Euro 2016, faza pe fotoliu. Germania-Irlanda de Nord: Ordonanță de McGovern

Atunci când campionii mondiali se întâlnesc cu una dintre echipele care s-au calificat la Euro doar pentru că au nimerit într-o grupă cu o Românie impotentă, o Ungarie incertă și o Grecie putrezită, nu te aștepți la altceva decât la un soi de meci de box în care Klitschko se luptă cu un viezure. Mai ales dacă meciul ăsta vine după o partidă în care Germania a fost anulată de Polonia într-un meci încheiat 0-0, dar după care atacanții germani au avut nevoie de vizita permanentă a psihologului pentru că s-au prins că dorm cu ursulețul la piept din cauză că roaba de ocazii ratate i-a deviat sentimental pe rute ocolitoare.

Germania-Irlanda de Nord a fost un meci care a apărut în oferta caselor de pariuri doar pentru excentrici, iar motivul s-a văzut imediat, nemții transformându-se în nomazi după ce și-au instalat tabăra încă de la începutul partidei la 5 metri de linia porții apărate de McGovern. Premisă grea pentru nord-irlandezi în condițiile în care aceștia încercau să nu se scape pe ei pentru a termina pe locul trei cu golaveraj mai bun decât Albania și pentru a avea astfel șanse să meargă mai departe ajutați de victoria din meciul cu Ucraina. Cam așa arată matematica după manualul alternativ scos de UEFA. Ne întristăm, totuși, că forul european nu-și încearcă norocul și-n geografie, pentru că România ar fi avut șase reale să termine pe locul trei o grupă în care în loc de Albania ar fi jucat Lesotho sau Sao Tome și Principe.

Revenind, meciul a început cu nemții în priză și cu nord-irlandezii încercând să se apere de aparatul de tuns , care le-a bâzâit neîntrerupt pe lângă urechi. La prima fază importantă a meciului, în minutul al optulea, eram puși deja la curent cu o caracterizare perfectă a personajelor operei: Müller a scăpat singur cu portarul McGovern, dar în loc să spargă plasa a încercat să-l sterilizeze pe omul din poarta insularilor cu un șut puternic într-o zonă care i-a zguduit acestuia trei generații de copii și nepoți. Din fericire, Joachim Löw, selecționerul nemților, era prea departe pentru a mirosi momentul (video).

După doar trei minute, Ozil a mângâiat mingea cu gheata ca-n Titanic, deși rămăsese la rândul său față în față cu portarul nord-irlandez (video). De fapt, nemții au scăpat de atâtea ori singuri cu McGovern, încât prima repriză a părut un concurs de întâlniri pe nevăzute în care acesta i-a analizat la rând pe atacanții germani, respingându-i pe toți din cauza faptului că au încercat să i-o bage-n ațe fără să încerce o discuție civilizată în prealabil.

După ratarea lui Özil, Götze și nou Müller au așezat noi tușe pe portretul lui McGovern, a cărui icoană a fost atârnată temporar cu această ocazie prin toate bisericile catolice din țara care l-a dat lumii, printre alții, și pe sfântul preafericit purtătorul de har George Best (video).

După ce Muller și-a desăvârșit careul de ratări crunte cu o bară tristă ca un bolovan în nas într-o zi călduroasă de vară (video), neamțul s-a prins că azi și-a uitat pașaportul cu viza de poartă. Astfel, la următoarea fază, a decis să renunțe la ideea de a turna aiurea apă în acid, preferând să-i paseze colegului Mario Gomez după ce în prealabil a cărat mingea printre arborii cotiți nord-irlandezi până la marginea hărții. Nu e nevoie decât să-l privești pe Gomez ca să-ți dai seama că omul nu prea știe de glumă, astfel că la prima sa ocazie a trimis în poartă ușor norocos printr-o pădure de picioare în timp ce portarul era luat în brațe de un fundaș eșuat la firul ierbii (video).

Recitalul la harpă al solistului McGovern a continuat și în a doua repriză (video), când nord-irlandezul a reușit să țină campionii mondiali la distanță un singur gol, chestie care a echivalat cu păstrarea sub observație medicală permanentă a șanselor pe care țara sa le are la calificarea în optimile Euro.

Furiei apelor fluviului german s-a transformat astfel spre vărsare în deltă, nemții depunându-și aluviunile în contul portarului nord-irlandez, care dacă nu avea 31 de ani ar fi stat la telefon o jumătate de meci cu impresari care și-ar fi dorit o felie cât mai mare din leuștean. Iar când McGovern nu era online, nemții întrerupeau conexiunea cu execuții inspirate din prodigioasa carieră a lui Bogdan Stancu (video).

Meciul dintre Germania și țara care trebuie să-și specifice punctul cardinal pentru a fi identificată pe hartă s-a terminat astfel cu o victorie a nemților care a crăpat însă mai multe sticle de bere la Belfast decât la Berlin. Germanii se califică primii dintr-o grupă în care au impresionat mai degrabă prin statură decât prin joc și rezultate și-și așteaptă adversarul în turul următor dintre echipele care stau la ocazie pe locul al treilea.

GERMANIA-IRLANDA DE NORD 1-0 (1-0)
A marcat: Gomez (30)
Cine merita să câștige: McGovern, dar din păcate nord-irlandezii nu au putut să joace cu 11 portari, ca să aibă vreo șansă.
Ce am învățat din acest meci: Că România a bătut cu 2-0 Irlanda de Nord la București, deci practic i-am umilit indirect pe nemți.

***

Celălalt meci jucat în grupa nemților astăzi a pus față în față Ucraina, o echipă care a adunat kilograme de penibil la acest Euro și n-a plecat încă acasă doar pentru că ar fi ratat primele de la UEFA, și Polonia, care era deja calificată la ora partidei și avea nevoie doar de un antrenament cu public pentru a evita atrofia musculară. Partida a fost importantă și pentru România, pentru că ai noștri au ajuns acasă la fix cât să-i vadă la lucru pe polonezi, cu care vom juca în preliminariile Mondialului din Rusia.

Relaxați după eliminare, ucrainenii au început meciul cu atitudinea turiștilor de la all-inclusive, care-și supraexpun supraburta la soare și nu fac decât să numere invers în așteptarea întoarcerii acasă. În aceste condiții, polonezii s-au autoinvitat la ciolan, dar au ratat de două ori sănătos, atacanții polonezi încurcându-se în propriile consoane. Meciul a fost ulterior echilibrat și dominat de ucraineni, care au fost însă la fel de eficienți în fața porții ca bucureștenii la urne.

Singurul gol al meciului a venit contra vântului la începutul reprizei secunde, când polonezii au transformat un banal corner în labirint și le-au ascuns mingea ucrainenilor, care au dat de ea abia când se odihnea deja în poartă. Marcator a fost Błaszczykowski, cel care a reușit astfel să le administreze astfel ucrainenilor și al treilea supozitor cu vitamina zero din meciurile din grupă (video).

Polonezii merg mai departe în turneu și se pregătesc de un meci cu Elveția în optimi, în timp ce ucrainenii se întorc la Kiev ca să-și reconstruiască moralul, echipa și țara.

POLONIA-UCRAINA 1-0 (0-0)
A marcat: Błaszczykowski (52)
Cine merita să câștige? Ucrainenii, dar nu le-ar fi folosit la absolut nimic.
Ce am învățat din acest meci? Că fie Elveția, fie Polonia vor juca în sferturile Euro 2016

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

2 Comentarii

  1. Super review-uri. Le-am savurat pe alea de la mondiale, si acuma pe astea.
    Jos palaria, cronicar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.