Rio 2016, faza pe canapea. Ziua 3: Mămăliga campionilor

După ce Guvernul României a inventat Poliția Pădurilor, o metodă prin care orice român poate verifica legalitatea transporturilor de lemne care par dubioase, Ministerul Tineretului și Sporturilor s-a prins ieri, în a treia zi de competiție a Olimpiadei de la Rio, că singura soluție prin care România poate să evite de acum înainte participări rușinoase la Jocurile Olimpice ar fi să imagineze un soi de Poliție a Scutirilor la Sport. Molima care s-a așezat ca o pătură din lână peste corpul aproape cangrenat al sportului de masă românesc transformă copiii din școli din titirezi pe baterii în jaloane cu rădăcină într-un peisaj din care ies viitori campioni olimpici doar dacă plouă cu mentosane de două ori pe zi.

Nu prea poți să scoți sportivi dintr-o țară care se luptă chiorăște, cu sapa și toporul, pentru ca singura disciplină din care poți scoate inimi care bat este aruncată la colț și pusă cu genunchii pe coji de nucă în așteptarea eliminării complete din programa școlară pentru că-i obosește pe copii. Și pentru că aceștia transpiră. Aceiași copii care nu obosesc niciodată să ridice sticle și fumuri la ore construite pentru somn.

Și da, nu poți aduna medalii la Olimpiadă atât timp cât terenurile de sport din România sunt transformate în intravilane pe care se construiesc mall-uri, blocuri și afaceri pentru gușați care astăzi plâng în fața berii la televizor că o româncă este eliminată în semifinalele Olimpiadei la judo.

Seria limitată Renault Olimpic

Seria de articole Rio 2016, faza pe canapea vă este oferită de Renault Româniapartener oficial al Comitetului Olimpic și Sportiv Român la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

 

Toate încasările vor fi donate în scop umanitar către Centrul de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinț”, care oferă consiliere și educare în beneficiul copiilor cu tulburări din spectrul autist din județul Bistrița-Năsăud. Povestea asociației poate fi citită pe larg aici: http://www.crra.ro/.

 

Citești gratis articolele de pe acest blog, dar poți dona și tu orice sumă pentru ca acești copii să aibă o viață normală.

 

Asociația Autism Europa Bistrița
Cont IBAN: RO77RNCB0038098311390001
Cont deschis la BCR
Cod Swift: RNCBROBU

La noi, bazinele de înot sunt metale rare iar politicienii construiesc piste de tartan exclusiv pentru a-și afișa mutrele radiante și pe alocuri penale și probabil plagiate în fața camerelor pentru ca la final totul să se transforme în găleți roșii cu zahăr și voturi trase prin tifon. În condițiile astea, fiecare victorie pe care o vedem la televizor în serile amare de la Rio este fie o pură întâmplare, fie noroc, fie consecința unei minți și a unui suflet care au decis să ignore smoala vâscoasă din jur și să înoate printre gunoaie în speranța că vor evada și că, pentru câteva momente o dată la patru ani, vor primi dulcea mângâiere a podiumului olimpic.

Vietnam, Uzbekistan, Georgia, Kazahstan, Taipei. Sfinte rulou gazon, până și Kosovo! Ca să nu mai vorbim de Ungaria, vecinii de care râdem cu hohote în mojicia noastră, au adunat deja 3 medalii de aur la Rio și o vor mai face. Toate aceste țări stau mai bine decât România în clasamentul pe medalii, iar logica acestui palmares nu are cum să stea într-o întâmplare, mai ales că o simplă analiză statistică ne arată că de vreo 20 de ani încoace cădem în gol ca personajele din desene animate, încercând să dăm din degetele mâinilor legate la spate pentru a ne menține echilibrul în aer.

