Australian Open, faza pe colțul mesei. Ziua 11. Moartea Mioriței

  • A fost stabilită finala la feminin: Serena Williams-Maria Sharapova
  • Andy Murray e primul finalist al băieţilor
  • Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, eliminați în semifinală la dublu

Barză, mărar, varză, viezure, mistreț, mânz, năsărâmbă. Cuvinte aduse de strămoși timp de peste 2000 de ani și infiltrate într-o limbă amețită de împrumuturi și influențe. Termeni care astăzi au ajuns la limita puterilor în Australia, acolo unde ultimul ADN de român a părăsit competiția în faza semifinalelor probei de dublu masculin. Horia Tecău, care ieri îl elimina pe colegul Mergea în sferturi, a lăsat orice speranță la porțile complexului Melbourne Park după ce italienii Simone Bolelli și Fabio Fognini au transformat jocul echipei Tecău/Rojer în paste al dente numai bune de pus în farfurie sub un sos bolognese.

Deși nu se aflau pe lista favoriților la turneul australian, Bolelli și Fognini au reușit să câștige primul set cu 6-4, punându-i în gardă cu întârziere pe adversarii lor, luați oarecum pe nepregătite de cei doi italieni care au început să joace tenis tregându-și izmenele deodată în vestiar. Tecău și Rojer au reușit să revină în joc în setul secund, inventând un break care i-a ținut până la final, 6-3, astfel că partida intra în setul decisiv, acolo unde decizia finală urma să fie luată de cât de bine reușeau cele două echipe să-și facă serviciul.

Ultimul set a fost însă o poveste preluată din episoadele negre ale serialului Zona Crepusculară. Tecău și Rojer au tras de jocul lor și au reușit un break, scrijelind 3-1 pe tabelă și sperând, după experiențele din acest turneu, că două game-uri diferență sunt îndeajuns de sănătoase încât să asigure o viață liniștită până la finalul partidei. În loc să fie momentul în care italienii își pun capetele la fezandat, picați moral precum broasca surprinsă pe linie de venirea trenului, Bolelli și Fognini au reacționat invers față de orice italian autentic, trăgând de meci ca și cum ar fi fost propriul ulei de măsline produs în spatele curții. Sub privirile surprinse ale lui Tecău și Rojer, macaronarii au câștigat cinci game-uri consecutive, eliminând prin cezariană virusul româno-olandez din corpul australian. Scor final 6-4 3-6 6-3, iar Tecău vine să-și stingă tristețea în București la o șaorma de cangur.

Finala turneului de dublu va fi una lipsită de vedete, pentru că italienii Bolelli/Fognini vor juca împotriva echipei franceze Herbert/Mahut, jucători de dublu de ocazie rătăciți prin finala turneului de Grand Slam după ce au eliminat astăzi în semifinale favoriții 4, Dodig/Melo. meciul s-a jucat în tiebreak-ul setului decisiv după un meci echilibrat precum balanța din logo-urile justiției ideale: 6-4 6-7 7-6.

***

Marele război rusesc, respectiv lupta de gherilă americană care au avut loc în semifinalele turneului de simplu feminin au dus astăzi la stabilirea oficială a celor două finaliste de la Melbourne. Rămas fără Irina Begu și Simona Halep, care deja gustă din felia de fericire a traficului din capitală după ce safari-ul australian a fost întrerupt brutal în optimi, respectiv sferturi, turneul a dat până la urmă finalistele logice, așteptate, pe care le-ar fi indicat orice neofit într-ale tenisului dacă s-ar fi trezit cu degetele pe clasamentul mondial. Serena Williams, locul 1 WTA, și Maria Sharapova, locul 2 WTA.

În prima semifinală, disputată între Maria Sharapova (2 WTA), călăul tradițional al Simonei Halep, și Ekaterina Makarova (10 WTA), călăul recent al româncei, s-a terminat înainte ca fotomodelului cu decibeli încorporați să-i transpire bretelele. Povestea meciului s-a șoptit în câteva momente-cheie ale serviciului Makarovei, break-urile realizate de turnul de control Sharapova apărând exact când trebuia pentru ca adversara sa să nu aibă șanse să fugă în vizuină. Au fost 11 șanse de break împărțite rusește între cele două adversare, însă Sharapova a reușit să-și adjudece două dintre acestea, în timp ce Makarova doar unul. Iar setul întâi s-a terminat 6-3 pentru șefa bomboanelor, care intra astfel cu moralul ridicat în setul secund, câștigat de această dată mai ușor decât arată scorul. Finalul le-a prins pe cele două jucătoare întinzându-și mâinile aproape toxic deasupra fileului, semn că între ruși nu va exista constat amiabil nici măcar dacă incidentul a fost filmat din toate unghiurile, uneori chiar în slow motion. Scor final: 6-3 6-2.

