PSG – Bașakșehir

Colțescu Alb

Ai fi zis că un meci mai puțin jucat într-o seară din Champions League e o veste bună pentru autorul acestei cronici, că nu mai are așa mult de scris. Ei, aș! Mi-a dat-o Colțescu la temelie. Și apropo, nici foarte alb nu sunt, deci chiar mă gândesc să-l reclam la CNCD. Nu de alta, dar după faza de ieri probabil ar ține. Hai să comentez și eu aici, așadar, întâmplarea pe care sunt convins că deja o știți pe de rost.

Deci arbitrul de rezervă (Colțescu) a vrut să-i indice centralului (Hațegan) ce persoană de pe banca lui Istanbul Bașaksehir trebuia eliminată, așa că a arătat cu degetul către secundul turcilor, Pierre Webo, și a spus ”pe ăla negru”. La auzul unui cuvânt a cărui variantă aproape identică din franceză are rezonanțe mult mai urâte decât a ajuns să aibă în română (unde avem atâtea alte cuvinte chiar rasiste și nasoale ca să descriem pe cineva de culoare, când vrem – și deseori vrem), Demba Ba s-a luat la ceartă cu Colțescu, situația a degenerat, așa că echipele au intrat de comun acord la vestiare și duse la hotel au fost. Și, dacă nu-l cunoașteți pe Demba Ba și nu știți cum a apărut el în poveste sau de ce s-a autosesizat, Colțescu v-ar spune că el era “alt negru de pe bancă”.

La câți doctori în rasism sunt peste tot îmi e și teamă să-mi dau cu părerea, dar eu zic că nu e chiar rasism ce a făcut Colțescu ci, ca să folosesc un cuvânt blând, o inadecvare. Rasismul, conform dicționarului, este ”o teorie social-politică care susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane”. Domnul Colțescu nu cunoaște probabil jumătate din cuvintele înșirate anterior și nu-l văd capabil de vreo teorie social-politică. Prefer ”inadecvare” pentru că domnul Colțescu este un băiat din Craiova ajuns aproximativ din greșeală în lumea Champions League, unde într-adevăr este de mare porc să identifici oamenii după culoarea pielii.

Embed from Getty Images

La Craiova, însă, poți. La Craiova, nu e considerat rasism nici să… Mă rog, acum, că mă gândesc, la Craiova nu e considerat rasism aproape nimic. Dar uite că deja sunt rasist cu craiovenii, așa că mai bine mă opresc, că nu vreau să-mi fac ziua și mai neagră (of!).

Voiam doar să mai precizez că sper ca Sebastian Colțescu să nu fie chiar executat public de români, pe internet, deși știm că mai virtuoși și morali decât românii găsești greu. Nu de alta, dar, dacă rasismul se definește cumva drept o oarecare nesiguranță instinctivă resimțită în jurul persoanelor de culoare, nesiguranță născută din lipsa de expunere la minorități când eram mici și din ignoranță acum, în era în care toate informațiile sunt la un click distanță, știm cu toții, sper, că mai toți suntem rasiști, în România. Totul e să fim conștienți de asta și să nu ne manifestăm ca atare, deci eventual nici să-i arătăm cu degetul pe ”ăia negri” și să strigăm după ei, dragă Sebi.

Și acum, dacă mai are chef cineva, fotbal.

Leipzig – Manchester United 3-2

Să începi grupele cu victorie la Paris cu Saint Germain și apoi 5-0 cu Leipzig, dar la final să nu te califici mai departe, ei bine, asta chiar înseamnă să te îneci precum Colțescu la mal. Specialistă într-o organizare defensivă care ar face să râdă până și un fundaș din liga a patra care mai are și-un job part time de pândar, United și-a dat și aseară măsura ermetismului care scapă pe la ventil. De abia se dăduseră nemții jos din tradiționalul autocar când au și dat, în primul sfert de oră, două goluri valabile, plus unul anulat pentru ofsaid, plus o ocazie mare.

Și când, în fatidicul minut 69, Kluivert ăla micu (Justin, cum nu i-ar trece prin cap lui Sebi Colțescu să-i zică) făcea 3-0 pentru Leipzig, lumea se concentra deja pe chestiuni mai importante, cum ar fi Messi și Ronaldo.

Embed from Getty Images

Bruno Fernandes și Pogba au insistat însă să ne mai țină un pic pe meciul lor când au dat două goluri în ultimele 10 minute și, dacă acrobația lui Mukiele din prelungiri nu se oprea improbabil spre imposibil în piciorul lui Gulacsi, englezii ar fi plecat din Germania cu calificarea prizonieră de război. Așa, însă, Leipzig-ul ne arată pentru al nu-se-mai-știe-câtelea an consecutiv că băutura aia care dă lor bani măcar face bine, pare-se, la fotbal. Și nu uitați că urmează să joace și Salzburg pentru calificare curând, și ăia par la fel de competenți.

Celelalte meciuri ale serii în Champions League

Cronicile sărite de pe fix ale celorlalte partide ale serii în Champions League pot fi citite doar pe pagina de Patreon a cronicilor. Devii patronul cronicilor susținându-le cu o sumă lunară la alegere.

Barcelona – Juventus 0-3
Zenit – Dortmund 1-2
Chelsea – Krasnodar 1-1
Dynamo Kiev – Ferencvaros 1-0
Rennes – Sevilla 1-3
Lazio – Club Brugge 2-2

Become a Patron!

Despre Andrei nu se știu foarte multe lucruri, însă este cert că e atât de pasionat de fotbal, încât legenda spune că și-a trăit jumătate din viață în mașină, pe drumurile dintre stadioanele din țară și nu numai. Ultima dată a fost văzut în fața televizorului, așteptând cu interes momentul în care nu va mai avea cum să ia peste picior fotbalul de la noi.

Un Comentariu

  1. Cred ca inadecvare este foarte bine zis. Oricum, ramane un eveniment nefericit care putea fi evitat usor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.