Și nici măcar nu e o problemă că intrăm la apă ca lâna-n lighean și că suntem din ce în ce mai mici, riscând să dispărem complet de pe radar. Marea provocare pe care o avem de înfrântat este momentul în care vom conștientiza în sfârșit la nivel național că epoca în care ne rupeam gâturile din cauza medaliilor a trecut și că în loc să ne acceptăm soarta ca-n Miorița trebuie să ne așezăm la masă, să ne arătăm unghiile pe batistuță și să ne gândim la o strategie logică care în anii următori să nu ne mai ofere înfrângeri amare ale veteranilor care încearcă să salveze onoarea unei țări în derivă, ci înfrângeri optimiste ale unor copii care iau bătaie pentru a se pregăti de victoriile de la următoarea Olimpiadă și apoi pentru medaliile de la cealaltă. Suntem blocați în timp, iar oamenii cu cravată au aruncat cheia peste umăr în fântână cu zâmbetul tâmp al celor care cred că asta ne va aduce noroc în viață.

Nu vă îngrijorați, însă. Vor exista argumente pentru ca politicienii să ofere bani în continuare unei Catedrale în locul sportului. Germania, marea Germanie, e la egalitate nulă de medalii cu noi, iar Spania, care învârte trofee prin toate sporturile, a adunat până acum o amărâtă medalie de bronz. Dar ei abia încep competiția în disciplinele în care contează, în timp ce noi ne-am cam epuizat resursele și ne bazăm pe Tecău, Mergea, Ponor și pe vreo surpriză pentru nu veni acasă cu gâtul gol.

Ziua a treia de la Rio a fost una dureroasă pentru noi și a semănat cu un cutremur care pune la pământ toate blocurile moderne construite după logici inginerești învățate de pe Youtube. Am fost măturați pe rând la toate disciplinele la care am participat, singurele motive de bucurie pe care le-am avut fiind un meci câștigat în turul al doilea în proba de tenis la dublu masculin prin Mergea și Tecău și o victorie regizată parcă de Hitchcock la tenis de masă prin Adi Crișan, care ulterior a pierdut în turul următor. În rest, am avut o zi care a împletit perfect lipsa de șansă, lipsa de inspirație, lipsa de valoare și lipsa de viziune, ecuație cu patru minusuri care în sport nu vor da niciodată plus.

Am început prin Alin Moldoveanu, omul care ne-a urcat pe garduri la Olimpiada de la Londra prin aurul câștigat surprinzător într-o probă în care sportivii par șahiști cu arma în mână: pușcă cu aer comprimat 10 metri în cadrul concursului de tir sportiv. După ce a ratat calificarea la Rio și a fost apoi băgat în față la coadă de Federația Internațională, care i-a dat șansa să-și apere astfel medalia de aur câștigată cu patru ani în urmă, Alin nu a reușit decât al 19-lea punctaj din 50 de participanți în calificările din care s-au dus în finală doar 8 sportivi. Iar aurul a plecat de la București la Roma, câștigat de italianul Niccolo Campriani.

Povestea zilei a fost cea a Corinei Căprioriu, una dintre favoritele probei de judo 57 de kilograme. Corina a trecut ca prin brânză prin primele două tururi ale competiției și s-a văzut aseară în fața medaliilor într-o semifinală disputată împotriva braziliencei Rafaela Silva. A fost un meci absolut fabulos în urma căruia într-o țară cu ceva mai mult aplomb sportiv sălile de judo ar fi fost inundate astăzi cu copii de toate vârstele care să învețe tainele ipponului. Asta dacă țara mai are săli de judo.

După cele 4 minute regulamentare ale partidei desfășurate în atmosferă de stadion de fotbal, cu adversara Corinei dusă pe umeri de suporteri din arsenalul cărora au lipsit doar fumigenele, cele două sportive au terminat la egalitate, iar meciul a intrat în prelungiri, acolo unde urma să câștige primul procedeu punctat, după o regulă care seamănă cu cea a golului de aur din fotbal. Au fost în total puțin peste 7 minute în care Corina și Rafela au depus un efort monstruos și în care ne-a fost dovedit faptul că judo-ul este un sport în care fiecare secundă este încărcată de tensiune și strategie. Într-un final încins și plin de încordare, Corina a fost contraatacată la o încercare de procedeu și prinsă în waza-ari, sfârșind meciul cu fața în pumni și ochii-n lacrimi.

