World Cup 2014, faza pe fotoliu. Ziua 13: Falimentul zonei Euro

Ultima rundă de meciuri ale grupelor C și D de la Campionatul Mondial de Fotbal a adus ceea ce n-au putut politicienii în ultimii 50 de ani: să unifice cu adevărat Europa. De această dată, în avioanele de întoarcere spre casă de la World Cup, acolo unde Spania, Anglia, Italia și Croația au văzut aceleași filme plictisitoare pe Transatlantice, singurele echipe care au scăpat de deportare fiind deocamdată Olanda și Grecia, adică naționalele care l-au bătut pe Pițurcă în ultimele preliminarii. Omul dovedește astfel că e vizionar, lăsându-i pe olandezi și greci să se facă de rușine în fazele superioare ale Mondialelor în timp ce noi stăm relaxați și fără griji acasă.

Una dintre cele mai cretine grupe de la Mondiale a fost cea denumită plastic Grupa Morții, cauza fiind legată de prezența a trei campioane mondiale – Italia, Anglia și Uruguay – plus Costa Rica, echipă pe care celelalte au băgat-o-n seamă ca pe o vecină nebună care vorbește singură. Problema e că Grupa Morții a devenit foarte repede Grupa Morților, cele trei campioane mondiale fiind de fapt leșinate-n coteț. Dacă Anglia a luat bătaie de la Italia și Uruguay și deformase timpul astfel încât a reușit să plece acasă înainte să ajungă în Brazilia, Italia și Uruguay au primit la rândul lor vizita neplăcută a uraganelor costaricane, astfel că, la ora ultimelor meciuri din grupă, aveam Costa Rica deja calificată, în timp ce vedetele se adunau de pe jos și se chinuiau să treacă mai departe cum trece un maratonist lihnit și deshidratat linia de sosire. Meciul decisiv pentru a doua poziție în clasament: Italia-Uruguay.

La vita e nulla

Italia-UruguayLa egal, Italia era calificată, informație care le-a trezit instinctual italienilor reflexul catenaccio. Jucătorii europeni și-au montat fundurile în poartă, așteptând finalul meciului încă din secunda 5. În aceste condiții, ocaziile au lipsit ca vegetația din deșert: dacă italienii nu prea aveau de ce să ajungă la poarta adversă, uruguayenii nu au avut cum să facă asta, iar pauza le-a prins pe cele două echipe de-abia încălzite.

Cum nici după pauză nu am prea avut parte de fotbal, italienii omorând orice încercare de simulare a acestui sport prin cinci fundași care mai aveau puțin și veneau înarmați la meci, a început o repriză de teatru în aer liber, jucătorii celor două echipe întrecându-se în lovituri și îmbrânceli de toate tipurile proporționale cu simulările jenante pe alocuri. Meciul s-a transformat istantaneu dintr-unul urât într-unul infect și imposibil de urmărit, astfel că, dacă s-a nimerit ca un neofit să încerce să urmărească fotbalul începând cu acest meci, omul a închis rapid televizorul și a mutat pe Teleshopping, unde acțiunea depășea cu mult ritmul din meciul decisiv al acestei grupe.

Italia-UruguayDe fapt, singurele faze notabile ale meciului nu au venit din ceea ce numim fotbal în mod normal, ci dintr-un fault urât al lui Marchisio, care și-a parcat crampoanele pe tibia unui adversar înainte de a-l întreba pe arbitru, lovit de amnezie, de ce primește roșu, și dintr-o fază în care Suarez l-a mușcat de gât pe italianul Chiellini (GIF), dovedind pedigree și viziune perfecte pentru a fi transferat în sezonul următor de Dinamo.

Între aceste faze care au ținut întreaga lume fotbalistică cu sufletul la gură a venit și un gol marcat cu spatele, norocos, așa cum era normal să se întâmple într-un meci de acest tip, de Diego Godin (GIF).

Italia-UruguayDin echipa falnică mândră de fiecare atac dărâmat, având ceva din plăcerea cretină pe care o simte un manelist când calcă pe castelele de nisip ale copiilor pe plajă, Italia s-a trezit în postura de a ataca și de a marca pentru a nu pierde calificarea. Cum mai erau însă doar 10 minute de joc și atacanții italieni aveau pânze de păianjen între ghete de la poziția adoptată pe banca de rezerve, misiunea s-a dovedit imposibilă pentru fotbaliștii lui Prandelli, care deși au atacat implicit cu portarul Buffon și cu fundașii în ultimele faze, pleacă acasă la braț cu Anglia, nu înainte ca antrenorul și președintele Federației din Italia să-și înainteze demisiile. Semn că până și italienii au mai multă onoare decât oltenii.

