Când tu fumezi, eu găsesc soluții

Bine, recunosc: prefer să spun pas unor evenimente la care sunt chemat daca știu că acestea au loc în spațiu închis și că în respectiva încăpere se fumează. Pur și simplu nu pot respira atunci când fumul țigărilor și cel reciclat prin plămânii unora îmi inundă și-mi violează zona personală.

Evident, povestea e veche și are mai multe aspecte, unul fiind cel conform căruia hainele mele put de la un kilometru după ce plec de la vreo șmotrogărie în care pe fumători i-a durut la colon de faptul că pe mine mă deranjează. Nu e chestiune juridică, pentru că ei au voie să facă asta acolo, ci mai degrabă una morală. De bun simț, dacă vreți. OK, nu merg dacă nu-mi convine, știu. Doar că soluția asta, fluturată deseori ironic și superior, nu e o soluție în adevăratul sens al cuvântului.

Probabil este și unul dintre motivele pentru care nu prea gust întâlnirile de acest tip. Nu are cum să-ți placă ceva dacă acel ceva te strânge de gât. E a și cum ai vedea un film bun cu piciorul plin de furnicături d-alea cretine care te omoară după ce piciorul iți amorțește.

Dar am găsit soluția. E ok. Mizez pe faptul că starea naturală, originară a oamenilor nu este cea cu țigara-n colțu’ gurii. Și voi contraplăti cu o altă stare artificială. Cum ar fi ca, atunci când pe fumători îi va durea iar înspre zona pelviană de faptul că e și sufletul meu la masă, să scot una bucată Crispy Strip, năște maioneză cu usturoi și un pahar de Cola și, după ce le consum tacticos, să execut o lucrare deloc elegantă, dar deosebit de generatoare de damf? Și să arunc un nor de râgâituiri usturoienizate (fără sunet, că nici ei nu fac zgomot) înspre prima fată pe care-o văd cu impresii sensibile, dar cu țigara-n mână.

Așa, ca de la stare non-naturală la stare non-naturală. Ba chiar asta e deja discutabilă, că doar ne-am născut râgâind a bine după înțărcare. No?

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

10 Comentarii

 1. “starea naturală, originală a oamenilor”
  hm, poate e aia originara, ca altfel strici demonstratia

 2. Concert Depeche Mode. 2 tipe, mai jos cu un rand, fumau de zor. Tot fumul imi venea in nas. Am inceput si eu sa suflu direct in parul lor. S-au uitat intrigate de ce le suflu in par. Le-am zambit. Au continuat sa fumeze. Le-am suflat din nou in par. Apoi le-am spus ca daca tot pufaie, pot si eu sa pufai.

  Iti zic din experienta: nu e o solutie. Solutia e ca treptat sa se aplice legea ca in Vest iar fumatul sa devina dintr-o ocupatie demna de dorit, una care sa-i rusineze pe cei care o practica.

  Am convins vreo trei oameni sa se lase de fumat, insa in ultimul timp am observat o radicalizare a fumatorilor: pur si simplu vor sa fie lasati in pace. Asadar si eu ma retrag din prezenta lor – de tot – daca tot vor sa fie lasati in pace. N-am nimic cu ei – am rezistat de multe ori la fum pe care il taiai cu cutitul doar pentru ca aveam ce discuta cu oameni de calitate – insa e pacat ca ei nu isi dau seama cat de jegos e acest viciu si cat de napsa le pute gura, le put hainele si parul dar mai ales de cat de greu e pentru un nefumator sa stea langa ei.

  Nu mai zic de momentul in care ajungi la munte si iesi din masina sa iei aer curat iar ei tocmai isi aprind tigara!! :)

  ps: pentru fumatori – va puteti lasa oricand. Scuzele sunt puerile, s-au lasat sute de mii de oameni. Trebuie doar sa doriti. Daca nu doriti, trebuie totusi sa intelegeti si pozitia noastra.

 3. @zvoner “Nu mai zic de momentul in care ajungi la munte si iesi din masina sa iei aer curat iar ei tocmai isi aprind tigara!! :)”
  Pina la urma nici cu aerul urban nu te impaci prea bine.
  “le pute gura, le put hainele si parul..” parul?!? esti f.obiectiv

 4. Sunt total de acord cu tine. Acum va trebui sa gasesc si eu o solutie personalizata, ca a ta nu se potriveste unei fete :)

  • Eh, de potrivit nu se potriveste nimanui. La fel ca fumatul. Da’ daca-i musai, mie mi-e lebe sa caut un Exchange. De obicei, platesc cu aceeasi moneda :))

 5. Cred ca solutia ta nu te avantajaza deloc. Pentru ca atunci cand in jururl tau se fumeaza si tu mananci e mult mai nociv decat sa respiri. :) Cat despre damful de usturoi, nu cred ca pe unul care are tigara in coltul gurii il intereseaza prea mult. :)

  • Asta rămâne de văzut :D Poate ies să mănânc până afară și mă întorc cu forțe proaspete ulterior, cine știe?…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.