Obosită și dezorientată, Corina Căprioriu a pierdut apoi și meciul pentru bronz, jucat contra portughezei Monteiro, și vine acasă fără nicio medalie, dar cu impresia că a fost la câțiva microni de a termina competiția cu metalul la gât. Și cu imaginea unei sportive care a luptat până la ultima firimitură de energie pentru a acoperi un sistem bolnav.

Ziua a continuat cu eliminarea Danielei Dodean în competiția de tenis de masă, acolo unde românca a fost imobilă în fața japonezei Ai Fukuhara, pierzând cu 4-0 la seturi. Nici la tenis feminin nu ne-a mers bine. Un sport care în ultimii ani ne-a stins setea de victorii s-a predat la Rio, acolo unde Monica Niculescu a abandonat înaintea meciului cu Svetlana Kuznetsova din cauza unor probleme fizice la spate. Un moment bun pentru a înțelege faptul că Simona Halep trebuie respectată ceva mai mult într-o țară în care fiecare victorie a unui sportiv este privită brusc ca un soi de credit contractat de acesta la banca de speranțe a propriilor concetățeni.

După ce am sorbit câteva guri de ceai neîndulcit pe care-l consideram punctul culminant al unei zile amare, ziua a treia a Olimpiadei avea să ne ofere însă o mușcătură zdravănă din bordură după ce strălucitoarea națională de handbal feminin, pe care mulți o considerau abonată fără concurs la o medalie olimpică, s-a spart în bucăți în fața Braziliei într-un meci în care fetele noastre au părut trezite din somn și puse să tragă la galere la mijlocul nopții.

Fără nicio idee tactică coerentă, cu un ritm depășit, lovite de apatie și eficiente ca România în atragerea fondurilor europene nerambursabile, româncele au fost bătute atât de rău de brazilience, încât acestea și-au permis să facă spectacol spre finalul meciului și să construiască faze și goluri care păreau scoase dintr-un meci demonstrativ al unei versiuni pe semicerc a celor de la Harlem Globetrotters.

Umilința a continuat până în ultima secundă a meciului, când tabela s-a oprit la 26-13 pentru brazilience, un scor care pentru a putea fi explicat în cuvinte are nevoie de o limbă cu un tezaur de cuvinte de cel puțin zece ori mai mare decât al românei. Cumulat cu înfrângerea anterioară contra Angolei, rezultatul ne aruncă în fundul grupei de calificare și ne pune să ne calculăm pe caietul de matematică șansele minime la viața de după grupele olimpice. Nu mai îndrăznim să ne gândim la vreo victorie decât pentru palmares, chit că următorul meci se va juca contra naționalei din Muntenegru și va fi partida șchiopilor care au câte două înfrângeri până acum la Olimpiadă.

Am avut însă și echipe care și-au respectat poziția și imaginea. Florin Mergea și Horia Tecău au trecut fără probleme majore în turul al treilea în proba de dublu masculin după ce le-au înnodat mutual șireturile mexicanilor Gonzalez și Reyes-Varela. Cu un 6-3 7-6 executat scurt, băieții care pe măsură ce trec zilele par singurele noastre șanse reale la o medalie sănătoasă merg mai departe și-și așteaptă adversarii din sferturi, cuplul brazilian Melo/Soares. Va fi unul dintre meciurile foarte interesante ale competiției, pentru că ambele echipe sunt formate din specialiști de tradiție la dublu. Noi sperăm doar ca după înfrângerile Corinei Căprioriu la Rafaela Silva și a echipei de handbal în fața gazdelor să nu asistăm la o nouă repriză de călușari care dansează samba.

Tot la capitolul respect intră și rezultatul lui Robert Glință din finala de 100 de metri spate la natație. Venit la Rio cu o listă de cumpărături pe care figura o eventuală calificare în semifinale, înotătorul de 19 ani s-a calificat ieri în finală, depășindu-și propriile așteptări și oferindu-ne astfel un minim confort psihologic legat de Olimpiada de la Tokyo, pentru care România pare în rest nepregătită încă de pe acum ca un licean prins cu Bacalaureatul între ghilimele. Deși a terminat finala pe locul al optulea, cu un timp mai slab față de cel de calificare (53.50 față de precedentul 53.34, record personal și național la 100 de metri spate), Robert este unul dintre sportivii care termină Olimpiada de la Rio dovedind că în sport există și înfrângeri pozitive.

