UEFA Champions League, faza pe gazon. Dynamo Kiev-Beșiktaș 6-0: Kakao Cremali

Ultima etapă a meciurilor din primele patru grupe ale UEFA Champions League a fost una absolut delicioasă. În primul rând datorită faptului că unele echipe care până acum nu au făcut mai mult decât să semneze condica, condiție esențială pentru ca forul european să le înfrumusețeze conturile la final de sezon cu milioanele de euro veniți de la televiziuni, au executat o românească și și-au adus aminte că în fotbal câștigi practic doar dacă bați. În al doilea rând, pentru că formații care făceau deja turul de onoare înaintea trecerii peste linia de finish s-au trezit cu muște între dinți și cu un început de hepatită care a avut efecte adverse asupra ultimilor metri parcurși în fața mulțimilor adunate să asiste la cele din urmă întâlniri la nivel înalt din această toamnă.

În ciuda faptului că am avut o seară în care au jucat echipe cu nume care au darul de a le împodobi brazii minionilor care ajung să-și cântărească mușchii la aceeași masă, cele mai interesante momente ale finalului de segment din grupele A, B, C și D au avut loc în grupa în care Beșiktaș, Napoli și Benfica erau despărțite de un singur punct înaintea ultimelor meciuri, element tehnic care în mod normal ar fi garantat găleți de sudoare și meciuri tăioase ca un Santoku de calitate.

Nissan, sponsor principal al Champions League

Seria de articole UEFA Champions League, faza pe gazon vă este oferită de Nissan, sponsor principal al celei mai importante competiții europene intercluburi. Încasările vor fi donate în scop caritabil.

Dynamo Kiev – Beșiktaș 0-6

Dacă Benfica și Napoli jucau una contra alteia în aerul cu miros etern de gălbenuș din Lisabona, Beșiktaș părea că are de semnat ca primarul o victorie în deplasarea de la Dynamo Kiev în condițiile în care echipa ucraineană avea un atac aproape virgin care reușise ca în acest sezon să-și facă simțită prezența în contabilitatea clubului din Kiev mai ales la categoria “vacanțe prin Europa pe banii clubului”.

Deși știau că o victorie la repetenții grupei le va oferi râvnita calificare în primăvara celor musculoși, turcii de la Beșiktaș s-au prezentat la Kiev cu nasul forând prin heterosferă și cu atitudinea unei bucăți de sarailie care se simte mai însiropată și mai aromată decât vecinele sale de tavă. Chiar dacă au traheele desensibilizate din cauza temperaturilor de colivă la care sunt nevoiți să-și ducă-n spate campionatul, ucrainenii au mirosit imediat oportunitatea de a ieși din grupe cu un rezultat care să scape turma și au început curajos, realizând într-o repriză ce n-au reușit în 15 sezoane de Ligă.

4-0 pentru Kiev arăta tabela la pauză, scor la care turcii au dovedit că proverbialele strângere din dinți și tragere de inimă care fac parte din ADN-ul Stambulului se diluează atunci când începi să-ți asezonezi echipa cu naționalități care în mod normal ajung în Turcia doar ca să-și primească doza de radiații pe timp de vară. E adevărat că munca ucrainenilor a fost facilitată de o eliminare de Cartoon Network a lui Andreas Beck, care a intrat în galeria fotbaliștilor rari care au luat roșu deși au fost practic faultați, însă este cert că turcii au părut că au nimerit la examenul greșit, fiind complet pe lângă subiect pe toată durata meciului.

Și, așa cum se întâmplă când înveți o singură lecție, tinzi să ieși din sală nervos și suduind a sărbători religioase. Beșiktaș a mai avut un eliminat (Aboubakar, în minutul 56), ceea ce i-a ajutat pe cei de la Dynamo Kiev să atingă un scor inspirat din sporturile cu mingi pufoase. 6-0, iar Beșiktaș trebuie să se mulțumească cu Europa League din primăvară, deși turcii își cumpăraseră deja bilete la blockbuster-ul care nu va mai rula în cinematografele din Istanbul.

