii s-au pus pe scaun în fața lor și au început să le care pumni, picioare și palme pentru a le testa rezistența la stres. După o colecție de ratări care ar putea umple trei almanahuri la final de an, majoritatea găzduite pe serverul lui Tim Howard, portarul american care a scos două sute de miliarde de șuturi pe poartă până când statisticile au crăpat și l-au trimis direct în istorie, cele două echipe au ajuns la prelungiri, imitând scorul de 0-0 pe care l-au luat de bun de la Argentina-Elveția și Germania-Algeria.

Lukaku Belgia-SUAAici s-a dezlănțuit însă tsunami-ul. Dacă timp de 90 de minute au lăsat tabela să se odihnească în ciuda amenințărilor repetate, belgienii l-au introdus în teren pe Lukaku, care a avut efectul unei pastile de Mentos într-o sticlă de Cola. În doar 15 minute de la startul prelungirilor, tabela arăta deja 2-0 pentru Belgia. Primul gol a fost înscris de De Bruyne, care a reușit să-l învingă în sfârșit pe Howard în minutul 93 la o fază în care belgienii au insistat ca hackerii care caută probleme până găsesc găuri (GIF). Romelu Lukaku a fost cel care a dublat avantajul bombonezilor belgieni după un contraatac tăios ca o coală de hârtie târâtă pe podul palmei (GIF). Era 2-0 între cele două mini-reprize din prelungiri, iar americanii păreau pregătiți de pus pe grill și numai bine marinați.

Green Belgia-SUAEchipa condusă de Klinsmann a încercat însă să revină în joc, iar golul marcat de Green după o pasă științifico-fantastică inventată de americani (GIF) reprezintă una dintre dovezile că fotbalul din Statele Unite are șanse să iasă din stadiul de eternă speranță și să devină măcar o alternativă la barbecue. Deși au încercat în continuare să marcheze golul egalării, implicit printr-o lovitură liberă bătută cu schepsis care i-a amețit pe belgieni ca vinul pe chercheliți (GIF), scorul a rămas 2-1 pentru europeni. Belgia devine astfel principala contracandidată a Argentinei în turneul paralel neoficial de meciuri câștigate chinuit, iar cele două echipe se vor întâlni în sferturi într-un meci în care puteți paria fără probleme de acum pe faptul că Messi va marca sau va pasa decisiv în ultimul minut, iar Belgia va marca la rândul său după minutul 70.

BELGIA-SUA 2-1 după prelungiri (0-0, 2-0)
Au marcat De Bruyne (93), Lukaku (105), respectiv Green (107)
Statistici, echipe, comentariu live

Sferturile de finală de la World Cup 2014 Brazilia

Franța-Germania (4 iulie, ora 19)
Brazilia-Columbia (4 iulie, ora 23)
Argentina-Belgia (5 iulie, ora 19)
Olanda-Costa Rica (5 iulie, ora 23)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.