Proba a fost câștigată de americanul Ryan Murphy, un rezultat care aduce al șaselea aur consecutiv pentru SUA la această probă olimpică. De altfel, americanii au pierdut ultima dată la 100 de metri spate la Barcelona în 1992, pe când Freddie Mercury cânta imnul Olimpiadei.

Momentul românesc zilei de ieri ne-a fost însă oferit de Adrian Crișan, veteranul lotului de tenis de masă. În turul al treilea al turneului olimpic, Adi și-a împărțit palme cu sud-coreeanul Lee Sangsu, un tip aflat la 70 de locuri în fața românului în clasamentul internațional individual. Meciul a curs în prima sa parte în favoarea asiaticului, care s-a cățărat rapid pe tabelă și a ajuns la 3-1, deci la un set distanță de turul următor. La minge de meci pentru Sangsu și într-un moment în care povestea părea jucată, Adi Crișan a trecut mașina de tenis pe modul avion și a reușit una dintre recuperările care vor rămâne în istoria competiției. A câștigat setul al cincilea cu 12-10, apoi și le-a adjudecat pe ultimele două cu 11-6 și 13-11, încheind meciul cu o minge de înrămat și de arătat nepoților.

Adi Crișan s-a oprit însă ulterior în buza sferturilor de finală, fiind driblat și pus pe avarii azi noapte de chinezul Jike Zhang, care are agățată în cuierul de acasă medalia olimpică de aur de la Londra. A fost un 0-4 sec, iar aventura celei de-a cincea Olimpiade se oprește aici pentru unul dintre veteranii lotului olimpic român, care închide în șah și prezența românilor în concursul de tenis de masă de la Rio.

Dacă ai noștri ne-am cam lămurit cum stau lucrurile, ieșim puțin din granițele obștești și ne îndreptăm spre tribunalul neoficial de la Rio, care ieri s-a adunat ad-hoc în bazinul olimpic. Povestea zilei a avut loc în proba de 100 de metri bras, în care americanca Lilly King a pus mână de la mână și respirație de la respirație pentru a o bate în finală pe rusoaica Yulia Efimova, apărută în piscină în seriile de calificare precum praful pe pian după ce în prima fază fusese suspendată pentru că s-a spălat pe dinți cu Meldonium. Scatoalcele de la distanță dintre cele două sportive, despre care v-am povestit și ieri, au dus la stabilirea unui nou record olimpic în această probă, Lilly King reușind un timp de 1.04:93 pe care întreaga echipă americană de natație, care a adunat deja 600 de kile de aur la Rio, îl consideră răzbunarea ficatului curat în fața splinei îmbâcsite.

În aceeași piscină de la Rio, unguroaica Katinka Hosszu a câștigat a doua sa medalie de aur la aceste Jocuri Olimpice după ce “doamna de fier”, poreclă primită în urma antrenamentelor dure pe care și le autoimpune, a bătut tot ce-a prins la 100 de metri spate. “Știam că pot să câștig, dar le-am spus suporterilor mei din Ungaria că sunt atât de obosită, încât pot să mă clasez pe oricare dintre locurile 1-8”, a spus sportiva maghiară după finală. Katinka reușește astfel să pună al treilea aur în dreptul Ungariei, țară care nu se încurcă la Rio cu metale ieftine.

Tot ieri a fost executat și concursul pe echipe la gimnastică masculin, acolo unde Japonia a reușit să câștige primul său aur după 2004 depășind Rusia și China. Americanii s-au mulțumit cu locul al cincilea, analizând serios înscrierea echipei feminine și la probele masculine la următoarea ediție a Olimpiadei. Competiția a fost însă scuturată de sportivii ucraineni, care s-au hotărât să se prezinte doar la aparatele pe care le consideră relevante la probele individuale. “Boicotul” Ucrainei s-a tradus prin momente amuzante, notate cu zero de arbitri, așa cum s-ar fi întâmplat și dacă evoluția României în meciul cu Albania de la Euro 2016 ar fi trebuit cuantificată la impresia artistică.

