Câteva sfaturi

Salut. Am câteva sfaturi pentru tine. S-ar putea să-ți prindă bine.

–     Niciodată să nu promiți ceva ce nu poți respecta. Ce nu depinde de tine. Ceva pe care nu ești sigur. Ceva ce nu ai verificat anterior.

–     Nu spune ceva dacă nu ești pregătit să ai răspuns la replică. E ca și cum ai servi la tenis fără să știi ce faci dacă oponentul îți returnează serviciul. Pierzi punctul.

–     Când faci ceva, încearcă să te implici cât mai mult poți și să faci ca totul să iasă bine. Chiar dacă pare că nu te vede nimeni, cineva observă ce faci și apreciază. Apoi, la final, poți să-ți atribui victoria. În celălalt caz, ești nevoit să-ți asumi înfrângerea. Oricum, în momentul în care te implici în lucruri care-ți plac cu adevărat, nu vei ajunge niciodată în a doua situație.

–     Niciodată să nu duci de nas niște oameni care încearcă să te ajute. Pentru că ești un cretin dacă o faci, iar finalul te-ar putea prinde cu chiloții-n vine în fața unora care râd de tine. Oricum, nu cazi bine niciodată.

–     Nu te băga ca nisipu’-n ochi într-o discuție fără să ai legătură cu subiectul. Pentru că riști să pici la mijloc și devii prostu’ satului fără să fi avut vreun moment în care ai avut vreo tangență cu discuția.

–     Nu încurca lumea. Ceilalți îți pot accepta defectele dacă ți le asumi și le etalezi în lumea ta, în coconul tău. Dacă prin acțiunile pe care le întreprinzi reușești să-i încurci pe ceilalți, nu ai absolut niciun motiv să le ceri să te scoată când pici de prost.

–     Nu profita de unii care încearcă să te ajute. Faptul că îți întind o mână nu înseamnă că-s cretin, așa cum crezi tu. Nu înseamnă că ai dreptul de a face ce vrei cu mine. Niciodată.

–     Nu toți cei care fac parte dintr-un anumit grup sunt la fel. Unii sunt inteligenți, alții nu. Unii sunt lingăi, alții sunt direcți și nu au prejudecăți. Unii ar face orice pentru o bucățică din tine, pe alții îi doare înspre întuneric de ceea ce faci. Unii sunt pasionați, alții nu. Pe unii îi afectează lucruri, pe alții nu. Pe toți trebuie să-i tratezi, însă, corect.

Dacă te regăsești într-una sau în toate situațiile de mai sus, ești dator cu scuze. Nu ai absolut niciun motiv de a avea o altă reacție în afară de aceasta. Scuze. Cenușă-n cap. Și, poate, data viitoare vei avea șansa de a deveni din nou partener de dialog. În caz contrar, ești cel care a încălcat o serie de reguli de bun simț și care nu va mai avea vreodată șansa de a construi ceva.

Sfaturile de mai sus se potrivesc în marea majoritate a cazuisticii interpersonale pe internet. Și nu numai.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

2 Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.