Benfica – Napoli 1-2

Ținuți probabil la curent prin viu grai cu desfășurarea operațiunilor de tranșare și dezosare care aveau loc la Kiev, jucătorii Benficăi și ai lui Napoli s-au relaxat în meciul direct care în cazul unei victorii turcești paralele ar fi fost cu siguranță unul ceva mai contondent. Condițiile grupei au lăsat însă cele două echipe să-și scoată ochii exclusiv pentru a stabili ordinea calificării în primăvara Ligii, iar Napoli a ieșit din pasa proastă parafată de un 0-0 în etapa trecută contra lui Dynamo Kiev și a învins la limită, 2-1, asigurându-și primul loc în grupă și un viitor adversar clasat pe poziția secundă.

Bineînțeles, asta ajută foarte puțin la moral când știi că lista de potențiali adversari conține nume precum Bayern Munchen, PSG, Manchester City și Dortmund sau Real Madrid (în funcție de cum cad zarurile miercuri), dar – hei! – dacă vrei adversari precum Steaua, Osmanlispor și Astra Giurgiu, ai greșit cam greșit competiția.

PSG – Ludogorets 2-2

Trecem la Grupa A, acolo unde singura grijă pe care o aveau cei de la Arsenal și cei de la PSG era legată de poziția de pe care se califică mai departe din grupă. Iar PSG erau favoriți la prima poziție, pentru că jucau acasă cu Ludogorets, echipă bulgară al cărei nume le spune la fel de multe francezilor precum le spunea Unirea Urziceni celor de la Sevilla pe vremea în care echipa din Ialomița era ceva mai mult decât o amintire sculptată pe o cruce de mormânt.

Bulgarii au dovedit însă că, spre deosebire de vecinii lor de la nord, nu iau poziția ghiocelului când ies la bătaie cu mamuții și că povestea cu bugetele puse față în față se aplică doar în cazul comentatorilor români care folosesc argumentul banilor pentru a-și scoate pârleala. Deși jucau la Paris contra campioanei Franței, cei de la Ludogorets au găsit soluția pentru a transforma apărarea în atac de câte ori au avut ocazia, marcând pe parcurs două goluri care au prins apărarea adversă în offside. În aceste condiții, parizienii s-au mulțumit să înscrie goluri cât mai spectaculoase, iar Cavani și-a tăiat de pe To Do List un gol din foarfecă marcat, e adevărat, cu ajutorul fundașilor adverși specializați în assist-uri perfecte. Până la urmă, Di Maria a zugrăvit cu lavabilă onoarea echipei gazdă printr-un gol marcat la finalul sesiunii, însă știrea meciului e că Ludogorets s-a calificat în primăvara Europa League, acolo unde ai noștri au și ei șanse să ajungă dacă dovedesc în ultimele partide ale grupelor că au mâncat tot spanacul din farfurie când erau mici.

FC Basel – Arsenal 1-4

Dacă francezii au căzut în nas pentru că n-au văzut firele întinse pe alei de bulgari, jucătorii de la Arsenal au ales să-și satisfacă poftele rapid în meciul de la Basel. În minutul 16 era deja 2-0 după ce spaniolul Lucas Perez a spart buboiul cu goluri și s-a prăvălit asupra unor elvețieni ușor cam timorați pentru o competiție în care neutralitatea nu te ajută decât să fii băiatul ăla simpatic care e prieten cu toată lumea la tragerea la sorți. Perez și-a completat colecția de goluri imediat după pauză, iar în minutul 53 era deja 4-0 pentru englezi, care plecaseră în Elveția cu gândul de a-și consolida poziția a doua, dar se trezeau în vârful piscului în condițiile în care PSG dovedea în meciul paralel că se îneacă cu castraveți murați, francezii fiind complet străini de bucătăria balcanică. Basel s-a mulțumit să marcheze un gol de onoare în minutul 78, însă treaba asta i-a ajutat prea puțin pe elvețienii care vor vedea pe micile ecrane restul sezonului din cupele europene.

În celelalte două grupe ale căror meciuri s-au jucat aseară a fost miros de vin fiert, carne la grătar și alte minuni gastronomice tipice unei faze a competiției în care fiecare echipă știe deja pe ce cai va alerga din primăvară.