În programul zilei de ieri la Rio 2016 s-a strecurat finala feminină a concursului de Rugby, un sport care a revenit la Olimpiadă după 96 de ani de pauză. Jucată între Australia și Noua Zeelandă, țări în care rugby-ul pare că le este injectat copiilor sub formă moleculară încă din stadiul de fetus, finala s-a terminat cu victoria australiencelor, 24-17. De azi începe turneul bărbaților, acolo unde favoriți sunt cei din Fiji. O țară care până acum nu a reușit să câștige nicio medalie la cele 13 ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat.

La capitolul confirmări notăm meciul în care echipa de baschet a Statelor Unite a dezmembrat Venezuela, ai cărei jucători se bucură că au ajuns la Rio pentru că aici sunt hrăniți și au apă curentă la robinet. A fost 113-69, după ce americanii bătuseră China în meciul anterior cu 119-62.

Pe de altă parte, Novak Djokovic a părăsit turneul de tenis și la dublu după ce ieri fusese trimis acasă plângând de argentinianul Del Potro. Sârbul a făcut echipă cu conaționalul Zimonjic, dar cei doi au fost aruncați în statistică de dublul Melo/Soares cu un dublu 6-4. Francezul Tsonga a părăsit și el competiția de simplu după ce luxemburghezul Gilles Muller l-a bătut cu 6-4 6-3 și a trimis în Place Guillaume cei 500.000 de locuitori ai țării pentru un suc și-o bere rece. Serena Williams nu a avut un meci ușor contra franțuzoaicei Alize Cornet, americanca fiind la o minge să piardă setul întâi și la un pas să fie trimisă la psiholog după ce a spart o rachetă de nervi pe la mijlocul meciului. Americanca a revenit însă și a bătut 7-6 6-2.

Nervii au plutit însă pe tot parcursul zilei deasupra terenurilor olimpice de tenis, un argentinian din tribune împărțindu-și frățește pumni cu un brazilian în timpul meciului pe care Del Potro l-a câștigat în trei seturi împotriva portughezului Joao Souza. Conform declarațiilor martorilor, scandalul a fost iscat de faptul că suporterul argentinian a venit la meci cu tricoul naționalei lui Messi, ceea ce la Rio echivalează cu ieșitul femeilor pe stradă în chiloți la Teheran.

Apropo de musulmani, americanca Ibtihaj Muhammad, născută și crescută la New Jersey, a intrat în istorie după ce a devenit prima componentă a lotului Statelor Unite care participă la o probă olimpică acoperită de tradiționalul jihab. Sportiva de 30 de ani a câștigat un singur meci în proba de sabie individual, dar dacă vrei să vezi minunea mai ai o șansă sâmbătă, 13 august, când aceasta va intra în concursul pe echipe. Zvonurile spun că Donald Trump a suferit un infarct în momentul în care Ibtihaj și-a dat jos masca de scrimă după ce a ieșit de pe planșă.

ROMÂNII LA RIO (marți, 9 august 2016)

  • CANOTAJ
    Dublul Palamariu/Pîrghie intră în semifinalele probei de dublu rame fără cârmaci și speră la calificarea în finala care va avea loc tot astăzi. Ora 15:50;
    Tot astăzi vom vedea în recalificări echipajele de canotaj românești care nu au reușit să treacă mai departe din prima încercare în probele de ieri. Avem dublu rame fără cârmaci feminin (ora 17:10), dublu vâsle categoria ușoară feminin (17:20) și patru rame fără cârmaci masculin (18:00);
  • ÎNOT
    După ce Robert Glință a pus unguent pe rănile supurânde ale delegației României la Rio, Marius Radu (24 de ani) devine al doilea român care participă la concursurile individuale de natație de la Rio. Primul hop: seriile de calificare la 100 de metri liber. Ora 19:14.
  • TENIS
    Horia Tecău și Florin Mergea intră în sferturile de finală ale turneului de la Rio într-un meci cu localnicii Melo/Soares. Este meciul zilei pentru delegația românească de la Olimpiadă, o eventuală victorie a românilor apropiindu-ne de mult dorita primă medalie. În jurul orei 21:30;
    Tot la dublu le vom vedea pe Raluca Olaru și Andreea Mitu jucând contra rusoaicelor Makarova și Vesnina, locurile 14 și 8 în clasamentul mondial de dublu. Meci foarte dificil, o victorie a fetelor noastre fiind considerată o mare surpriză. În jurul orei 20:30.

