World Cup 2014, faza pe fotoliu. Ziua a noua: Lecția de Tico Taka

Italia - Costa RicaAtunci când italienii, englezii și uruguayenii au picat în aceeași grupă cu Costa Rica la tragerea la sorți pentru World Cup 2014, cele trei echipe au privit spre naționala țării din America Centrală cum se uită Torje la Liechtenstein și Feroe în grupele de calificare. Însă, după primele două meciuri din grupă, costaricanii sunt singurii care și-au asigurat calificarea în optimi, Los Ticos realizând astăzi o performanță de excepție: pe lângă faptul că le-au tăiat sosul de spaghetti italienilor, au îngropat definitiv și Anglia, echipa care a pus fotbalul pe hartă fiind la fel de pregătită de Mondial ca România rurală de încărcarea wireless.

În meciul jucat astăzi de Italia contra echipei din Costa Rica am văzut un meci mai echilibrat decât se aștepta lumea fotbalului, italienii primindu-i pe central-americani cu un amestec de aroganță și superficialitate care a dat pe afară probabil pe sub tunelul Mont Blanc de la vecinii brânzari, mari specialiști în depășiri pe linia continuă la capitolul relații interumane. Astfel, deși Balotelli a avut două ocazii imense în debutul meciului după ce s-a trezit de fiecare dată singur cu portarul advers, mascota italienilor le-a ratat senin pe amândouă (GIF, GIF), dovedind că are o percepție a spațiului egală cu cea a unui bolovan lăsat în soare în mijlocul Atacamei.

Italia - Costa RicaGolul care a salvat o primă repriză mai degrabă anostă a venit în poarta Italiei exact înaintea pauzei, într-un moment în care peninsularii se gândeau deja la parfumurile lăsate la vestiare. Marcatorul a fost Bryan Ruiz, care a înfipt mingea în podeaua porții după ce aceasta a violat în prealabil transversala (GIF), făcând necesară pentru a doua oară în acest turneu final tehnologia care arată instantaneu dacă balonul a trecut sau nu de linia porții.

Italia - Costa RicaDeși italienii au forțat egalarea în repriza secundă, meciul a fost câștigat de costaricani, care la finalul partidei s-au bucurat ca de soare în sezonul ploios pentru o calificare care ți-ar fi schimbat destinația vacanței din Eforie în Bali dacă ai fi avut inspirația să o pronostichezi la pariuri. Italienii, în schimb, se văd nevoiți să se lupte cu uruguayenii pentru a nu-și relua locul părăsit în fața cuptorului de pizza de acasă. Peste toate, însă, naționala Angliei este trimisă oficial în sânul Reginei după doar două jocuri la World Cup 2014, ultimul meci din grupă urmând să conteze doar pentru fericirea matematică a angajaților Institutului Național de Statistică din Londra. Este pentru prima dată după 1958 când englezii dau cu Big Ben-ul de pământ încă din faza grupelor, dovedind încă o dată că nea Piți e un vizionar care insistă să nu bată recorduri negative la turneele finale, deci mai bine nu se califică deloc.

ITALIA-COSTA RICA 0-1 (0-1)
A marcat Ruiz (44)
Statistici, echipe, comentariu live

Echipa din Hexagol

Franta - ElvetiaÎntr-un moment în care toate perechile de ochi sunt ațintite spre Neymar, Messi și Ronaldo, oamenii care atrag în reclamele la chiloți, treninguri, maimuțe, arpalete și tampoane în vremurile contemporane, Karim Benzema pare hotărât să fie primul jucător al Franței de după domnia de opt ani a împăratului Zidane care este în stare să ducă Franța spre vârfurile aerisite ale clasamentelor finale într-un Campionat Mondial.

După ce în primul meci au picat cu Honduras, demonstrând că în fotbal nu mai există echipe mici, ci doar foarte mici, extrordinar de mici și nanoechipe, Franța s-a văzut pusă în situația de a juca cu vecinii elvețieni în ceea ce ar fi trebuit să fie un soi de derby al celei mai dezechilibrate grupe de la acest Mondial. Meciul a fost însă atât de inegal pe toate axele, încât elvețienii și-ar fi dorit să nu se bage în competiție deloc, o atitudine neutră caracteristică acestei națiuni fiind probabil o alegere mult mai inspirată decât prezența la propriul măcel.

Franta - ElvetiaFranța – singura echipă care a reușit să învingă până acum o națională din zona Concacaf, o arie care altă dată era ciuca bătăilor în Campionatele Mondiale, locale sau paralamentare, a marcat câte goluri a vrut Benzema, singura problemă reală a Franței în timpul meciului cu Elveția fiind stocurile de vin ale parizienilor, care de fericire au spart cămara și au sugativat tot din sticle înainte de a reveni la atitudinea lor arogantă și disprețuitoare.