FC Barcelona – Borussia Monchengladbach 4-0

De exemplu, Barcelona, Manchester City, Monchengladbach și Celtic știau deja înaintea ultimei etape că ordinea finală va fi cea din enumerarea de mai sus, astfel că s-au prezentat la meciurile din ultima etapă cu pasiunea cu care speli vasele după o petrecere la care ți-ai invitat prietenii să mănânce lasagna. Evident, chiar și așa, meciurile nu au fost lipsite de poveste. Asta pentru că Arda Turan, un tip pe care Barcelona îl folosește ca presă pentru a da forma perfectă scaunelor de pe banca de rezervă , a marcat primul hattrick din cariera sa contra nemților de la Monchengladbach, calificați din primăvară în Europa League, această Divizie B cu fotbaliști plătiți la timp a Europei. Nici Messi nu a ratat ocazia de a aduna un nou gol în faza grupelor, argentinianul ajungând la 10 carași lansați în plasele adverse în acest sezon al Ligii.

Manchester City – Celtic 1-1

În cealaltă partidă a zilei în această grupă, Manchester City și Celtic au terminat la egalitate un meci în care scoțienii s-au scremut să scoată un rezultat bun echivalent cu salutul de onoare pe care-l fac marinarii rămași pe vas atunci când fregata li se scufundă. Partida de la Manchester a început promițător, cu două goluri în primele 8 minute, însă cele două echipe au redus ritmul după ce s-au prins că nu e nevoie să pună apa la fiert dacă pastele sunt deja fierte și mâncate. Scorul de 1-1 s-a menținut astfel intact până la final, în ciuda faptului că Celtic a încercat să-și marcheze teritoriul contra unei echipe mai degrabă experimentale pe care Pep Guardiola a trimis-o în teren cu o strategie invers proporțională cu cea a samsarilor auto: pentru ca rezervele să adune kilometri.

Bayern Munchen – Atletico Madrid 1-0

În sfârșit, în Grupa D ar fi trebuit să se joace ceea ce în mod normal ar fi fost meciul zilei. Bayern Munchen – Atletico Madrid a fost însă o sforăială cu ecou în condițiile în care spaniolii reușiseră deja să-și aconteze prima poziție după cinci etape în care nemții au fost loviți de amnezie și au pierdut două meciuri pe care nu le-au găsit nici până-n ziua de azi. Pentru a-și calma suporterii, Bayern și-a câștigat meciul cu 1-0 printr-un gol al lui Lewandowski, chestie care mai șterge din lacrimile adunate după ce polonezul a ras hrean în fața ochilor de căprioară a jucătorilor României în meciul direct din grupele de calificare la Mondialul din Rusia. Trebuie însă notat faptul cele două echipe au fost de fapt hibrizi între titulari și rezerve, astfel că partida a avut mai degrabă caracter amical pe banii UEFA.

PSV Eindhoven – FC Rostov 0-0

Singurul meci cu oareșce miză a fost cel dintre PSV Eindhoven și FC Rostov, partidă pe care olandezii erau nevoiți s-o bage la pușculiță pentru a se califica în Europa League în dauna adversarilor direcți. Deși au atacat 90 de minute și au cotropit jumătatea adversă de teren obligându-i pe ruși să lase deoparte năravurile istorice și să-și facă enclavă în 16 metri, olandezii n-au reușit să spargă lacătul cu cifru format din litere chirilice și vor avea o primăvară în care singura bucurie le rămâne creșterea și înflorirea lalelelor. Dincolo, rușii se califică mai departe în a doua competiție europeană mai ales datorită victoriei pe care le-au administrat-o nemților de la Bayern într-un meci pe care germanii l-au adăugat în lista amintirilor neplăcute despre ruși care trebuie șterse prin formatare.

[table id=51 /]

[table id=52 /]

A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

3 Comentarii

  1. Mestere, te citesc zilnic si obligatoriu, te urmaresc pe feisbuc, respectul si aprecierea mea sunt mai solide ca betonul de la tribunele Arenei Nationale. Baga si tu un ochi rosu dimineata pe racoare ca sa nu mai apara expresii de genul “îl folosește ca presă folosită” sau “ai greșit cam greșit competiția”. Sau ai fost tu prea subtil de data asta si eu nu m-am prins?

    • Aș băga, dar ochii sunt folosiți dimineața să scoată textele astea. Deci la final pot fi obosiți. Cred că scriu disclaimer undeva în lateral.

      Sau aș putea s-o dau pe-aia cu “frate, aici e ca la Ferrari, totul e produs manual și de aici imperfecțiunile apărute” :)

      Cu mulțumiri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.