Serena Williams (1 WTA) a avut de tras împotriva surprizei Madison Keys (35 WTA), având două scopuri principale de pus pe rol: calificarea în finală și răzbunarea surorii Venus, care o luase pe coajă de la mai tânăra sa oponentă în sferturi. Deși Keys are doar 19 ani și teoretic ar fi trebuit să fie echivalentul căprioarei prinsă la colț, legată și amețită de un vănător cu semiautomată, partida s-a desfășurat pe un bulevard cu două sensuri în care obuzele și grenadele au circulat la fel de liber atât într-o parte, cât și în cealaltă. De altfel, partida a început cu un break al jucătoarei care intra în meci cu titlul neoficial de challenger, iar Serena a fost nevoită să aștepte până spre finalul setului pentru a câștiga pe serviciul adversarei și a echilibra astfel scorul. S-a ajuns până la urmă în tiebreak, aceste penalty-uri ale tenisului, acolo unde Serena a profitat de un centru de greutate mai mare în sportul ăsta pentru a câștiga setul.

În partea secundă a meciului, favorita 1 și-a pus tenisul la treabă și a ajuns rapid la 5-1, amețind-o pe Keys cu un joc simplu și eficient ca o rangă. Aici a avut loc însă momentul meciului: game-ul care a urmat pe serviciul lui Madison Keys a durat aproape 12 minute, adică aproape o jumătate de set normal, timp în care jucătoarea care încă nu are voie să consume alcool conform legilor americane s-a dat de trei ori peste cap și a salvat nu mai puțin de 7 mingi de meci, generând ropote de aplauze din tribune mai ceva decât o face Kim Jong Un la propriile spectacole grotești de celebrare ale ego-ului. După o luptă fascinantă corp la corp, Keys a câștigat game-ul, a făcut 5-2, însă Serena a urmat la serviciu și a tras linie sub cifrele meciului, adunând după formule cunoscute doar de ea. Scor final 7-6 6-2, iar finala dintre ursul Serena și cascada urlătoare Maria se anunță un duel în urma căruia fericirea multora va sta în faptul că unul dintre cei doi cyborgi feminini va pierde în sfârșit un meci în această competiție.

***

Pe tabloul masculin, meciul zilei i-a pus față în față pe britanicul Andy Murray (6 ATP) și pe cehul Tomas Berdych (7 ATP). Dacă scoţianul se afla în faţa celei de-a patra sa finale la Australian Open după cele pierdute în 2010, 2011 şi 2013, Berdych a abordat semifinala cu gândul de a-şi depăşi performanţa de anul trecut, când a fost eliminat de Wawrinka într-un meci pe care dacă-l spui nepoţilor s-ar putea să nu mai adoarmă o săptămână. Ambii jucători încercau astfel să-şi depăşească anterioarele recorduri, meciul anunţându-se unul în care cei doi oponenţi se pregăteau să moară cu adversarul de gât.

Timp de un set, afirmaţia a fost adevărată. Pentru că din terenul central de la Melbourne au răsunat vreme de 12 game-uri nu sunete înfundate şi sănătoase de mingi lovite cu sete, ci zgomotul metalic al săbiilor ascuţite. Cei doi jucători au părut doi înotători sincron care-şi copiau mişcările perfect. Iar în sincronizare au intrat implicit un break şi un rebreak imediat care au făcut ca setul să se termine 6-6. Berdych a luat însă calul de căpăstru şi l-a trecut balta, învingând în tiebreak cu 8-6 după un set care a ţinut spectatorii cu măştile de oxigen pe bot timp de o oră şi 20 de minute.

Văzut cu sutele de mii de euro în traistă, Berdych a intrat în modul de operare est-european şi a uitat că meciul ţine trei seturi. Drept pentru care Murray, un scoţian prin definiţie şi excelenţă, i-a dăruit cehului doar trei game-uri în următoarele două seturi, terminate 6-0 6-3 într-un timp mai scurt decât au avut nevoie cei doi jucători să-şi dea cu topoarele în cap în primul set. În sfârşit, pentru a-şi desăvârşi opera, Murray a continuat să preseze un ceh mahmur în setul al patrulea, executându-l 7-5. După patru seturi în care Murray a demonstrat că la nevoie îşi poate încorda muşchii peste limitele legale, britanicul se califică în finala pe care o va juca contra lui Djokovic sau Wawrinka, în funcţie de care dintre cei doi va ajunge primul la ciolan.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.