ITALIA-URUGUAY 0-1 (0-0)
A marcat Godin (81)
Statistici, echipe, comentariu live

Budinci de Yorkshire

Anglia-Costa RicaCelălalt meci al grupei a fost unul complet nul în logică și substanță. Anglia-Costa Rica s-a jucat doar pentru că organizatorii apucaseră să vândă bilete, jucătorii ambelor echipe având deja rezervări mai importante: englezii la avionul spre Londra, costaricanii spre optimile de finală. Din această încleștare plină de suspans anemic nu putea să iasă decât un meci plin de chef, englezii dovedind chiar și-n al 12-lea ceas că au participat la World Cup 2014 doar pentru a nu pierde contactul cu sindicatul fetelor vesele de pe Copacabana. De cealaltă parte, Costa Rica câștigă grupa cu Italia, Anglia și Uruguay cu două victorii și fără să fie învinsă, dovedind că buturuga mică nu doar răstoarnă carul, ci poate chiar să-l lase fără cai.

ANGLIA-COSTA RICA 0-0
Statistici, echipe, comentariu live

Harul cu noroc

Grecia-Coasta de FildeșGrecia are șanse mari să devină cea mai norocoasă echipă care a participat vreodată la o ediție a Campionatului Mondial de Fotbal. După ce a trecut de o grupă preliminară în care cei mai dificili adversari au fost Bosnia și Slovacia, după ce a reușit să bată cu 1-0 și 2-0 enorma echipă a Liechtenstein-ului, primul meci aducând golul victoriei de-abia în minutul 71, după ce a terminat această imensă grupă pe locul al doilea, în urma Bosniei, și după ce în baraj a dat de România lui Pițurcă, echipă de care a trecut fără probleme deși gecii și-au dat până și autogol în retur, Grecia continuă să impresioneze la World Cup printr-o prezență scenică demnă de Eugen Ionesco colț cu Kafka.

Grecia-Coasta de FildeșParcursul grecilor a început abrupt, cu un 0-3 fără discuții în fața Columbiei, echipă care le-a întors calul troian din drum, l-a dezasamblat și i l-au introdus lent, dar sigur, în fund. A urmat apoi cel mai chinuit meci de fotbal de la Nigeria-Iran încoace, 0-0 cu Japonia, partidă în care japonezii au avut posesie 68% și 12 șuturi pe spațiul porții doar pentru ca la final să țină-n brațe un zero imens. În sfârșit, cu un singur punct înainte de ultima partidă, Grecia a reușit să învingă aseară Coasta de Fildeș printr-un penalty scos în minutul 94, într-un moment în care patronii restaurantelor grecești plângeau deja pe sub mese, între cioburi.

Acest drum în pantă chinuit absolut senzațional al Greciei, în care practic nu a bătut nicio echipă națională cât de cât ancorată în realitatea anului 2014, este dovada clară că grecii au învățat lucruri importante din experiența financiară nefastă pe care au avut-o în cursul anului trecut, nemții trimițând odată cu miliardele de euro necesare ridicării țării din smoală și ceva ADN de simulacru de fotbal. Nu mult, ascuns în amprente pe bancnote, dar îndeajuns pentru ca desculții fotbalului să-i vadă pe greci trecând în optimile Campionatului Mondial din Brazilia.

Grecia-Coasta de FildeșPrimul gol din meciul Grecia-Coasta de Fildeș a venit în minutul 42, fix înainte de pauză, când Samaris a marcat după ce un fundaș african a avut grijă să nu calce strîmb pe linia norocului grec și i-a pasat atacantului elen, care a rămas singur cu portarul Barry și a marcat simplu ca un iaurt cu miere (GIF). Jucătorii greci au reușit să țină piept după pauză atacurilor ivorienilor, Les Elephantes dovedind că există lucruri mai importante de făcut decât să marchezi într-un meci în care egalul sau victoria îți aduceau calificarea în turul următor.