Francezii au lovit atât de rapid Elveția încât istoria nu va reține primul gol separat de al doilea, marcate în minutele 17 și 18. Prima reușită i-a aparținut lui Giroud. Scăpat de un cartonaș după ce l-a finisat pe un elvețian cu un șpiț în bornău cu câteva minute înainte, atacantul francez s-a înălțat în mijlocul careului după un corner ca o antenă telescopică și a trimis mingea plasat spre vinclu (GIF). Al doilea gol a venit după ce elvețienii n-au apucat să paseze de două ori după ce au început de la mijlocul terenului, Benzema recuperând și pasându-i lui Matuidi, care a șutat cu latul la firul ierbii în ceea ce s-a dovedit echivalentul unui pumn în ficat la box (GIF). Meciul tocmai se terminase din punct de vedere moral, însă pentru că televiziunile au apucat să plătească pentru 90 de minute, francezii au fost nevoiți să le care șpacluri vecinilor lor pentru încă peste o oră, construind golaveraj și depozitându-l pentru zile mai bune, în caz că atacă nemții.

Franta - ElvetiaBenzema și Franța au jucat atât de relaxat, încât și-au permis chiar să execute ratarea Mondialelor din Brazilia prin Cabaye, care a îndesat mingea în bara transversală de la 6 metri cu poarta goală în față. Ratarea a fost atât de mare, încât a depășit în mărime un penalty ratat cu 3 secunde anterior de Benzema, care a tras de la 11 metri ca și cum s-ar fi încălțat invers, devenind astfel primul francez care ratează un penalty în istoria Campionatelor Mondiale (GIF).

Francezii s-au dovedit însă atât de aroganți, încât li s-a rupt bagheta chiar și de propriile lor ratări. Astfel, după alte câteva minute, un circuit de turism-viteză al mingii pe traseul Varane-Giroud-Valbuena s-a terminat cu unul dintre golurile de echipă ale începutului de turneu final (GIF), francezul de 1.66 dovedind că Franța n-are jucători mici când e vorba de joc și de goluri.

Franta - ElvetiaDupă pauză, mașina de făcut brânză transformată în automat de goluri a continuat să învârtă fotbalul în rana elvețienilor, iar Benzema a marcat și el în minutul 68 pentru 4-0 (GIF) după ce fundașul elvețian Senderos a scos vopseaua de pe Brazuca încercând s-o bărbierească fără lamă în careu. Recitalul francez s-a terminat abia la 5-0, când Sissoko a marcat din pasa aceluiași Benzema (GIF).

Văzuți cu sacii-n căruță, francezii au purces la vale, lăsându-i pe elvețieni să marcheze două goluri care, dacă ar fi venit într-un context ceva mai fericit, ar fi răsturnat clasamentul golurilor frumoase și eficiente de la World Cup 2014. Așa, însă, reușitele superbe ale elvețienilor pur-sânge Dzemaili (GIF) și Xhaka (GIF) nu fac decât să-i pună pe cei din Federația de Fotbal din Elveția să se întrebe dacă nu ar fi fost o idee mai bună să naturalizeze ceva nemți.

Cu opt goluri marcate și doar două primite în primele două jocuri, echipa lui Benzema are încă mari emoții pentru calificare, o înfrângere cu 0-7 în meciul cu puternica națională a Ecuadorului combinată cu un 4-0 în meciul dintre Elveția și Honduras urmând să-i trimită acasă pe oamenii lui Deschamps.

FRANȚA-ELVEȚIA 5-2 (3-0)
Au marcat Giroud (17), Matuidi (18), Valbuena (40), Benzema (67), Sissoko (73), respectiv Dzemaili (81), Xhaka (87)
Statistici, echipe, comentariu live

Ecuadorul de casă al Hondurasului

Honduras-EcuadorUltimul meci al zilei s-a jucat între Ecuador și Honduras. O partidă așteptată ca ziua de impozit de întreaga planetă încă de la tragerea la sorți a grupelor de la World Cup 2014 s-a dovedit a fi atât de slabă, încât până și Liga 1 a avut un reprezentant acolo. Ba chiar unul care a ieșit în evidență: unul dintre marcatori a fost Costly (GIF), un atacant hondurian care la un moment dat s-a aflat pe statele de plată ale lui FC Vaslui. Golul său a fost însă neutralizat de Valencia până la pauză, atacantul ecuadorian marcând cu o minge care s-a plimbat prin fața portarului advers ca un model pe catwalk (GIF). Același Valencia a stabilit și scorul final, 2-1 pentru Ecuador, cu o lovitură de cap de la marginea careului mic (GIF), loc din care un atacant nu ar trebui să poată să marcheze dacă adversarii ar avea un portar cât de cât dezghețat. Honduras se bucură însă deocamdată la lucruri subțiri, cum ar fi că bea apă de la aceeași cișmea cu Franța.

HONDURAS-ECUADOR 1-2 (1-1)
Au marcat Costly (31), respectiv Valencia (34, 65)
Statistici, echipe, comentariu live

Sâmbătă la Campionatul Mondial

Argentina-Iran (ora 19)
Germania-Ghana (ora 22)
Nigeria-Bosnia (ora 1)

Pentru a te abona prin e-mail la seria de articole World Cup 2014, faza pe fotoliu, introdu adresa de e-mail în meniul din dreapta.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

  1. Meștere, păcat că nu ai zis nimic despre golul lui Benzema de după fluierul de finel de meci.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.