Liga 1 Orange, faza pe fotoliu. Etapa 25. Dinamo – Craiova 2-1: Praz de necaz

O știți p-aia cu Împăratul care trăia peste șapte zări, șapte mări, șapte dealuri, șapte văi și șapte vulcani noroioși și, într-o dimineață, iese omul pe geam și zice, plesnindu-se peste frunte, ”Să dea dracii, ce departe stau!”? Ei, cam asta e și impresia generală pe care o lasă Liga 1 Orange față de de campionatele din Vest: în timp ce ăia pun tot fotbalul pe tabletă și apasă pe buton să-i dea bice, noi încă frecăm preocupați două pietre, poate-poate facem un foc și mai dezghețăm miriștea pe care jucăm.

Medias-Steaua

Dar știți ce? Haideți, fraților, că-i frumos și la noi! Fără glumă. Uite, în etapa asta, penultima din sezonul regulat, am avut cel mai frumos meci al campionatului, cea mai mare victorie a liderului și cel mai nemeritat egal din istoria recentă a fotbalului. Despre toate, cu răbdare și Tantum, că e perioadă de gripă, în cele ce urmează.

Articolele din seria “Liga 1 Orange, faza pe fotoliu” vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Dinamo – CS Universitatea Craiova 2-1

Dacă nu cumva în spatele bătrânului Mulțescu se ascunde un pervers lider de grup de sado-masochiști cărora le place să fie bătuți și umiliți cu câteva mii de voyeuri în tribune, Craiova venea cu un moral destul de prost la București, după înfrângeri calculate la milimetru cu Botoșani și Fostul Club Steaua București. Pe Arena Națională, câinii le-au mirosit imediat frica leilor coborâți parcă din Vrăjitorul din Oz și au ridicat de două ori piciorul ca să-și marcheze prezența în teritoriul de 16 metri advers. La cei 191 de centimetri de pe buletin, atacantul dinamovist Adam Nemec a arătat în două rânduri că și girafele mușcă și, la 2-0 în minutul 13, cei 7-800 de suporteri veniți in Oltenia la București făceau deja praz de necaz prin tribune.

DinamoCraiova

Oltenii intrară încălțați în jumătatea adversă abia când s-au văzut cu două scatoalce în minus pe caiet. Și-ncepură oamenii să execute diverse sârbe oltenești, dar unele mai mult cu două pase-n față, trei înapoi, și finalizate cu glume din pachetul lăsat urmașilor de Amza Pellea, nicidecum cu chiuituri din partea publicului propriu. Una dintre glume ar fi aceea în care craiovenii au lovit la un moment dat de trei ori bara într-un interval de 30 de secunde, ceea ce a confirmat un fenomen de care oricum eram sigur toți cei care am cunoscut măcar un om din regiune: că, dacă există, Dumnezeu nu e în mod sigur oltean.

DinamoCraiova4

Câinii roșii au renunțat la orice pretenție de teritorialitate în a doua parte și le-au dat voie oaspeților să se desfășoare în voie, golul de 2-1 venind oltenește, adică neclar și poticnit, într-o fază în care viitoarea fostă speranță craioveană Ivan a ratat un penalty, respins însă insuficient de departe de Penedo.

Dacă primele 75 de minute au fost cele mai sexy din tot campionatul, au urmat 20 (cu tot cu prelungiri) în care, cu toate simulările și ceaiurile dansante de pe margine, s-au jucat efectiv doar în petice de câte 10 secunde, semn că numele noului antrenor al alb-roșiilor ar putea veni de la „Contra fotbalului”. Dar să-i dăm Cosminului ce-i al Cosminului: scorul de pe tabelă a fost suficient pentru ca dinamoviștii să mai aibă nevoie de o victorie care pare ușoară în ultima etapă, cu aproape desființații Panduri, pentru ca primăvara să-i răsplătească cu derby-uri în playoff, nu cu meciuri Chiajna sau tot mai decolorata Timișoară.

DinamoCraiova6

De partea cealaltă, oltenii s-au culcat copii de popă după 5-0 cu Voluntari în prima etapă de după hibernare și s-au trezit clopotari după trei etape, găsindu-se în incredibila ipostază de a se lupta în meci direct cu Mediașul pentru ultimul loc de playoff. Într-o partidă de altfel atât de importantă pentru întreaga națiune, încât Liga caută încă intens un oraș cu apă caldă în care să se dispute.

DinamoCraiova5

Gaz Metan Mediaș – FCSB 1-1

Înainte de meci, matematicianul Pustai le-a împărțit elevilor săi pliante cu o ecuație fără necunoscute: în caz de victorie, găzarii se puteau duce la Craiova în ultima etapă doar ca să-și toarne spirtoase în cap, pentru că 3 puncte cu Steaua le-ar fi asigurat prezența în Playoff. Orice altă variantă ar fi echivalat cu o terminare a buteliei cu gaz (fie el metan, butan sau prostan) taman când ai friptura în cuptor și foamea-n glandă.

În final a fost doar egal, dar asta după ce steliștii au ratat extrem de multe ocazii de a lua gol. Pentru că școlarii lui Pustai s-au găsit în situația de a duce problema până la un pas de rezolvare, însă au dat efectiv soluția o singură dată, prin Sikorski. La acest scor, Mediașul își poate lua adio de la locul de playoff dacă nu câștigă la Craiova, care și ea își joacă pielea în aceeași partidă, practic derby-ul finalului de campionat. Dar despre acest meci care practic duce în spate întrgul viitor imediat al Olteniei și al Ardealului vom vorbi în episodul următor al seriei Liga 1 Orange, Faza pe fotoliu. Se anunță descărcări electrice, chit că meteorologii nu știu încă unde să le așeze, pentru că, așa cum ați aflat deja de mai sus, habar n-avem la ora asta unde se va juca meciul.