 

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

17 Comentarii

  1. Din nou am ceva cu TVR… Ieri, în loc să trasmită meciul dublului Mergea/Tecău, ei dădeau hochei pe iarbă.

    • N-ai nimic, e o reacție alergică normală. :)

    • N-am like aici, da’ răspund așa :)

  2. Cred ca a început sa îți placa judoul după meciul Corinei de aseară cu brazilianca ;))

    • Am trecut pe la sala de judo în tinerețe, deci suntem în temă. Cât n-am uitat :)

  3. Tot respectul pentru cuvintele frumoase la adresa Corinei Caprioriu! Chiar merita respectul nostru pt cum s-a luptat…

    • Merită, a cam stors tot din ea. Cum merg audiențele, toate ok? :)

  4. Audientele nu sint grozave din cauza diferentei de fus orar. Eu nu imi doream audiente… as fi vrut o medalie… mai ales la judo acolo unde am intilnit citeva persoane exceptionale.

    • Mai avem ceva șanse. Avem băieții de la tenis, Ponor, poate ceva surprize la atletism. Vedem.

  5. Sper din tot sufletul… Daca nu o sa incercam sa ne inscriem repede noi jurnalistii in proba olimpica de table viteza sau sincron Acum serios…. incepe sa imi fie frica de un esec groaznic la Rio pt Romania.

    • Eu zic că un eșec răsunător, cu zero medalii, n-ar fi deloc un lucru rău cât timp asta duce la o regândire completă a unui sistem blocat, purulent, dar șocat. Dar cum asta nu se va întâmpla niciodată în România, sper să luăm măcar una-două bucăți de metal, să nu ne facem (totuși) de rahat în fața lumii.

  6. Asta cu lipsa conditiilor e deja fumata nu te supara.. nu zic ca nu e reala dar e dusa problema e in alta parte..sau principala problema..si anume:faptul ca un titlu olimpic nu te realizeaza ca om ci doar ca sportiv.,faptul ca din foarte multe sporturi nu se castiga si financiar in romania indeparteaza performanta…nu copii sunt de vina ca ei nu sunt constienti ..ci parintii care vad si care nu isi mai.imping copii spre gimnastica si altele…majoritatea parintilor isi imping copii spre fotbal si tenis ..iar la cel din urma incep sa se vada si rezultatele…eu ca si fost medaliat cu bronz la nationalele de lupte ..nu mi-as impinge niciodata copilul spre acest sport..nu am de ce sa fac asta…nu in tara asta…

    • Păi spui același lucru pe care-l spun eu, dar din alt unghi de abordare. Ai dreptate. În țara asta, așa cum știe ea să-și susțină sporturile, nu ai de ce să-ți dai copilul la lupte. Trebuie schimbate lucruri sistemice, iar apoi treburile vor funcționa diferit. Și nu va fi o problema ca luptele să fie o disciplină din care un sportiv să se poată întrețină.

  7. Imi pare foarte rau ca radeti de Ungaria. Raportat la numarul de locuitori Ungaria se claseaza pe primul loc pe medalii in istoria olimpiadelor.Lumea sportului nu sta doar din fotbal la care ne pretindem ca suntem mai buni ca ungurii-campionat corupt , patroni si mai corupti samd…Mentalitatea romanilor ar trebui sa sa autosesizeze.De acolo incepe ridicarea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.