Ford şi mania persecuţiei

Ford are în State un model denumit F-150. E un pick-up şi este (pentru unii e şocant, ştiu) cea mai vândută maşină din lume la ora asta. Ei bine, Ferrari şi-a lansat acum două săptămâni monopostul de Formula 1 pentru 2011 şi l-a denumit F150. Fără cratimă.

Evident, există asemănări, dar produsele, contextul şi ideea este complet diferită. Dar COMPLET diferită. Ei bine, Ford i-a dat în judecată pe cei de la Ferrari pentru că italienii au denumit monopostul de Formula 1 astfel. Până la urmă, sunt de acord. Trademark-ul e trademark şi trebuie respectat. Însă explicaţiile celor de la Ford sunt nu penibile, ci jenante. Uluitoare, pe alocuri.

“Ferrari is using the F150 name in order to capitalize on and profit from the substantial goodwill that Ford has developed in the F-150 trademark, and in order to trade off of Ford’s famous and winning trademark”

Pe scurt, Ford nu îi acuză pe Ferrari că au fost neglijenţi şi că numele e apropiat (era o acuză absolut normală), ci că Ferrari vrea să profite de imaginea pick-upului F-150, fraţilor. Şi că italienii şi-au numit astfel monopostul de Formula 1 pentru a-i boicota. Pesemne Ford are impresia că Ferrari este o marcă necunoscută şi că astfel şi-a făcut reclamă. Mai mult, pentru a se umple şi mai mult de penibil, Ford nu a dat în judecată constructorul Ferrari, ci divizia de vânzări din SUA. De parcă ăia ar avea vreo treabă cu monopostul din Formula 1.

În româneşte, o astfel de acuză ascunde ceea ce se numeşte mania persecuţiei. Ai impresia că cineva are ceva cu tine. Şi nu mă prind de ce se întâmplă asta, în condiţiile în care discuţiile ar fi rezolvat probabil acest caz extrem de simplu.

Mai jos aveţi cele două modele. Se vede clar că se bat în acelaşi segment de piaţă :)

LATER EDIT: Ferrari a reacţionat imediat şi a anunţat că schimbă numele monopostului în “Ferrari F150th”, pentru ca referirea la originea acestui nume (a 150-a aniversare a unificarea Italiei) să fie mai clară. Continuu să spun că afacerea s-ar fi putut rezolva cu un simplu telefon, fără ca avocaţii Ford să aducă acuze penibile.

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

3 Comentarii

  1. Probabil americanii sunt inca suparati pentru ca Enzo a ales acum ceva vreme sa-si vanda compania celor de la Fiat, pacalindu-l pe Henry Ford. :))

  2. Imi aduce aminte de bancul ala, il stii? “Care e culmea paranoiei?”

    Sa mergi la un meci de rugby si sa crezi ca cei din gramada vorbesc despre tine.

    FORD – Fix Or Repair It Daily.

    • Genială asta. La faza cu paranoia mă refer :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.