MediasSteaua2

Viitorul – Timișoara 5-0

Timișorenii n-au ascultat celebrul proverb și, în loc să facă ce spune antrenorul Popa, au făcut ce făcea dumnealui pe bancă: s-au așezat pe teren cu niște figuri plictisite sub bretoane. Cu 4-0 la pauză și printr-un hattrick al noi achiziții, Morar, Hagi dovedește că intră în pădurea Playoff-ului fără nici o frică. Va porni ca lider, iar FC Viitorul pare mai degrabă FC Prezentul.

ViitorulTimisoara

Târgu Mureș – Voluntari 0-0

Vestea bună e că terenul din Târgu Mureș, singurul din Liga 1 Orange fără instalație de încălzire în măruntaie, a scăpat în sfârșit de gheața care a speriat tot campionatul. Vestea proastă e că în locul gheții a rămas o mocirlă chiar mai enervantă. Transformată de proprietățile gazonului în minge medicinală, bășica a fost plimbată cu dezgust de colo-colo, câte doi-trei metri, timp de 90 de minute, până ce, spre reala bucurie a tuturor celor prezenți, meciul și-a dat, jenat și el, obștescul sfârșit. Un 0-0 muncit de ambele echipe, cum ar veni.

MuresVoluntari

Botoșani – Pandurii 3-1

A fost explozie de imaginație onomastică la Botoșani. Cucu și Kuku de la gazde l-au asistat pe Buș pentru a-l învinge în final pe Bușu, care în timpul liber joacă fundaș la oaspeți. Deja condamnate la ghilotina playout-ului, echipele și-au dat interesul doar cât să nu le fie ridicate cărțile de muncă de ITM la finalul zilei de lucru. Negruț de la oaspeți a dat totuși un gol frumos, dar probabil că la sfârșit și-a cerut scuze tuturor și-a explicat c-a greșit și el, ca orice om.

BotosaniPandurii

Chiajna – Astra 1-3

Parcă mai familiarizați cu fotbalul după ce-au jucat în această lună două meciuri în Europa League, competiție cu miros de lavandă și bani groși veniți de la UEFA, giurgiuvenii au reușit a șasea victorie consecutivă din campionat și, cu puțină concentrare, vor avea șansă să plece în Playoff de pe locul al treilea. Ba chiar, la cum joacă, giurguvenii par deja favoriți la titlu după ce acum fix 7 etape se vorbea despre dezintegrare, retrogradare și alți termeni schingiuitori care se agață de echipele cărora nu le ies două pase decât în ultima iterare FIFA pe consolă.

ChiajnaAstra

În acest moment, giurgiuvenii sunt singurii care nu par să transpire prea tare când bat echipe din lumea a doua a fotbalului nostru de lume a treia. A fost 1-1 la pauză, dar Șumudică e “cel mai șmecher la schimbări” (îl cităm chiar pe el, care se citează oricum singur), așa că din minutul 46 l-a trimis să are terenul pe Daniel Florea. Acesta s-a prins însă foarte repede că nu are ce ara, pentru că gazonul de la Chiajna e de fapt iarbă sintetică, așa că, din lipsă de ocupație, s-a pus să dea gol. Budescu a mai dat și el unul, după ce l-a trimis pe portarul și un fundaș adverși să-i aducă niște sarmale de la ABC-ul din colț. Că la Chiajna nu au supermarket.

Momentul sponsorului:
Orange Suporter

Articolele din seria “Liga 1 Orange, faza pe fotoliu” vă sunt oferite de Orange, partenerul principal al Ligii 1. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

CSM Poli Iași – CFR Cluj 1-2

Paradoxal pentru o partidă programată în fatidica și inutila zi de luni, meciul dintre moldoveni și ardeleni a fost unul excelent și plin de evenimente fericite. Clujenii aveau nevoie de victorie pentru a sta în pole position la intrarea în Playoff (asta, rețineți, deși au început campionatul cu -6 puncte), în timp ce moldovenii se luptă doar pentru propriul orgoliu și pentru a dovedi că sunt urmași demni ai lui Ștefan cel Mare pentru a cere retrocedarea unor petece de pământ, dacă în fotbal nu prea le iese mișcarea. Clujenii au marcat rapid și au apăsat pe trăgaciul stricat tot restul meciului, atacantul Bud ratând douăzeci de munți de ocazii de a duce Clujul la 46-0.

Când meciul părea deja ambalat și gata de trimis colet, adică prin minutul 91, Andrei Cristea, fost talent la București, actuală vedetă între ieșeni, a descărcat o lovitură liberă de la 30 de metri în vinclu pe care Messi a început s-o analizeze imediat cu raportorul în mână, calculându-i traiectoria și caracteristicile fizice. Clujenii au reacționat însă ultrarapid, contra naturii proprii, și au marcat încă o dată la faza imediat următoare, adică în minutul 92, Peteleu așezând cu vână capacul pe suporterii în fierbere ai moldovenilor.

IasiCluj

[table id=70 /]

[table id=71 /]

Screen Shot 2017-02-28 at 09.06.04

Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.