BMW Seria 6 Gran Coupé – când coupé-ul nu mai e coupé

La început, au fost coupé-urile. Care erau coupé-uri cu adevărat. Plafonul plonjat făcea ca uşile posterioare să nu mai aibă rost în peisaj. Apoi, undeva la mijirea anilor 2000, Maserati şi Mercedes se gândeau să scoată pe piaţă Quattroporte şi CLS. Pe care le-au numit “coupé-uri cu patru uşi”, pentru că aveau – şi ele – plafonul plonjat. Relativ. Dar şi două uşi în spate. Era evident că maşina nu mai are legătură cu un coupe, fiind foarte mare şi mult mai puţin atletică decât un coupé adevărat, dar marketingul şi-a făcut datoria iar piaţa a preluat termenul fără să se gândească la faptul că termenul coupé are o cu totul altă semantică. Coupé sau nu, maşinile astea s-au vândut, iar de aici până la momentul în care Audi A7, Seria 5 GT, Porsche Panamera sau chiar BMW X6 au apărut în peisaj nu a mai fost decât un pas. Totul se putea “Coupéiza”, pentru că nu mai contează istoria şi logica când e vorba de bani. Vezi alte două maşini ciudate: Passat CC şi Citroen DS4, ultimul o compactă cu alură şi pretenţii de coupé, dar cu patru uşi. Şi – guess what? – cu geamuri ale uşilor posterioare care nu se pot deschide pentru că acestea nu au unde să coboare: portierele sunt prea înguste. What the fuck?

Ieri au apărut primele fotografii oficiale ale lui BMW Seria 6  Gran Coupé. Un model derivat din coupé-ul Seria 6, dar care are patru uşi. Spre deosebire de celelalte maşini din segmentul ăsta, modelul bavarezilor vine şi-ţi explică faptul că e coupé chiar din denumire, ca să nu mai existe dubii. Doar că dacă până acum am văzut modele cu plafon plonjat care aduceau măcar aminte de ideea unei maşini “tăiate”, Seria 6 Gran Coupé nu se sinchiseşte să facă nici măcar atât. Plafonul se opreşte în ditai portbagajul.

Maşinile astea sunt frumoase, nu zice nimeni că nu-i aşa. Şi sunt maşini excelente pe confort şi dinamică. Mă rog, majoritatea. Dar – pentru numele lui Rudolph Diesel! – renunţaţi la denumiri comerciale care nu fac decât să arunce în derizoriu maşinile pe care le produceţi. Şi, mai rău, să atragă atenţia de la coupe-urile clasice, pe care tot voi le vindeţi!

 

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.