Grecia-Coasta de FildeșDupă o repriză în care grecii au fost mai periculoși la finalizare, Coasta de Fildeș a marcat golul egalării pe când se suna de ieșire, într-o fază în care fundașii greci au părut insulele din Egee, iar pasele ivorienilor curenții dintre ele (GIF). A fost momentul în care Grecia a sunat adunarea și a invocat norocul care i-a adus la Rio. În minutul al doilea din cele trei de prelungiri, Samaras – un fotbalist lent ca o țestoasă de Galapagos – a fost împiedicat în careu de un fundaș african care dormea-n ghete (GIF), din penalty-ul marcat la spartul târgului născându-se calificarea unei țări care a impresionat ultima oară prin viziune și strategie în antichitate (GIF).

Și pentru că norocul grec nu se oprește aici, aflăm că naționala elenă se va bate pentru calificarea în sferturi cu jucătorii din Costa Rica, o echipă care – chiar dacă a eliminat Anglia și Italia – rămâne un reper fotbalistic pe care-l reții doar la ocazii speciale.

GRECIA-COASTA DE FILDEȘ 2-1 (1-0)
Au marcat Samaris (42), Samaras (92-pen), respectiv Wilfried (74)
Statistici, echipe, comentariu live

Little Boy

Columbia-Japonia În meciul paralel jucat în grupa Greciei, Columbia a ținut să profite de forma excelentă în care se află jucătorii săi la această ediție a Cupei Mondiale și a lovit Japonia fără replică, administrându-i cutanat un 4-1 în urma căruia niponii pleacă acasă pentru a-și reface stocul de fotbal până la următoarea ediție World Cup. Scorul a fost deschis de Cuadrado din penalty (GIF), procedeu atât de des întâlnit în Brazilia, încât în valul de unșpe metri uiți că nu s-a marcat niciodată până acum din lovitură liberă, în ciuda soluțiilor lacrimogene inventate de FIFA. În minutul 45+2, pe când spectatorii din stadion erau deja la chioșcuri și toalete, Japonia a marcat golul egalării, împuns de Okazaki cu capul de la înălțimea celor 174 de centimetri ai săi (GIF). După pauză, Columbia a urcat pe japonezi și le-a cucerit muntele Fuji prin două goluri consecutive marcate de Martinez (GIF) (GIF) și unul de Rodriguez (GIF) în faze în care apărarea japoneză a părut că e formată din jucători încălțați invers.

Mondragon Columbia-JaponiaDe notat că Faryd Mondragon a devenit cel mai bătrân jucător care a intrat vreodată pe teren la o Cupă Mondială, portarul de rezervă al Columbiei revenind la 43 de ani în echipa sud-americană curățat și îmbălsămat după ce la anterioara sa experiență la World Cup a fost trimis la cules de fluturi de Adi Ilie și compania în 1998, în Franța. Columbia este singura echipă cu maxim de puncte în primele patru grupe de la Mondial și se va bate cu Uruguay pentru un loc în sferturile de finală ale unui Campionat Mondial care pare din ce în ce mai mult o competiție a Americii Latine cu invitați europeni.

COLUMBIA-JAPONIA 4-1 (1-1)
Au marcat Cuadrado (17-pen), Martinez (55, 82), Rodriguez (90), respectiv Okazaki (45+2)
Statistici, echipe, comentariu live

Miercuri la Campionatul Mondial

Nigeria-Argentina (ora 19)
Bosnia-Iran (ora 19)
Honduras-Elveția (ora 23)
Ecuador-Franța (ora 23)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

3 Comentarii

  1. Şi Olanda are punctaj maxim :D

    Altfel, nici catenaccio nu mai e ce-a fost. I-a mâncat pe italieni s-o dea cu vrăjeli, cu “tikitalia” şi alte tâmpenii :)))))))

  2. Articolele astea sunt un fel de satire culturalo-fotbalistice. Și zic să mă-ncumet să fac și-un clasament – Top 3 subtitluri “World Cup, faza pe fotoliu”:
    1. La Vita e nulla
    2. Fata Morghana
    3. Funia Roja
    O să îmi fie mai dor de articolele astea decât de competiția de la Cupa Mondială, după ce se termină toată nebunia. :))

  3. Daniela, o să mă fac că nu s-a terminat competiția și dau ca și cum s-ar juca în continuare. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.